Tommy Körberg och Jazzens Museum
Landet runt | SPF Dalarna

Tommy Körberg och Jazzens Museum

SPF Dalarna
Publicerad 2015-08-06

Vilken dag vi fick! Plötsligt kom solen och förgyllde en härlig utflyktsdag.

Vi var full buss med medlemmar i SPF Seniorerna Falun som startade kl 12 från Falun och var åter efter midnatt. Elsa Anderssons kafé i Norberg är ett känt utflyktsmål som vi gjorde ett stopp vid. Tangotårta med kaffe ingick i beställningen. Den var så god så många ville ha receptet som var daterat 1916. Den här dagen minns vi från ett år tillbaka då den stora skogsbranden bröt ut i skogarna söder om Norberg. Nu var det ej tid för extra tur i brandområdet för middagen väntade i Strömsholm.

Då vi anlände till Sveriges Jazzmuseum var det stora konserttältet redan uppdukat. Under väntetiden fram till konserten delades vi upp i två grupper och gick runt i de många rummen på museet tillsammans med guide. Här fanns många sevärdheter för en musikintresserad publik. Gamla värdefulla instrument som tillhört välkända musikstorheter kunde beses. De flesta instrumenten hade skänkts och några hyrts in. Våra svenska jazzstjärnor som Alice Babs, Putte Wickman, Povel Ramel, Lasse Gullin var representerade tillsammans med utländska som Louis Armstrong, Benny Goodman, Ella Fritz-Gerhard. Noter, skivor o inspelningar, teknik inramade museet.

Musikscenen var omgärdad av restaurang som var täckt med ett stort tält. Här satt vi bra och åt gott. Man kan inte tro att det var en kall stormig o regnig afton här i går, sa värden när det var dags för middagen denna solig o varma afton.

Så kom han då! In på scenen stegade en ikon ifrån den svenska jazz o underhålls världen. Vit sommarkostym och matchande vit väst klädde vår stora proffssångare. Introlåten ”en fattig bonddräng” stämde inte med det vi såg. Nej med en sån karriär som Tommy genomgått så förstår man att han upplevt ett händelserikt liv. Tommy var mycket öppen mot publiken och berättade inte bara om framgångarna i musiken som han upplevt utan även misslyckanden på det privata planet. Tommy har lätt för att vara lättsam vilket skratten vittnade om.

Det program Tommy bjöd på var en fin repertoar, i stora delar sånt som vi hört tidigare men som genomfördes på ett suveränt sätt. En del nytt material blandades med det gamla. Jag måste ge beröm till kompet han hade med sig. Vi visste inte vilka musiker som skulle medverka innan konserten. Efter några låtar så kunde vi konstatera vilka proffs det var. Gitarr, synt , bas o trummor hanterades fenomenalt bra.

Före paus spelades ”Stad i Ljus” och då visste inte applåderna några gränser.

Andra avdelningen innehöll för mig några nya låtar men Tommys repertoar håller för den kräsna publiken. Musiken genomförs nu för tiden med stark förstärkning och vissa tycker det gått för långt. Trots detta åkte vi hem den sena kvällen med en härlig musikupplevelse klingande i huvudet. Som vanligt hade Ingalill Bergvall från vår resekommitté planerat en mycket trevlig resa för oss.

När vi närmade oss Falun (efter midnatt) tackade Hans Thors från resenärerna.

Klicka här för att se fler bilder.

Text Stig Oskar Hellberg, foto Birgitta Pettersson

SPF Dalarna
Publicerad 2015-08-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas