Tre länders guldkorn
Landet runt | SPF Stockholm

Tre länders guldkorn

SPF Stockholm
Publicerad 2014-09-26

Efter en sommar som måste gå till historien som en av de varmaste i modern tid, kändes det extra skönt att kunna förlänga den med en åttadagars rundresa i tre länders guldkorn. Vi besökte Italien, Kroatien och Slovenien i en och samma resa.

Första stopp var Venedig – en fantastisk stad där nästan allt var vatten och båtar. Stora båtar, små båtar, gondoler, taxibåtar och bussbåtar. Och vatten med kanaler inne i stan´ och vatten med havet i bakgrunden. Underbart för båt- och vattenälskande svenskar!

En missräkning vid första stoppet var att vi inte fick någon riktig mat när vi landat och hämtat ut våra väskor utan i stället väntade vår guide som direkt förde oss utanför stan till vårt hotell där vi släppte av bagaget för att sedan återvända till Venedig igen och en guidad tur på fyra timmar. Vi fick se allt vad staden hade att erbjuda.

Många vackra, en del gamla och skabbiga, en del nybyggda byggnader var det att se. Både myndighetsbyggnader, men även byggnader för vanligt folk och Sankt Marcusplatsen med sin stora katedral och sina mäktiga myndighetsbyggnader från svunnen tid.

Lite tid för egna strövtåg i Venedig var uppskattat innan dag 2 också innehöll ett besök på ön Murano med sin fantastiska glasproduktion. Mycket att se och för den som så önskade även mycket att köpa.

Dag 3 lämnade vi Venedig för den här gången och åkte vidare mot den lilla byn Piran där vi besökte  det gamla saltmuseet för att se hur man i svunnen tid fick fram saltet ur havet. Därefter tog oss bussen vidare mot Opatija i Kroatien och vårt hotell där vi bodde fyra nätter. Alla middagar intogs i hotellets buffé där det fanns mat som alltid passade alla.

Många har sagt att Kroatien är ett vackert land och det är bara att instämma i det uttalandet. Drag av Norge, men även Norrland här hemma i Sverige med många höga berg och djupa dalar gjorde att man kände igen sig.

Vädret var skiftande, från varma stunder då man kände att sommaren inte var riktigt slut ännu till kalla vindar som nästan fick oss att blåsa omkull. Intressanta utflykter till gamla kyrkor och gamla byar som vi inte ens trodde att de fanns. En helledig då vi fick tillfälle att strosa själva och välja både mål för dagen och mål att stoppa i magen.

Dag 7 lämnar vi Kroatien och åker vidare mot Sloveniens huvudstad Ljubljana med pampiga barockbyggnader och lummig stadskärna. Fint 12-våningshotell och även här mycket att titta på.

Så vänder vi, dag 8, hemåt igen och bussen tar oss till Venedig för flyg till Arlanda. Men … där i Venedig blev det flygledarstrejk så hemresan blev försenad 5 timmar och 15 minuter. Det är inte roligt att sitta och vänta på en flygplats så länge! Resenärerna fick, som kompensation, biljett till pizzabit och dricka, men den som är glutenintolerant fick ingenting att äta på hela tiden. För nog är det underligt, i en så stor turiststad som Venedig var det svårt för att inte säga omöjligt att hitta något att stoppa i magen för den som inte tål all sorts mat. Åtminstone inte på den internationella flygplatsen. Då blir man lite besviken.

Vi hade en genomtrevlig och mycket kunnig guide. Våra medresenärer var ett trevligt gäng pensionärer från vår kommun. Resan var värd pengarna och vi har sett en del av Europa som vi tidigare aldrig varit i närheten av.

Lena & Lars-Erik Larsson, SPF Kvarnen Järfälla // Länk till filmen från resan.

http://www.youtube.com/watch?v=TuwaqHGax1k&list=UU7Ic4n2HJy6ReSUeXXgJszQ

 

SPF Stockholm
Publicerad 2014-09-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas