Landet runt | SPF Västerbotten

TV-reportern Anders Lindqvist gästade Kontakt

SPF Västerbotten
Publicerad 2013-01-24

Trots 25 minusgrader sökte sig 70 personer till kyrkstugan i Bjurholm. Det var SPF Kontakts månadsträff och Bjurholmssonen TV-reportern Anders Lindqvist var inbjuden gäst. Han hade fått fria händer beträffande innehållet och han valde att berätta om och läsa utvalda pressklipp som hans far Birger Lindqvist skrivit som lokalredaktör i VK åren 1955 -56. För att illustrera dåtidens utrustning hade Anders med sig den Rolltexkamera med separat batteri och blixt som Birger använde under sin tid som reporter.

Anders drog många intressande klipp, som när gamla statargården i Kyrktjärn flyttades till Bjurholm för att användas som biograf med det hedervärda syftet att Bjurholms ungdomar skulle kunna roa sig på hemmaplan. Birger intervjuade gärna gammpojkar som var färgstarka personligheter, t ex Ernst Nyman som då bodde ensam kvar i avsidesbyn Nordanås. Några reportage berättade om doktor Telhammars samhällsengagemang i samband med allmänna sjukkassans intåg 1955. Denne ansåg lägsta dagpenning på tre kronor vara på tok för låg för jordbrukare men samtidigt såg han tendenser att hemmafruar sjukskrev sig för bagateller för att få ett tillskott till hushållskassan.

En grupp från Västanfjället skötte fikat. Lotter såldes. Ordf Rolf Eckeskog tackade dagens gäst Anders Lindqvist och köket samt övriga som deltagit i den lyckade månadsträffen.

text Aina Nygren

 

SPF Västerbotten
Publicerad 2013-01-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas