Upplänningar till Södermanland
Landet runt | SPF Uppsala

Upplänningar till Södermanland

SPF Uppsala
Publicerad 2011-10-27

I augusti åkte SPF Danmark-Funbo med buss till Södermanland. Första stoppet var vid Strängnäsbron där Mariannes goda bullar och kaffe smakade gott.

Det var dimmigt den morgonen men vi fortsatte genom ett allt soligare landskap till Åkers Styckebruk. Där tillverkades kanoner till 30-åriga kriget och numera gjuter man valsar som används av valsverk för att valsa ut grovplåt till fartygsplåt och bilplåt. Det mesta går på export. Företaget är stort internationellt och har sitt huvudkontor här.
Vi åkte på fina vägar till Skottvångs gruva och möttes av en munspelande gruvfogde och gruvfrun Lova som framförde ett guidespel om malmvaskning förr i tiden. Gruvligt bra. Vi åt en god lunch på värdshuset innan vi åkte vidare mot Järna och Saltå Kvarn. Där bakas det bröd från biodynamiskt odlad säd och andra importerade råvaror. De levererar till butiker runt om i Sverige. Eftermiddagskaffe intogs på ”Kvarnen”. Trygga chauffören Lennart körde sedan hem alla glada och nöjda efter en mycket trevlig dag.
/Siw Holmberg

SPF Uppsala
Publicerad 2011-10-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas