Landet runt | SPF Västmanland

Uppskattat om gula fläcken

SPF Västmanland
Publicerad 2011-03-14

Trots att det var VM i längdskidor på TV så kom ett 100-tal medlemmar för att höra vad  Lena Hagdahl  hade att säga, vilket var mycket uppskattat.  Först berättade Lena om själva ögat och om hur tappar och stavar som finns i ögat fungerar. Efter det gick hon över till att berätta om förändringar i ögat.
Det finns ett antal olika sjukdomar som kan drabba gula fläcken, men idag så skulle det handla om AMD (åldersrelaterad macula degeneration). Lena tog upp två olika sorter av förändringar i gula fläcken en torr och en våt.  Den torra kan man idag inte behandla, men det finns olika hjälpmedel att få. Däremot så kan vissa, inte alla, behandlas för den våta sorten.
Ögonläkaren avgör vilken typ av behandling som är den bästa. Det finns bland annat laser och från 2007 så kan man spruta in läkemedel i ögat för att stoppa nybildning av blodkärl.
Man ska så fort som möjligt söka läkarhjälp om man upptäcker att man ser konstigt.  Det finns vissa symtom och då ska man absolut söka läkarhjälp. Är inte  linjer  raka, bokstäver faller bort ur en text, en suddig fläck mitt i synfältet så kan man ha fått åldersförändringar på gula fläcken
En del kan man naturligtvis själv göra en del innan man drabbas och det är att äta rätt, skydda ögonen för starkt solljus, motionera och är man rökare så ska man sluta röka. Lena hänvisade till en webbsida, www.raddasynen.se  där kan man  läsa mera om olika ögonsjukdomar.
Inga-Britt Lövelius

SPF Västmanland
Publicerad 2011-03-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas