Utbildningsdag om demens drog fullt hus
Landet runt | SPF Norrbotten
Professor Stefan Sävenstedt.

Utbildningsdag om demens drog fullt hus

SPF Norrbotten
Publicerad 2015-09-25

Det var fullsatt salong under utbildningsdagen när professor Stefan Sävenstedt föreläste om demens hos SPF Seniorerna i Norrbotten inför länets friskvård- och folkhälsoombud.

– Intresset är stort kring frågor som rör demens, vilket förmodligen beror på att många av oss känner någon i vår närhet som drabbats – och vill veta.

Det sade Kenneth Strömberg, utbildningsansvarig och vice ordförande för SPF Seniorerna i Norrbotten, i sitt inledningsanförande vid utbildningsdagen. Och tillade:

– Det här är ett svårt område som de som drabbas och anhöriga oftast inte har någon aning om, därför känns det särskilt bra att kunna erbjuda särskild spetskompetens inom området, som ni som viktiga ambassadörer kan sprida vidare inom länets föreningar.

Professor Stefan Sävenstedt är verksam vid Institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet. Han började en gång i tiden som sjuksköterska och gick vidare till att bli professor inom demensområdet. En minst sagt häftig resa.

Under utbildningsdagen hade han med sig Ariel Almevall och Catharina Melander, två doktorander som pratade om ”perspektiv på åldrande” och vilka behov som äldre har av stöd och vård.

Stefan Sävenstedt har jobbat i ett internationellt projekt i samverkan med Norrbottens läns landsting, där han tittat på utvecklingen av stöd till personer med demens i glesbygden. Tillsammans med forskare i Skottland, Färöarna och Norge.

Projektet har handlat om ”hur kan man stödja en person med demens i glesbygd” och försöksorter har varit Övertorneå, Haparanda, Gällivare och Boden..

– Den här typen av projekt är intressanta i EU med anledning av den allt mer åldrande befolkningen, konstaterade Stefan Sävenstedt. Och fortsatte:

– Vi har mycket okunskap om demensfrågor, inte bara bland allmänhet, utan även bland vårdpersonal.

Innan Kenneth Strömberg avslutade den mycket givande utbildningsdagen sade han:

– Jag såg i Vetenskapens värld i svt att man i princip är nära en lösning med att kunna få en skadad hjärna att hela, vilket vore fantastiskt. Det är nog bara en tidsfråga innan en lösning nås.

 

 

 

SPF Norrbotten
Publicerad 2015-09-25
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas