Landet runt | SPF Skaraborg

Vättern runt i kulturens spår

SPF Skaraborg
Publicerad 2011-08-01

altFörutom lokala guider på besökta orter, informerade Gunnar Linden och Yngve Pettersson under resans gång om sevärdheter m.m. Olshammarsgården och Kyrkan andades bruksmiljö och minnen från Heidenstams barndom.
Resan fortsatte runt Vätterns nordända, Vi rullade förbi Medevi Brunn Sveriges äldsta ”Spa” för den tidens välbärgade. Urban Hjärne hade tidvis förlagt sin verksamhet hit, och bidrog till berömmelsen.
 
Via vackra småvägar färdades vi fram till Verner von Heidenstams Övralid, som han rustade upp när hans författarskap nått berömmelsens höjder. Väl värt ett besök. Nästa stopp blev Dagens rätt i Motala. Motala verkstäder finns ännu, som kuriosa kan man nämna att man gjort den nya ångmaskinen till hjulångaren Erik Nordenvall i Forsvik enl originalritningar.
Så var det dags att göra ett besök i det bördiga Östergötland.Vi åkte via Skänninge till Bjälbo där en av den tidens härskarätt hade kyrka och borg.
Yngve Pettersson, som inte bara har ett gediget historiskt kunnande utan också en benådad berättarkonst, vävde tillsammans med de eminenta guiderna i Vadstena Kloster/ slott samman en närmast levande beskrivning av livet under den tiden. Hur de oheliga allianserna mellan Profana och kyrkliga intressen hade en sagolik förmåga att suga ut undersåtarna och eliminera de andra härskarklanerna.
Beakta att nästan all bördig jord runt Vättern behärskades av kyrkor, kloster, stormän och kungaätter. Inget nytt under solen.
Vår duktiga busschauför från stenstorps buss visade nästan husliga kunskaper.När han kört upp bussen på Omberg så långt man kan komma, trollande han fram fika och mackor för hela gänget. Ett antal spänstiga seniorer vandrade upp till utsiktsplatsen med storslagen utsikt över Östergötland med Tåkern i förgrunden och Västergötland bakom oss. (se foto.) Det är Yngve som visar Ingrid och Sonia vidgade vyer i forntid och realtid.
 Östergötland avslutades med ett besök vid Rök- Stenen, Den tidens Facebook. Tur att laptoparna blivit lättare!! Via Ödeshög drog vi Motorvägen mot Jönköping. Från Bussen njöt vi utsikten över Gränna, Brahehus och Visingsö. Hemkommna till Falköping var alla en upplevelse rikare.
Inskickat av Reidar Forsblad

SPF Skaraborg
Publicerad 2011-08-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas