Vandringen till Trollberget
Landet runt | SPF Dalarna

Vandringen till Trollberget

SPF Dalarna
Publicerad 2015-11-18

Vandringen till Trollberget

Det finns många hurtiga vandrare inom SPF seniorerna Falun – idag blev vi 23 personer, som gick 9,5 km i skogarna väster om Hillersboda – det tog 3,5 timme och inga eftersläntare eller klagomål!

Vi började längs den gamla fäbodvägen till Olpers fäbod. Den börjar egentligen i centrala Svärdsjö, dit Olpers fäboden hörde. En väldigt fin stig,som dock var lite blöt till att börja med, efter gårdagens regn. Vi fick ta oss förbi ett nerfallet trä på ett ställe.

När vi närmade oss Olpers fäbod, så började vi hitta mängder av kantareller – mest trattisar,men även gula.

Olpers fäbod återstår det inte mycket av. En stuga som är beboelig och en där halmmadrassen låg kvar i sängen, men taket var utbytt till plåt, så den har chans att kunna stå kvar. Sedan var det en tuffare bit upp på Trollberget med vindkraftverket – imponerande stort 185 m till toppen på vingen. Däruppe på 325 m höjd hade man god utsikt mot skidbackarna i Hillersboda och Flybergs tornet.

Vandringen fortsatte mot Nyfäbon – delvis genom obanad terräng – Tord Halvarsson ledde oss dock rakt in. Vi fikade framför vår fäbodstuga – det är min bror Bengt som äger den idag. Den här fäboden är betydligt mer levande – här bor man på älgjakten, det kolas en mila varje år – en stor hög med kol ligger kvar.

Vandringen fortsatte sedan till den gamla torvströfabriken, som var i drift från 1951 till början på 1980-talet. Fyra bönder flyttade hit den från Skedvi och tillverkade balar med torvströ, som användes i gödselhanteringen i ladugårdarna. På grund av snötyngden föll byggnaden ihop över maskinerna för något år sedan.

Vandringen tillbaka till bilarna gick sedan raskt på väg och stig.

Klicka här för att se fler bilder.

Nästa vecka tar vi Ärtknubben om vädret tillåter oss

Mats

SPF Dalarna
Publicerad 2015-11-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas