Väsbyveteraner på veteranbåtsmuseum!
Landet runt | SPF Stockholm
Mait och PO Knuts ordnar med kaffe och hembakta bullar framför Kungaslupen från 1700-talet som tex använts vid de kungliga bröllopen för Victoria/Daniel och Kungen/Silvia. Foto: Gunilla Andermo Näsström

Väsbyveteraner på veteranbåtsmuseum!

SPF Stockholm
Publicerad 2015-09-04

Väsbyveteranerna, som förra året döptes om till SPF-seniorerna i Väsby, Upplands Väsby, ordnar genom programkommitten många olika aktiviteter för olika intressegrupper bland sina 1100 medlemmar.

I slutet på augusti fick de båtintresserade möjlighet att vara med på en unik träff på Sjöhistoriska museets veteranbåtsutställning i Båthall 2, Wasahamnen på Djurgården, med guidad visning av intendent Eva Berglund-Thörnblom.

Några av SPF medlemmarna hade själva båtar eller har tidigare haft olika fritidsbåtar eller varit med ombord hos släktingar på någon eller några av våra unika båtkulturarvsklenoder. Det blev en resa tillbaka i tiden med härliga minnen för många av deltagarna.

Några kommentarer:

-Motor-rummet var intressant. Bolindermotorn påminner mig om när vi åkte på de engelska kanalerna. När vi berättade att vi var svenskar började engelsmännen genast säga ”Bolinder, Bolinder”. Det var just denna motor de pratade om! Bolindermotorn var den bästa av de två vanligaste!

-Jag minns när jag som 10 åring åkte campingbåt med föräldrarna.

-Vi åkte med rodd och campingbåt i ån till Söderköping.

– Det var toppen. Hade aldrig hört talas om att detta finns.

-Vi har varit vana att se båtarna. Plötsligt är de borta. Då finns de här!

-Det var så intressant. Vill gå hit igen och ta med barnen och barnbarnen.

-Fritidsbåtsflottan i trä – hoppressad.

-Många av båttyperna jag inte kände igen. Vi har i Sverige många olika kategorier båtar. Från insjöbåtar, älvbåtar, olika former av kustbåtar, segelbåtar, kanalbåtar, transportbåtar, passagerarbåtar, handelsflottans, tullens, lotsarnas, flottans och kustartilleriets båtar. Ett unikt kulturarv som här visas delar av.

-Imponerande att ni fått ihop alla dess vackra träbåtar och kan hålla dem i ursprungligt skick, tyckte Kenne Svensson från SPF Seniorerna i Väsbys styrelse. Jag har själv haft en skärgårdskryssare i min ungdom och vet vad det innebär. Ulf Garding, tidigare medlem i programkommitten och aktiv medlem tyckte att det var roligt att gå tillbaka i tiden. Han hade själv seglade Seacat och Albin 78. Särskilt härliga minnen har han av föräldrarnas träcampingbåt.

Mait Knuts, medlem i Väsbys Seniorer, skickade via programkommittén ut inbjudan i föreningens programblad. Mait och PO Knuts är aktiva i Veteranbåtsföreningens styrelse. De arbetar frivilligt med bemanning av Veteranbåtsmuseets Båthall 2 i Wasahamnen på Djurgården. De finns också på Veteranbåtsföreningens kansli. Mait är ordförande i Pettersonsällskapet, sällskapet med de många vackra trämotorbåtarna. Till denna träff hade de ordnat med guidning, kaffe och hembakta bullar!! Guidade visningar kan bokas genom Sjöhistoriska Museet.

Text Gunilla Andermo Näsström

SPF Stockholm
Publicerad 2015-09-04
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas