Landet runt | SPF Dalarna

Verkligheten bakom Lagerlöf-romanen

SPF Dalarna
Publicerad 2011-11-01

Den 19 oktober 2011 hade SPF Mora ett välbesökt månadsmöte då Rickard Estenberg berättade om de personer i hans släkt, som till en del ligger grund för Selma Lagerlöfs roman om Anna Svärd.

Kerstin Larsdotter från Garberg lär ha fått låna ut en del av sitt liv till romanfiguren Anna Svärd, som gifte sig med prästen Carl-Artur.
Makens familj tyckte emellertid inte om sin sons val av hustru och detta skapade stora svårigheter för dem i äktenskapet. Carl-Kristian lämnade sin familj vind för våg och reste runt i både Sverige och utomlands.Han predikade och vad han försörjde sig på vet man inte så noga. Hustrun fick slita ont för att försörja sig och barnen.
Till sist så förbarmade sig Carl-kristians systrar över henne noch byggde ett hus i Garberg åt dem. Huset står fortfarande kvar på samma gård där nu Rikard Estenberg är bosatt.

Föreläsningen var mycket uppskattad av åhörarna och Rikard Estenberg avtackades med varma applåder och den sedvanliga ”Morapinglan”.
Därefter delgav styrelsen aktuell information. Sedan läste Lars Johansson en egen dikt om Slumpen och vid den senare lotteridragningen så slumpade det sig åt att två vann två vinster.

Mötet avslutades med kaffe och hembakat bröd.

Text Stig Sjöholm
Ordförande SPF Mora

SPF Dalarna
Publicerad 2011-11-01
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas