Landet runt | SPF Värmland

Vill ha fler mötesplatser för äldre

SPF Värmland
Publicerad 2011-05-24

Ett trettiotal personer från olika platser i Värmland kom och lyssnade under inspirationsdagen, som finansierades med pengar från EU under parollen Sociala mötesplatser, meningsfull sysselsättning.

Programmet var digert. Bland annat talade eldsjälen Eva Hjalmarsson, 80+ och initiativtagare till Brålanda Väntjänst, länge om sitt ideella engagemang. Det engagemanget ligger bakom att de äldre i Brålanda nu har fått en egen mötesplats i det gamla stationshuset.

Rune Karlsson, som tidigare varit distriktsordförande i SPF Dalarna, talade om sitt belönade projekt ”Gubbar, grabbar, kompisar” som nu används som studiecirkel i flera SPF-föreningar i landet.

– Syftet är ju att inspirera till satsningar på fler mötesplatser. Vi vill förebygga ensamhet hos äldre.
Ensamhet är ett stort hot mot hälsan, menar hon, och hänvisar till Folkhälsoinstitutents rapport ”Det är aldrig försent. Förbättra äldres hälsa med möten, mat och aktivitet” från 2009.

I Karlstad har man fått ett ”Seniorernas hus”, och det var också där som inspirationsdagen hölls. Men även mindre kommuner kan få till mötesplatser, det behöver inte vara så storslaget, menar Annita Beckman.
– Kan Brålanda med 4000 invånare få till det till den grad att de har det där huset där massor av människor är aktiva varje dag, då kan fler små kommuner också göra det.

Mycket nöjd med dagen.
– De jag pratade med tyckte att det var jätteintressant och sa att de fick många bra idéer, säger Anita Beckman.

Så småningom vill hon gå vidare med en kartläggning av landets kommuner, kanske i samband med projektet ”Sveriges seniorvänligaste kommun”.
– Vad gör kommunerna för att förebygga ensamhet? Vad gör de för att öka hälsan bland äldre?

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Fotnot: Andra talare under dagen var Ewa Ryhr Andersson, verksamhetsledare i Leader Växtlust i Värmland, samt Lena Bergström, aktiveringskonsult på Seniorernas hus i Karlstad. Dessutom talade Anita Beckman själv, samt Värmlands distriktsordförande Jan Rülcker.

Här kan du beställa Folkhälsoinstitutets rapport ”Det är aldrig försent. Förbättra äldres hälsa med möten, mat och aktivitet”.

SPF Värmland
Publicerad 2011-05-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas