Vinresa till Alsace
Landet runt | SPF Kalmar

Vinresa till Alsace

SPF Kalmar
Publicerad 2013-10-15

Under hösten 2012 och våren 2013 har SPF Lindsdal haft tre vinprovningar per säsong. Under hösten beslöts att vi i samarbete med vingrupper från SPF Kalmar och SPF Solvändan Öland skulle göra en vin resa till Alsace.

På eftermiddagen  den 28/9 steg vi på bussen för att åka till Malmö och sedan ta nattfärja till Travemünde. Efter en lugn sjöresa anlände vi till Travemünde och hade sedan en lång bussfärd framför oss till Colmar i Alsace. På e.m överraskades vi av att det blev en vinprovning först av ett Rieslingvin och sedan ett Pinot Gris-vin vilket gjorde att resten av resan blev lättare. Vi fick även information om Alsace historia och dess olika perioder då antingen Tyskland eller Frankrike var huvudland. Under trettioåriga kriget härjade vi svenskar i landet. Sent på kvällen kunde vi inkvartera oss på Hotellet.

På tredje dagen åkte vi genast efter frukost till Dopf au Moulin i Riquewihr. Här blev det vinprovning först med ett Chremente ( Alsaces champagne ) sedan fyra viner på  olika druvsorter. Därefter gick färden till Ribeauville med möjlighet till en promenad i byn och titta på de vackra korsvirkeshusen. Efter lunch ny vinprovning hos Cave de Ribeauvillé som är ett kooperativ av flera odlare. Även här blev det fyra olika viner på olika druvor. Åter till hotellet blev det en stunds vila innan middagen som var Chouchroute ( fransk variant av tyskarnas surkål med korv och kött )samt Munsterost som produceras i Alsace. Under dagen hade vi även fått information om vinklassificering i Alsace samt att vinet som regel tillverkas på en sorts druva.

Fjärde dagen gick resan till Pfaffenheim och ny vinprovning. Efter vinprovningen gick vi till byns kyrka för att titta på de speciella märken  som finns i kyrkomuren. Enligt sägnen skall dessa ha uppkommit när den svenska armén vässat sina svärd efter att ha avlivat alla i byn. Färden gick sedan till byn Munster för lunch. Bussen tog oss sedan på en kort runda upp i Vogeserna samt till borgen Koenigsbourg (Kungens borg ). Även här visade det sig att vi svenskar härjat vilt efter 52 dagars belägring. Åter på hotellet var det middag med ChouChroute  och lax. Till allas lättnad byttes ChouChroute ut mot potatis.

Femte dagen gick bussen till Domaine Josmeyer som är privatägt i femte generationen. Efter vinprovningen var eftermiddagen fri för promenader i gamla Colmar där särskilt ”lilla Venedig” med en kanal beundrades. På kvällen egen middag varvid en av deltagarna provade på komage kokt i Riesling-vin.
Sista resdagen gick bussen till Zürich för flyg till Kastrup och ny buss till Kalmar.

Olle Persson

SPF Kalmar
Publicerad 2013-10-15
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas