VSP Umeå Norra till Gotland
Landet runt | SPF Västerbotten

VSP Umeå Norra till Gotland

SPF Västerbotten
Publicerad 2013-07-12

Innehållsrik Gotlandsresa

I syrenernas tid, i gullregnets månad åkte 25-tal medlemmar från SPF Umeå Norra till Gotland.

Färden gick söderut med buss en strålande söndagsmorgon från Umebygden med avbrott under dagen för kaffe vid Högakustenbron och lunch på Älvstagården i Jättendal. Sällskapet övernattade i Nynäshamn på Skärgårdshotellet och hann bekanta sig med skärgårdslivet och beundra kyrkan ovanför hamnen där det tidigare stått ett sjömärke till ledning för sjöfarande. Kyrkan uppfördes i början av 1900-talet och tillkom genom frivilliga krafter och av privata medel. Från kyrkan har man en hänförande utsikt över hamninloppet.

Dagen därpå förde färjan Destination Gotland 1500 passagerare till Visby, som tog emot med sol och värme. Innan hotell Skandic intogs, som var replipunkt under gruppens vistelse på Gotland, gavs en informativ guidening i Visby av en infödd gotländska med charmfull dialekt. Efter en busstur längs ringmuren, norra Europas äldsta bevarade medeltida byggnadsverk, började till fots en rundvandring inom muren. Den inleddes i den berömda botaniska trädgården, De Badande Wännernas botaniska trädgård, med exotiska växter från fjärran länder, t ex tulpanträd, näsduksträd, mullbärsträd, ginkoträd och och narurligtvis mängder med rosor som stod i början av sin blomning. Förutom ruiner har Visby som bekant även sina välbevarade medeltida byggnadsverk inom muren. Vandringen avslutades i Almedalen.

Nästa dag ägnades till stor del åt Fårö, som rustade sig inför den kommande Ingemar Bergman veckan. Färden fortsatte till Gotlands största raukfält med klappersten, en fantastisk upplevelse i flödande solsken. Besök gjordes i Fårö kyrka och vid Ingemar Bergmans grav. På vägen åter till Visby gjordes ett stopp vid Bro offerkyrka som fordom var vida känd och berömd för märkliga ting. Den nutida kyrkobyggnaden blev färdig i början av 1300-talet. Korbyggnaden tillkom redan under 1200-talet och tornet var ännu äldre.

Under eftermiddagen gavs tillfälle till egna strövtåg i rosornas och ruinernas stad. Dagen avslutades med en utsökt middag på restaurang Rosengården intill Sankta Karins kyrkoruin vid Stora Torget. Maten som serverades bestod av gotländska specialiteter.

Hemresan började tidigt dagen efter med färja till fastlandet och då med endast 250 passagerare. Snabb färd norrut avbröts med besök på Dragon Gate, söder om Gävle, ett byggnadskomplex som uppfördes för att kinesisk och svensk kultur skulle mötas. Efter middagspaus på Hakkegård gick resan raka vägen hem efter innehållsrika dagar. En eloge till reseledaren Eva Forsgren och chauffören Tommy Sjödin.

SPF Västerbotten
Publicerad 2013-07-12
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas