Hälsa & medicin

Du behöver motionera benen och hjärtat

Publicerad 2011-05-09

Den som sitter mycket still har större risk att drabbas av bland hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet och typ-2 diabetes. Och enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är stillasittande den fjärde vanligaste orsaken till förtida död i höginkomstländer.

Folkhälsoinstitutets satsning ”Ett friskare Sverige” ska få svenskarna att röra mer på sig. Och det behövs. Var sjunde svensk rör på sig mindre än två timmar i veckan.

– I takt med att arbetslivet har förändrats så att många har stillasittande jobb blir det allt viktigare att vi rör oss i vardagen och på fritiden. Genom att vara fysiskt aktiv i minst 30 minuter varje dag ökar vi chansen att må bra nu och i framtiden, säger Pia Lindeskog, chef för avdelningen för levnadsvanor och livsmiljö på Statens folkhälsoinstitut, i ett pressmeddel.

I Jämtland, Kronoberg och på Gotland sitter man minst stilla. Där är det 11 procent som rör sig mindre än två timmar i veckan. Stockholms län är sämst, tillsammans med Norrbotten och Södermanland. Där sitter hela 15 procent stilla på fritiden.

Men finns det vilja finns det hopp. Och viljan verkar finnas. Hela 82 procent av de stillasittande säger att de skulle vilja röra på sig mer. Men 38 procent anser sig behöva någon form av stöd för att göra det.

– Det kan vara svårt att hitta bra vanor i vardagen, men det krävs inte så mycket för att man ska kunna minska sitt stillasittande och få in mer rörelse. Samtidigt har samhället en viktig roll i att skapa förutsättningar för fysisk aktivitet. Exempelvis kan kommunerna underlätta genom att satsa på gång- och cykelvägar, motionsslingor och belysning, säger Pia Lindeskog.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

RÖR DU PÅ DIG? Svara på veckans fråga här till höger.

Fem tips för mer rörelse:

Fånga vardagsrörelsen. Gå eller cykla till affären, ta en promenad på lunchen och ta trappan istället för hissen.

Kliv av tidigare. Om du åker buss, tåg eller bil – gör promenaden till en vana genom att gå av en hållplats tidigare eller ställa bilen några kvarter bort.

Var aktiv på helgen. Promenera i en park, jobba i trädgården, ta en cykeltur eller rensa förrådet. Ofta är det lättare att få tid till fysisk aktivitet på helgen.

Testa stegräknare eller aktivitetsdagbok. Att se hur många steg man har gått eller skriva ner sina aktiviteter kan öka inspirationen.

Pausgympa. Ta korta pauser när du sitter framför datorn eller tv:n så att du inte sitter stilla för länge i ett svep.
 
Hela sammanställningen finns tillgänglig på www.fhi.se.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas