Mat & Dryck

Alsace – försommarens vin

Publicerad 2008-06-06

Det finns vita viner världen runt, men få områden har så mycket variation att erbjuda som Alsace, som ligger långt norrut i Frankrike, precis vid gränsen mot Tyskland. Här erbjuds allt från krispigt friska och fett fruktiga, till kraftfullt söta viner. Bergskedjan Vogeserna skyddar från regn och vind, vilket gör att klimatet är tämligen varmt trots det nordliga läget. De druvor som odlas i Alsace är till stor del desamma som i de tyska vingårdarna, men det varmare klimatet gör att vinerna från Alsace är mycket kraftfullare.

Medan franska viner inte brukar ha druvans namn på etiketten, är det tradition i Alsace sedan tiden efter andra världskriget. De flesta franska viner görs av flera druvor, men i Alsace är de flesta vinerna gjorda på en enda druva. Vinerna är kraftiga och smakrika i sig, och behöver ingen fatlagring för att ge en generös upplevelse. De vita vinerna från Alsace är värda betydligt större uppmärksamhet än vad som nu är fallet.

De mest berömda vinerna från Alsace görs av druvan riesling. Druvan ger friska viner som får salivkörtlarna i munnen att spruta, vilket skapar sug i magen. En perfekt aptitretare således. Utmärkt är (12191) 2006 Riesling ”Hugel” för 119 kr helflaskan eller 59 kr för en halvflaska. Doften är frisk och fruktig. Smaken är generöst druvig, mycket frisk och elegant med ton av päron, melon och ett lätt drag av fotogen, som är mycket typiskt för druvan.
Perfekt till skaldjur.

En annan fin druva är pinot blanc som ger krämiga viner. Bra är (2914) 2007 Pierre Sparr Pinot Blanc Réserve för 88 kr. Doften är mjukt fruktig och smaken krämigt bärig med toner av päron och mandariner, med liten mjuk friskhet. Lättdrucket vin till de flesta fiskrätter.
Druvan pinot gris ger smakrikare viner. (2190) 2007 Pierre Sparr Pinot Gris Réserve för 127 kr är utmärkt. Doften är lite och smaken generöst fruktig, balanserat frisk och aningen fet med toner av tropiska frukter och persika. Gott som pratvin och perfekt till smakrikare rätter av fisk eller ljus fågel.


Gewurztraminer är en specialitet för Alsace, med oerhört kraftiga och blommiga viner med låg friskhet. De som inte tycker om denna personliga doft och smak brukar anse att dessa viner är alldeles för överväldigande, medan vi som gillar druvan bara älskar den. Ett minst sagt häftigt vin är 2005 Gewurztraminer Réserve Hennÿ för 109 kr. Doften är parfymerad och blommig. Smaken är kraftfull, rikt aromatisk, godisartad, blommig, kryddig och komplex med toner av persika och honung. Ett vin att dricka bara för sig, men också utmärkt till smakrik mat, till och med till lättare kötträtter.

Beteckningen vendange tardive på etiketten innebär att druvan är extra mogen och skördats sent. Dessa har ofta en markerad sötma i smaken. Otroligt smakrikt och maffigt är beställningssortimentets (87575) 2002 Bestheim Gewurztraminer Vendages Tardives för 239 kr. Doften är mycket kraftfull, parfymerad och blommig. Smaken är mycket fyllig, fett tropiskt fruktig, parfymerad, blommig och påtagligt söt med lång eftersmak. Ett utsökt dessertvin, också lämpligt till lagrade smakrika ostar.

Text: Urban Laurin
Vinskribent som gett ut sju böcker och medverkat i dagspress och veckopress.
Var universitetslektor i dryckeskunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan under 1990-talet.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas