Mat & Dryck

Grönkålspaj med cheddarost

Grönkålen bör vara med på julen, liksom den lagrade cheddarosten. Kombinera de båda i en härlig paj som är lika god varm som kall.

Publicerad 2009-12-17

Paj med grönkål
Skal

1 paket smördeg (400 g)

Fyllning
250 g grönkål
2 rödlökar
30 g smör
200 g lagrad cheddarost
2 ägg
2 dl grädde
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en pajform med smördeg (ca 24 cm i diameter) och pricka degen med en gaffel.
Förgrädda skalet i ugnen tills det fått lite färg.
3. Skär loss grönkålsbladen från bladstammen och hacka dem grovt. Koka i saltat vatten i ca 3 minuter, häll av i durkslag, spola i kallt vatten och krama ur vätskan.
4. Strimla löken och fräs den och grönkålen i smör, salta och peppra.
5. Riv osten och blanda ner i grönsakerna, fördela blandningen i pajskalet.
6. Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar, häll över pajen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter. Lägg lite folie över pajen om den börjar få för mycket färg.
8. Tag ut och låt svalna innan den serveras.
Text och recept Anna Henning Moberg
Foto Linda Prieditis

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.