Mat & Dryck

Lättsam lyx på Alla hjärtans dag

Publicerad 2009-02-13

En stor fördel med delikatesser av det här slaget, förutom att det är otroligt gott och ger en föraning om ljusare tider, är att ingen behöver stå för matlagningen. Det krävs i stort sett inte mer än att skära upp bröd och ostar, lägga upp maten på fat och, för den som önskar, korka upp en flaska gott vin.

Några recept är därför egentligen inte nödvändiga. Men ett par tips på hur du och din partner, dina vänner eller familj kan avnjuta godbitarna kommer nedan. Självklart är det upp till var och en hur omfattande man vill vara i sina inköp, men ett förslag på vad delikatessbordet kan innehålla kommer här:

Parmesanost, skuren i bitar
Mozzarella i skivor
Parmaskinka
Salami
Breasola
Färsk basilika
Ruccola
Tomater, körsbärs- eller pärltomater smakar mest så här års.
Oliver, gröna eller svarta efter behag
Bröd, till exempel lantbröd eller ciabatta
Olivolja
Salt, gärna flingsalt
Svartpeppar

Den som vill kan förstås utöka med sina egna favoriter. Kanske pesto, tapenade (olivröra), grissinipinnar eller pecorinoost faller i smaken. Det är dock lätt att man blir för entusiastisk och köper på sig mer än man orkar äta. Då blir det dyrare än nödvändigt. Å andra sidan blir det goda rester.

Sallad Caprese
Skär mozzarella och tomat i skivor och varva på ett fat tillsammans med generösa mängder färsk basilika. Ringla över olivolja och krydda med lite svartpeppar.

Bresaola med mozzarella och ruccola
Varva bitar av bresaolan med ruccolasallad och skivor av mozzarella på ett fat. Ringla över olivolja och krydda med svartpeppar.

Bröd med olivolja och salt
Skivor av ljust lantbröd eller ciabatta smakar underbart med lite olivolja och flingsalt på, i stället för smör.

Italiensk glass till dessert eller små goda biscotti till kaffet kan bli en bra och enkel avslutning.

Trevlig Alla hjärtans dag!

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.