Laxburgare med kålsallad och persilje- och vitlökskräm
Mat & Dryck | Recept

Laxburgare med kålsallad och persilje- och vitlökskräm

Goda laxburgare stekta i smör och olivolja serveras i rostat surdegsbröd. Laxburgaren toppas med persilje- och vitlökskräm samt kålsallad.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-01-27

4 portioner

600 g laxrens eller 4 laxfiléer à 150 g
2 äggulor
8 tunna skivor surdegsbröd
olivolja till pensling
smör och olivolja till stekning
salt och vitpeppar ur kvarn

Kålsallad
2 morötter, gärna gul och orange
1/4 spetskål
saften från en halv citron
en nypa strösocker
salt och vitpeppar ur kvarn
lite hackad färsk persilja till garnering

Persilje- och vitlökskräm
1 vitlöksklyfta
200 g philadelphiaost
1 dl grekisk yoghurt, 10 procent
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad persilja
salt och vitpeppar ur kvarn

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Lägg ut brödskivorna på bakplåtspapper i en ugnsform och pensla dem med lite olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugnen i 10–12 minuter, tills de är gyllenbruna och spröda. Låt svalna och lägg åt sidan.
3. Skala morötterna. Strimla morot och kål tunt. Lägg i en skål, häll i citronsaften och tillsätt sockret.
4. Smaka av med salt och peppar och strö över lite persilja. Låt stå i kylen till servering.
5. Skär fisken i grova bitar (om du har portionsbitar) och lägg bitar eller rens i en matberedare tillsammans med äggulorna. Salta och peppra.
6. Pulsa matberedaren ett par gånger tills det blir en grov fiskfärs. Ta upp smeten och forma till fyra burgare.
7. Skala och finhacka vitlöken. Blanda med philadelphiaost, yoghurt och senap. Smaksätt med persilja, salt och peppar.
8. Stek burgarna i smör och olivolja i het stekpanna några minuter på varje sida.
9. Servera i rostat surdegsbröd och toppa med persilje- och vitlökskrämen och kålsalladen.

Recept: Tina Nordström
Foto: Lennart Weibull

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-01-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas