Ljuvlig paj med ugnsbakad rödlök
Mat & Dryck

Ljuvlig paj med ugnsbakad rödlök

Den här lika goda som vackra pajen är underbar att servera på påskbuffén eller som en läcker för- eller varmrätt. Den tar lite tid att göra men är verkligen värd besväret. Servera den gärna med några skivor rökt lax och en klick crème fraiche.

Publicerad 2009-03-31

Fyllning
10 små rödlökar
25 g smör
1 tsk socker
1 kruka färsk timjan
1 msk balsamvinäger
salt och peppar

Deg
125 g mjöl
50 g smör, rumsvarmt
25 g lagrad ost
färsk timjan
3 msk kallt vatten

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala löken och skär den sedan i halvor på längden. Värm smör på medelvärme i en stekpanna, strö över sockret och hälften av timjanen.
2. Lägg i lökarna med snitt-ytan nedåt. De som inte får plats delar du i kvartar och fyller igen hålen med. Salta och peppra ordentligt över löken.
3. Låt löken bryna i cirka 10 minuter. Täck sedan över den med folie och sätt in i mitten av ugnen. Låt den baka i cirka en timme.
4. Blanda mjöl, smör, ost och timjan i en matberedare tills allting fördelats jämt. Tillsätt sedan kallt vatten, lite i taget tills det bildats en mjuk deg. Lägg degen i kylen i en plastpåse i cirka en halvtimme.
5. Ta ut pannan med löken ur ugnen och sätt den på spisen igen. Slå på värmen och låt den saft som bildats från löken koka ihop på medelvärme tills den får en siraps-liknande konsistens, det tar cirka 10-15 minuter.
6. Öka ugnsvärmen till 200 grader. Kavla ut degen till en cirkel som täcker stekpannan. Ta av den från värmen och täck all lök med degen. Tryck ner noggrant runt om i kanterna på hela insidan av pannan.
7. Sätt sedan tillbaka hela stekpannan i ugnen. Låt den gräddas i cirka 25-30 minuter tills degen är gyllenbrun. Tag ut pajen och låt den svalna i minst 20 minuter.
8. Lägg sedan ett stort fat eller en skärbräda över och vänd runt hela pajen så att den lossnar från stekpannan. Om några lökbitar fastnat i pannan är det bara att lossa dem med en sked och lägga på plats i pajen. Strö lite färsk timjan över och servera.

Text och recept:  Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas