Mustig höstgryta på älg med portvin
Mat & Dryck | Recept
Foto: Per Ranung

Mustig höstgryta på älg med portvin

Svamp, portvin och enbär sätter smak på denna klassiska gryta som gör sig fint till potatismos.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-11-08

4 pers

800 g – 1 kg grytbitar på älg (eller högrev)
250 g små schalottenlökar
3-4 morötter
250 g skogschampinjoner
1 citron
3 dl vilt- el köttbuljong/fond
1 dl portvin
2 dl crème fraiche
15 enbär
20 vitpepparkorn
3 lagerblad
salt
2 dl mjöl
smör

1. Smält lite smör i en gryta och bryn champinjonerna (de små låter du vara hela, de stora skär du i halvor eller kvartar) tillsammans med hel och skalad schalottenlök.
2. Vänd grytbitarna i mjöl och bryn i omgångar, i stekpanna med smör.
3. Lägg det brynta köttet i grytan med löken och svampen. Tillsätt morötterna, skalade och grovt skivade.
4. Mortla eller krossa enbär och vitpepparkorn med skaftet på en kniv. Lägg ner i grytan med grovt rivet citronskal och lagerblad.
5. Häll över portvin, buljong och pressa i citonjuice.
6. Rör ner crème fraiche och salta. Låt sjuda på spisen eller i ugnen i 1-1,5 timme i 150 grader.
7. Servera med kokt potatis eller potatismos och för extra syra lite gräddfil eller yoghurt.

Recept: Anna Ranung
Foto: Per Ranung

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-11-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.