Olivbröd med rosmarin och lök
Mat & Dryck

Olivbröd med rosmarin och lök

Det här härliga brödet är ett mellanting mellan bröd och pizza. Det är perfekt att bjuda till en soppa, men är också gott som tilltugg till drinken eller på en buffé.

Publicerad 2008-11-14

1 bröd

15 g jäst
1 1/4 dl vatten
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
3–4 dl vetemjöl

Fyllning
1 gul lök
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 dl svarta oliver
2 msk repade rosmarinblad
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
flingsalt

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
2. Skala och skiva löksorterna tunt. Lägg lök, oliver och rosmarin i en bunke. Tillsätt olivolja och honung och blanda noga så att allt blir inoljat.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Lägg den på ett bakplåtspapper och tryck ut till en platta med mjölade händer. Flytta över deg och bakplåtspapper till en plåt.
4. Fördela fyllningen över degen. Låt jäsa 15 minuter utan duk. Strö över lite flingsalt.
5. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter. Servera nygräddat.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.