Rabarberkompott i strut med färska jordgubbar
Mat & Dryck
Foto: Per Ranung

Rabarberkompott i strut med färska jordgubbar

Rabarber och jordgubbar är en klassisk kombination. Här serveras de i hemgjorda tunnbrödsstrutar med grädde eller glass.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-06-23

400-500 gr rabarber
2,5 dl rårörsocker
1 vaniljstång
1 tsk stött kardemummakärnor
2 msk vatten
0,5 l färska jordgubbar

  1. Tvätta rabarbern och ta bort det fula.
  2. Skär rabarbern i mindre bitar.
  3. Häll i socker och vatten i en kastrull och lägg i rabarbern (skär längs med stången och »öppna« den) och vanilj- stången.
  4. Låt allt smälta och tillsätt den stötta kardemumman.
  5. Låt sjuda 10 min.
  6. Låt svalna.
  7. Blanda ner dom skurna färska jordgubbarna.

Tunnbrödsstrutar

1 påse runt mjukt tunnbröd
lite smör
kanel tandpetare bakplåtspapper

  1. Bred tunt med smör och pudra på kanel på en sida av brödet.
  2. Rulla brödet till en strut och vik in botten. Fäst botten och sidan med en tandpetare.
  3. Rulla lite bakplåtspapper och stoppa ner i öppningen av struten för att hindra den från att sjunka ihop.
  4. Grädda i 225 grader i 5-6 min.
  5. Ta ur tandpetaren och pappret och låt svalna.
  6. Fyll struten med vispad kokosgrädde eller grädde eller glass.
  7. Toppa med rabarber- och jordgubbskompotten.

Recept: Anna Ranung
Foto: Per Ranung

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-06-23
senioren-nr-5
Artikeln är hämtad ur magasinet Senioren nummer 5 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Senioren och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.