Rågkakor
Mat & Dryck | Recept

Rågkakor

Vem kan motstå en rågkaka till frukost?

Publicerad 2008-01-15

5-8 rågkakor
Tid: cirka 2 timmar

50 g smör
2 dl vatten
2 dl mjölk
25 g jäst
4 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
2 msk sirap
1 msk salt

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk och värm till fingervarmt. Smula ned jästen i en bunke och slå vätskan över. Rör om så att jästen löser sig.

2. Blanda i mjöl, sirap och salt och arbeta degen i 5 minuter.

3. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda degen jämn. Dela degen i 5 eller flera bitar som rullas till bollar och läggs på plåtar med bakplåtspapper på. Platta till bollarna till runda kakor, cirka 14 centimeter i diameter. Ta eventuellt ut hål i mitten av kakorna med ett smalt glas, cirka 4 centimeter i diameter.

5. Låt kakorna jäsa i 30 minuter under bakduk.

6. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas