Smördegsinbakad gravlax med gurksallad
Mat & Dryck
Foto: Karin Wimark

Smördegsinbakad gravlax med gurksallad

Gravlaxen är ett måste på julbordet, men den måste inte serveras i tunna skivor med senapssås.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-11-21

1 hel bit gravlax (cirka 300 g)
1 smördegsplatta, fryst
1/2 gurka
1 msk dijonsenap
1 msk honung, flytande
1 msk vinäger
2 msk dill, finhackad
salt och peppar
1 ägg

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Torka av laxen och dela den på längden så att du får två platta bitar. Tina smördegen och kavla ut den något på ett bakplåtspapper.
3. Skala och kärna ur gurkan, tärna den fint.
4. Blanda gurka, senap, honung, vinäger och dill till en jämn röra. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg en laxbit mitt på smördegen och fördela hälften av gurksalladen ovanpå. Lägg sedan den andra laxbiten över och vik över smördegen så att det blir en öppning i mitten och laxen syns.
6. Vispa upp ägget och pensla runt om innan du bakar av den i ugnen. Smördegen ska bli gyllenbrun och puffig, då är den klar. Tag ut och låt svalna något innan du skär upp i skivor och serverar med resten av gurksalladen.

Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-11-21
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas