Thrillerchili
Foto Per Johansson
Recept

Thrillerchili

Servera den heta grytan med mjuka tortillas, majs-chips, gräddfil, rödlök och inlagd gurka.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-08-24

8–9 portioner

1,6 kg högrev
olivolja
4 vitlöksklyftor
1 ancho-chili (torkad)
1 chipotle-chili (torkad)
2 röda färska dutch-chili (vanlig röd chili)
1 färsk jalapeño-chili
1,5 msk vetemjöl
0,5 dl chilipulver
4 tsk malen spiskummin
4 tsk malen koriander
2 tsk torkad oregano
5 dl ljus öl (gärna mexikansk)
1 oxbuljongtärning
5 dl vatten
socker, salt

1. Rensa den torkade och färska chilin från stjälkar och frön. Hacka den färska chilin, lägg den torkade i en kastrull, täck med vatten och koka i 15 minuter. Låt svalna.
2. Skala och skiva vitlöken tunt och fräs den mjuk i en rymlig gryta. När vitlöken nästan är färdig, tillsätt spiskummin och låt fräsa med i några sekunder. Dra kastrullen från plattan.
3. Skär köttet i tärningar och bryn lite i taget i en stekpanna med olja så att det får brynt yta runt om. Lägg köttet i grytan.
4. Blanda chilipulver och mjöl, strö över köttet och vänd runt.
5. Häll av den kokade chilin och finhacka den, spara vattnet.
6. Tillsätt den kokade och den färska chilin i grytan. Tillsätt buljongtärning och 5 dl vatten. Fyll sedan upp grytan med halva chili-vattnet och öl så att det täcker köttet.
7. Koka upp, rör ner koriander och oregano. Låt grytan koka ca 3 timmar på medelvärme eller tills köttet faller isär när du rör i grytan.
8. Använd resten av chili-vattnet för att väga av styrkan på chilin. Salta efter smak.

Tips! För en lite bredare smak på grytan – tillsätt en nypa socker. Om grytan är för lös – red av den med majsredning.

Recept: Else-Marie Ottersten

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-08-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas