Ugnsbakad rotselleri med örter och brynt smör
Mat & Dryck
Foto: Stefan Edetoft

Ugnsbakad rotselleri med örter och brynt smör

Ugnsbakade grönsaker är ett enkelt sätt att laga mat eftersom ugnen gör det mesta av jobbet. Välj helst ekologiska grönsaker så slipper du skala. Inget kastas och smaken blir fantastisk.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-10-01

1 liten rotselleri, ca 300 g, helst ekologisk
2-3 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
50 g smör
1 dl hasselnötter
2 msk finhackade örter, t ex bladpersilja eller timjan
1 tsk finrivet citronskal
2 msk citronsaft
50 g parmesan, finriven

Till servering
grönsallad med god dressing och bröd

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tvätta och borsta rotsellerin ren med en rotfruktsborste under rinnande kallt vatten. Skär i centimetertjocka skivor.
3. Lägg ut på en plåt täckt med bakplåtspapper och ringla ut olja.
4. Krydda med lite salt och peppar.
5. Baka i mitten av ugnen, ca 10-15 minuter eller tills grönsakerna fått fin färg och mjuknat.
6. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar nötaktigt.
7. Rosta hasselnötterna i en stekpanna utan fett i ett par minuter tills de fått lite färg. Låt svalna något och grovhacka.
8. Blanda brynt smör med örter, finrivet citronskal och citronsaft.
9. Ringla örtsmöret över sellerin och toppa med hackade nötter och finriven parmesan.

Recept: Maria Zihammou

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-10-01
senioren-nr-6
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 6 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas