Mat & Dryck

Viner man kan lita på

Publicerad 2008-05-16

Det mest pålitliga vita boxvinet är tyska (5322) Wildboar’s Rock Riesling Classic för 184 kr. Smaken är torr, angenämt frisk, generöst fruktig, druvig och aromatisk. Ett lättdrucket festarvin som också passar bra till mat. Här får man mycket vin för pengarna.

Säkraste kortet bland de röda boxarna är chilenska (6571) Concha y Toro Reserva Carmenère Cabernet Sauvignon för 238 kr. Smaken är kraftfullt fruktig, något varm, kryddig, och frisk med fina toner av fat, örter och svarta vinbär.

Vill man ner i pris så är australiska (12174) Hidden Rock Petit Verdot Cabernet Sauvignon för 177 kr ett perfekt val. Smaken är relativt fyllig med fin frisk fruktighet, varm syltighet, mjuk strävhet och insmickrande toner av lakrits, vanilj och björnbär. Återigen mycket vin för pengarna

Även om vinboxarna står för över hälften av vinförsäljningen på bolaget, så finns flaskorna kvar. Ett mycket prisvärt vitt vin i flaska är österrikiska (4200) 2006 Leth Grüner Veltliner för 69 kr. Smaken är relativt fyllig, torr, frisk och rätt generöst fruktig med toner av bananer och citrus.

Vill man ha ett lite fetare alternativ passar (6611) 2006 Errazuriz Chardonnay Viognier från Chile för 69 kr. Smaken är generös, torr, fruktig, druvig och relativt komplex med toner av meloner, fläder och päron med en frisk och lite bitter touch av grapefrukt.

En röd favorit på flaska är bulgariska (2815) 2006 Mozaika Cabernet Sauvignon Merlot för 48 kr. Smaken är fyllig, koncentrerat fruktig, kryddig och mjukt sträv med fina toner av svarta vinbär, vanilj, fat och lite lakrits. Obergripligt att man kan sälja ett så bra vin för så låg summa.

Många ser Systembolagets sortiment som både innehållsrikt och prisvärt. Visst är mycket bra, men det är bara en droppe i havet som vi svenskar nås av. Och tråkigast av allt är att så många spännande mindre producenter aldrig får en chans att visa de svenska konsumenterna vad de har.  Tråkigt är det också att många av de nyhetsviner som blir populära och säljer slut, aldrig dyker upp igen. För Systembolaget är det inte självklart att köpa in mer av viner som blir populära.
Ett andningshål är beställningssortimentet. Det är ett sortiment som importörerna ansvarar för och som man kan beställa till systembutikerna. Många importörer säljer viner till fantastiska priser, med hopp om att sälja så mycket att bolaget tar in vinet i sortimentet. Det är svårt, men det kan gå.

Ett sådant otroligt fynd är röda franska (88138) 2006 Claude Val Rouge 2006 för 55 kr. Smaken är mycket rik, mjuk, generöst fruktig, balanserat sträv och nyansrik med toner av kryddor, örter, bär och lite lakrits. Det för detta kvalitetsvin låga pris beror på att importören hoppas att så många beställer vinet att Systembolaget tvingas ta in det i sitt sortiment. Beställ det gärna, för vinet är värt att finnas på bolagets hyllor.

Starkviner är något som lätt glöms bort. Ett perfekt vin att läppja medan man lagar mat, till soppa och mycket annat är sherryn (8227) Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos, 69 kr för en halvflaska. Smaken är generös, torr, nyansrik och lite fet med toner av nötter och torkad frukt.

Text: Urban Laurin
Vinskribent som gett ut sju böcker och medverkat i dagspress och
veckopress. Var universitetslektor i dryckeskunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan under 1990-talet.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas