Madeira – Guds paradis
Madeira Foto Colourbox
Reportage

Madeira – Guds paradis

Madeira, den grönskande vulkanön mitt ute i Atlanten, har ofta kallats Guds paradis. Här är klimatet milt subtropiskt året om, naturscenerierna sagolika, människorna vänliga och gästfria och maten och vinerna utsökta.

Publicerad 2009-09-08

Till Madeira kommer man främst för naturupplevelsen. Blomsterprakten är enorm och varierande och den spännande urskogen med flagnande eukalyptusträd, enorma lagerträd och färggranna fåglar ger en känsla av att inget rörts sedan urminnes tider.

Ryktet om öns skönhet lockade, så vi köpte en chartervecka med hotellinkvartering i utkanten av huvudstaden Funchal. Utflykter till öns sevärdheter kan man antingen köpa i förväg eller på plats om man inte föredrar att ta sig runt på egen hand med lokalbuss, taxi eller hyrbil.

Vi valde guidade bussturer och det var ett bra val, som gav mycket. Under en heldag i buss runt västra delen av ön mötte vi den vilda och dramatiska nordkusten där Atlanten ursinnigt slänger sig mot taggiga lavaklippor, passerade Camara de Lobos, byn dit Winston Churchill gärna for för att måla och tog oss genom den världsunika ”Lauri Silva”, en av jordens äldsta skogar och anledningen till att Madeira finns med på världsarvslistan.

 

Iskallt – sedan varmt
Madeira österut visade ett annat ansikte. Vid foten av den drygt 1 800 meter höga bergstoppen Pico Ruivo låg dimman tät och fuktigt iskall men där vägen tog slut längst österut, vid udden Ponta de São Lourenco, svepte vinden varm över ett kargt och eroderat landskap.
Längs öns vägar finns överallt spännande utsiktsplatser. Högst av alla ligger Eira do Serrado där utsiten över dalarna djupt nedanför våra fötter och skymten av havet mellan bergskammarna gör också den mest bereste andlös. Men det är inte bara turister som hittat hit. Här flockas också ivriga rödhakar. De åt utan rädsla direkt ur våra händer, men vi såg också några som sög nektar från blommorna som växer längs bergskanten.

 

Minikanaler
Madeiras levador – minikanaler som för regnvattnet från de nordliga delarna av ön till de torra i söder – är välkända över hela världen. Kanalerna ingår i ett sinnrikt bevattningssystem med sammanlagt 215 mil levador som började byggas av de första bosättarna redan på 1400-talet.

Längs kanalerna finns upptrampade stigar och en levadavandring är ett absolut måste om man inte har alltför svårt att gå. Vår grupp guidades utmed Levada dos Tornos, en tämligen bekväm vandring genom skogar och blomsterhav och med huvudstaden Funchal inom synhåll i dalen.  En annan upplevelse som också nästan är ett måste är att åka montesläde. Det är en tvåsitsig korgsläde som i full fart hasar genom de trånga gatorna från bergsbyn Monte och en bra bit ner mot Funchal.
Släden styrs av två carreiros klädda i vita halmhattar.

Upp till Monte tar man sig lättast med linbana, att gå är mycket ansträngande för den ovane. Att åka linbana är ett behändigt men hisnande äventyr och inget för den som har höjdskräck, men vyn över stad och hamn är magnifik. Så vår rekommendation är: Pröva! En tur och returbiljett kostar runt 15 euro.

Text: Annu Liikkanen
Foto: Rolf Larsson


Trekantigt brädhus. Foto: Rolf Larsson

Om Madeira

• Madeira ingår i en vulkanisk ögrupp som dök upp ur Atlanten för runt 60 miljoner år sedan.
• Ön är 57 kilometer lång och 22 kilometer bred och har runt 280 000 invånare, av dessa bor 150 000 i huvudstaden Funchal.
• Snittemperaturen är 21,5 grader året om.
• Turism är främsta inkomstkällan vid sidan av jordbruk och fiske.
• Eftersom ön är så kuperad och trottoarkanterna höga, kan det vara besvärligt att ta sig fram med rullator, rullstol och barnvagn.
• Ön hör till Portugal och huvudspråket är portugisiska.
• Valutan är euro. Strömstyrkan är 220 volt, adapter behövs inte.

Shoppa
Flätade korgar, madeiravin och hand-broderade dukar är populärt. Du kan också ta med dig blommor hem, som orkidéer eller papegojliljor.

Äta ute
Det finns ett stort och varierat utbud av restauranger och maten kostar ungefär som hemma. Öns egna specialiteter: Espada är en jättegod djuphavsfisk som bara förekommer vid Madeiras och Japans kuster. Espetada är grillade bitar av oxkött som serveras på meterhöga, hängande spett.

Populära restauranger
• Tokos (Estrada Munumental): Mysig miljö, originell ägare som spelar trumpet om han är på gott humör.
• O Jango (Rue Santa Maria 166): Liten fiskrestaurang i gamla stan.
• Beergarden (Praia Formosa): Här serveras läckra lokala specialiteter.

Sevärdheter
• Monte, den idylliska bergsbyn ovanför Fuchal. Här finns öns äldsta kyrka och alldeles intill ligger Tropiska trädgården, ett eldorado för blomsterälskare.
• Porto Santo, den lilla grannön med underbar sandstrand och stilla lugn (utom i augusti när madeiraborna har semester). Sanden sägs vara bra för stela leder.
• Camacha, centrum för öns korgindustri.
• Santana. I den här byn ser du hur öns första bosättare på 1400-talet bodde, i trekantiga brädhus med färggranna halmtak. Här finns också en temapark för den som är intresserad av öns kultur och historia.

Kostar

En vecka i dubbelrum på medelklasshotell kostar inklusive flyg och transfer runt 6 000 kronor per person. På Ticket kan du också få hjälp att paketera din egen resa efter önskemål, men att resa på egen hand blir sällan billigare än charter.

Mer att läsa: www.madeira-web.com; Kolla också svenska resebyråers hemsidor.

Madeiravin
Madeiravinets historia började med att man ville skapa ett vin som kunde klara långa sjöresor från ön Madeira till exempelvis Sydamerika. Genom att tillsätta starksprit till det vanliga vinet blev produkten mer hållbar. Den här proceduren har moderniserats, men fortfarande förstärks vinet med nittioprocentig vinsprit. Dessutom värms vinet upp något och blir på det sättet ännu mer hållbart. Idag anses madeiravinet vara ett av världens mest långlivade vin.
Madeiravin eller Madeira, som sägs i dagligt tal, är ett starkvin som finns att få i olika sötmastyrka i allt från torrt till sött och som rött eller vitt vin. Vinet håller genomgående hög klass tack vare druvodlingen på vulkanöns speciella jordar.
Det här är klassindelningen för den som vill köpa med sig en flaska av det bästa madeiravinet hem:
• Reserve som lagrats i mer än fem år
• Special Reserve lagrat över tio år
• Extra Reserve lagrat mer än femton år
• Vintage (med årsbeteckning) ska lagras minst 20 år på fat och därefter två år på flaska

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas