Reportage

Vi mötte våren på Sicilien

Publicerad 2009-11-19

En sak som vi har gemensamt är att vi känner att årets första månader i Sverige är jobbiga: främst klimatet. Vår tanke är att byta vintervardagslivet i Sverige mot vardagsupplevelser på Sicilien. För tredje året i rad har vi tillbringat en månad eller längre på en plats där vintern är som våren och vinterrusket ersätts av havsbrus, i Giardini – Naxos, på kusten nedanför Taormina på Sicilien.

För två år sedan hittade vi Villa Pamar, ett lägenhetshotell som finns bland Fritidsresors utbud på sommaren. Lägenheterna på framsidan ligger tvärs över gatan från medelhavet, så vi har vaknat och somnat till havsbrus. Tidigt på morgonerna går solen upp över havet och skiner genom balkongdörrarna. Även när den går i moln känns det härligt att veta att solen värmer snart igen.

Redan de gamla grekerna
Villa Pamar ligger mitt på strandpromenaden i den gamla delen av Giardini – Naxos. Vid denna långa vackra bukt, mitt emellan Messina och Catania, på Siciliens nordöstra sida, grundade grekerna handelsplatsen Naxos redan 735 f.Kr. Sedermera blev det naturligtvis en fiskeby.

Små fiskebåtar finns det fortfarande gott om: på havet, vid piren, förtöjda vid stranden och, på vintern, även på trottoaren.
När vinden kommer från söder passerar den Saharas sand och värmen kan stiga upp emot 30 grader! Vid nordanvind är det fortfarande oftast 15–20 grader mitt på dagen.
Plus! Havet är normalt badbart från mitten av mars till slutet av november, för entusiaster året om.

Etna på säkert avstånd
Sicilien, Medelhavets största ö, erbjuder det mesta – minnesmärken från tusentals år tillbaka, gröna berg och vackert landskap, kust och hav, blomsterprakt året om, golfbanor, god mat och gott vin. Och Etna – Europas högsta, aktiva vulkan – snötäckt på vintern och med en väl utbyggd skidanläggning. Vi gillar värmen, men tycker det är härligt att se Etna på avstånd.

Kombinationen av en genuin fiskeby som har behållit charmen i de gamla stadsdelarna, den långa sandstranden och närheten till Taorminas romantiska atmosfär med ett stort utbud av kaféer, restauranger och butiker gör området så unikt. Invånarnas vana vid sommarturister gör det lätt att handla även om man inte förstår italienska. Små fisk-, slaktar- och grönsaksaffärer, bagerier och konditorier på promenadavstånd från hotellet gör det lätt att hitta något gott till middagen. Lite nu och då satt vi på vårt favorit kafé och drack cappucini efter maten. Ibland gick vi till stormarknaden i utkanten av staden och handlade lite billigare.

Lugn puls
På sommaren är staden fylld med turister från hela Europa. Skandinaviens stora researrangörer är väl representerade och Villa Pamar finns bland charterhotellen. Men under årets första månaderna har lokalbefolkningen återerövrat sin stad och pulsen är lugn förutom under helgerna då sicilianare från inlandet kommer ned till havet. Även då finns endast ett fåtal på stranden.

Den närmaste flygplatsen är Catanias, cirka 45 minuters bilresa från Villa Pamar. Eftersom vi är fyra personer tycker vi att det är prisvärt att betala för transfers till och från hotellet. Hittills har Salvatore Crimi, som äger hotellet, hämtat oss i egen bil och bjudit på espresso eller annat på väg från och till flygplatsen.

En av oss, Bengt, har fiske som en av sina många fritidsaktiviteter och kunde ta med sig metspöet och kliva på lavasten ute i bukten endast hundra meter från porten. Han fick napp ibland men njöt av värmen från såväl solen som en siciliansk ”fiskekompis” som väntade på honom varje dag.

Historiens vingslag
För att förgylla vardagen har vi även gjort kortare och längre utflykter. Vår första var till det arkeologiska muséet, på promenadavstånd från hotellet – ett litet museum med fynd från den grekiska kolonin i ett större inhägnat område där man känner tidens vingslag. Vi har strosat längs strandpromenaden och även lite längre bort till järnvägsstationen och återvänt via de gamla stadsdelarna, med fikapaus på någon av kaffebarerna som finns lite varstans. Järnvägstationen är en sevärdhet med järnpelare, marmorgolv och takmålningar.

Självfallet tog vi en busstur med lokala bussar till Taormina, Siciliens turistpärla, och även högre upp till Castelmola med en vidunderligt utsikt över Etna och medelhavet. Vi tog bussen till Messina och hade turen att vara utanför katedralen då det mekaniska klockspelet startade. Inledningen var ett gyllene lejon som höjde huvudet, svepte med svansen och röt så att folk hukade sig. Spelet pågick en bra stund – olika figurer snurrade runt och rörde sina delar och avslutningen var en mäktig Ave Maria. På hemvägen tog vi tåget längst kusten med utsikt över till det italienska fastlandet.

Tåget tog vi även till Riposto och därifrån den smalspåriga järnvägen Ferrovia Circumetnea (Järnvägen runt Etna). En berg- och dalbana på riktigt från 7 meter över havet upp till 976 och tillbaka till 35 i Catania.

Arrivederci!
Vår sista dagsutflykt i år var till Siracusa bland annat för att besöka Sankta Lucias kapell. Det finns mycket mer att se och uppleva i staden men vi brukar ta det lugnt och ta god tid på oss att njuta av dagen.

Arrividerci Siracusa.
Mycket återstår för oss att upptäcka på Sicilien och vi ser fram emot nästa tidiga vår på ”vår” ö.

Inskickat av Michael Eyre

PS. Vi som reste är: Bengt och Gunvor Jadner samt Michael och Mary Eyre, från Trelleborg respektive Stockholm

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas