NYA DATUM! Svalbard – Spetsbergen de luxe
Seniorens reseklubb | 30 AUGUSTI-3 SEPTEMBER

NYA DATUM! Svalbard – Spetsbergen de luxe

30 AUGUSTI-3 SEPTEMBER 2021 - Upplev några oförglömliga dagar på Europas nordligaste utpost där solen nästan aldrig går ner. Naturvandringar, båttur och gruvbesök ingår. Vi bor och äter på det bästa hotellet.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-03-06

Njut redan här hemma av tanken att du åker båt på Isfjorden, omgiven av vackert fjällandskap, mäktiga bergssidor och ett otroligt fågelliv. De många fjordarna är isfria under den korta och hektiska sommaren. Medeldagstemperaturen i maj är runt sex plusgrader och under sommarhalvåret står solen högt hela dygnet.

På Svalbard finns den största kolonin isbjörnar i världen, en uppstoppad isbjörn välkomnar besökarna redan ute på flygplatsen. Vi bor på det bästa hotellet, förstklassiga Radisson Blu Hotel och äter i deras spektakulära restaurang.

Observera att resan kräver full rörlighet samt ”normal” kondition med tanke på vandringarna.

UR PROGRAMMET:

Efter incheckning på hotellet beger vi oss ut på en tre timmar lång naturvandring i Björndalen tillsammans med en guide som bär gevär. Här häckar alkekungar och här finns intressant flora och fauna att beskåda.

  • Båttur på Isfjorden till det ryska gruvsamhället Barentsburg. Har vi tur får vi se säl och isbjörn under färden. Lunch på båten och tid att strosa runt i souveniraffärer.
  • Tre timmars rundtur i Longyearbyen med besök på bland annat Svalbard Museum och Galleri Svalbard.
  • Vi beger oss in i Gruva 3 till fots, utrustade med hjälmar och iklädda overaller.  Avslutningsmiddag på hotellet.
  • Före avresan kommer kläd- och utrustningstips skickas ut tillsammans med flygbiljetterna.

Resfakta

DATUM: 30 augusti-3 september 2021
PRIS FÖR MEDLEMMAR: 22 985 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEMMAR: 24 985 kr
ENKELRUMSTILLÄGG: 3 900 kr

I priset ingår:
• Flyg med SAS t/r Arlanda alt Kastrup- Longyearbyen
• Fyra nätter på Radisson Blu Polar Hotel
• Frukostbuffé
• Påkostade 3-rätters middagar med kaffe/te varje kväll
• Lunch på Barentsburg-utfärden
• Vår reseledares medverkan
• Alla utfärder enligt programmet, ledda av lokalguide

Vår guide på resan

Christer Kullberg som äger och driver resebyrån CK:s Resor är vår reseledare. Han har besökt Svalbard ett tjugotal gånger. Dessutom finns en lokal guide på plats.

Bokning

Boka din resa på www.cksresor.se eller ring 044-20 90 90

Fakta om Svalbard

Ingenstans i världen finns det ett permanent mänskligt boende liknande det som finns i Norra Ishavet, på Svalbard, vilket är ett landområde som är lite mer än hälften så stort som Island varav närmare två tredjedelar är täckt av snö och is.Medeldagstemperaturen i juni-juli är ca + 10 och invånarantalet här är ca 3 000 varav ca 2 300 är ryssar och ca 700 norrmän. Under sommarhalvåret står solen högt hela dygnet och på Svalbard finns den största kolonin isbjörnar i världen, en isbjörn (uppstoppad) välkomnar besökarna redan ute på flygplatsen, den blev skjuten utanför byns dagis av länsmannen!

Preliminärt program

OBS! Kan ändras beroende på väder eller andra orsaker:

Dag 1

Avresa från antingen Arlanda eller Kastrup via Oslo och Tromsö (och även Landvetter på förfrågan) till Longyearbyen där vi möts på flygplatsen av buss som tar oss de få kilometrarna till Longyearbyen. En stund efter ankomsten till hotellet gör vi tillsammans med reseledaren en kortare orienterande fotvandring utmed Longyearbyens gågata.
Välkomstmiddag i hotellets restaurang med vidunderlig utsikt över Adventfjorden.

Dag 2

På förmiddagen gör vi en intressant ca tre timmars rundtur i Longyearbyen med vår lokalguide där vi bland annat besöker det fascinerande Svalbard Museum och även får veta mycket om stadens spännande historia. Vi besöker även Galleri Svalbard med bland annat den vackra samling Svalbardmålningar av Kåre Tveter. Därefter ”fri tid” för lunch på egen hand.

På eftermiddagen beger vi oss ut på en ca tre timmar lång naturvandring i relativt plan terräng i Longyearbyens närområde. En erfaren guide tar oss med på ett naturskönt äventyr i den dal där Longyearbyen ligger. Här finns en intressant flora och fauna att beskåda.
Middag på hotellet

Dag 3

Vi beger oss ner till hamnen för en båttur på Isfjorden till Barentsburg. Under utfärden kommer vi med båt nära glaciären Esmarkglaciären och vi passerar innan hemkomsten till Longyearbyen också de spännande fågelfjällen.

I Barentsburg möts vi av en engelsktalande lokalguide och efter guideturen (till fots) får vi tid till att strosa omkring på egen hand. Då kan du besöka souveniraffären för att köpa ett minne från resan, eller ta en titt på den lilla kyrkan. Under utfärden serveras det lunch på båten där det också säljs te, kaffe och ”diverse starka drycker”.
Middag på hotellet.

Dag 4

Efter frukost ska vi under ca tre timmar möta en del av det som gav Longyearbyen sitt existensberättigande – Gruva 3 – som var den sista gruvan med manuell kolbrytning på låg höjd (alternativt annan utfärd om gruvan av någon anledning är avstängd för besök).
Eftermiddagen fri och på kvällen middag på hotellet.

Dag 5

Förmiddagen till eget förfogande, kl. 12.30 avresa till flygplatsen och vi flyger via Tromsö och Oslo till antingen Arlanda eller Kastrup.

Observera att det på den ”fria tiden” finns olika former av utfärder att boka hos de lokala arrangörerna i Longyearbyen och det behöver som regel inte göras förrän efter ankomsten dit.

Bokning

Boka din resa på www.cksresor.se eller ring 044-20 90 90

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-03-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas