Favorit i repris! Svalbard – Spetsbergen de luxe
Seniorens reseklubb | 11-15 JUNI 2018

Favorit i repris! Svalbard – Spetsbergen de luxe

11-15 JUNI 2018 - Upplev några oförglömliga dagar på Europas nordligaste utpost där solen nästan aldrig går ner. Naturvandringar, båttur och gruvbesök ingår i programmet. Vi bor och äter på det bästa hotellet.

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-12-06

Njut redan här hemma av tanken att du åker båt på Isfjorden, omgiven av vackert fjällandskap, mäktiga bergssidor och ett otroligt fågelliv. De många fjordarna är isfria under den korta och hektiska sommaren. Medeldagstemperaturen i juni-juli är ca + 10 och under sommarhalvåret står solen högt hela dygnet.

På Svalbard finns den största kolonin isbjörnar i världen, en uppstoppad isbjörn välkomnar besökarna redan ute på flygplatsen. Vi bor på det bästa hotellet, förstklassiga Radisson Blu Hotel och äter i deras spektakulära restaurang.

Observera att resan kräver full rörlighet samt ”normal” kondition med tanke på vandringarna.

UR PROGRAMMET:

Efter incheckning på hotellet beger vi oss ut på en tre timmar lång naturvandring i Björndalen tillsammans med en guide som bär gevär. Här häckar alkekungar och här finns intressant flora och fauna att beskåda.

  • Båttur på Isfjorden till det ryska gruvsamhället Barentsburg. Har vi tur får vi se säl och isbjörn under färden. Lunch på båten och tid att strosa runt i souveniraffärer.
  • Tre timmars rundtur i Longyearbyen med besök på bland annat Svalbard Museum och Galleri Svalbard.
  • Vi beger oss in i Gruva 3 till fots, utrustade med hjälmar och iklädda overaller.  Avslutningsmiddag på hotellet.
  • Före avresan kommer kläd- och utrustningstips skickas ut tillsammans med flygbiljetterna.

Resfakta

Datum:  11-15 juni 2018.
Pris för medlemmar: 21 985 kr
Pris för icke medlemmar: 23 985 kr
Enkelrumstillägg: 3 800 kr

I priset ingår:
• Flyg med SAS t/r Arlanda alt Kastrup- Longyearbyen
• Fyra nätter på Radisson Blu Polar Hotel
• Frukostbuffé
• Påkostade 3-rätters middagar med kaffe/te varje kväll
• Lunch på Barentsburg utfärden
• Vår reseledares medverkan
• Alla utfärder enligt programmet, ledda av lokalguide

Vår guide på resan

Christer Kullberg som äger och driver resebyrån CK:s Resor är vår reseledare. Han har besökt Svalbard ett tjugotal gånger. Dessutom finns en lokal guide på plats.

Bokning

Boka din resa på www.cksresor.se eller ring 044-20 90 90

Fakta om Svalbard

Ingenstans i världen finns det ett permanent mänskligt boende liknande det som finns i Norra Ishavet, på Svalbard, vilket är ett landområde som är lite mer än hälften så stort som Island varav närmare två tredjedelar är täckt av snö och is.Medeldagstemperaturen i juni-juli är ca + 10 och invånarantalet här är ca 3 000 varav ca 2 300 är ryssar och ca 700 norrmän. Under sommarhalvåret står solen högt hela dygnet och på Svalbard finns den största kolonin isbjörnar i världen, en isbjörn (uppstoppad) välkomnar besökarna redan ute på flygplatsen, den blev skjuten utanför byns dagis av länsmannen!

Preliminärt program

OBS! Kan ändras beroende på väder eller andra orsaker:

Dag 1

Avresa från antingen Arlanda eller Kastrup via Oslo till Longyearbyen där vi möts på flygplatsen av buss som tar oss till Longyearbyens bästa hotell, Radisson Blu. I kväll välkomstmiddag i hotellets restaurang med vidunderlig utsikt över fjorden.

Dag 2

På förmiddag gör vi med vår lokalguide en intressant ca tre timmars rundtur i Longyearbyen där vi bl.a. besöker det fascinerande Svalbard Museum och även får veta mycket om stadens spännande historia samt besöka att besöka Galleri Svalbard med sin vackra samling Svalbardmålningar av Kåre Tveter. Härefter ett par timmar på egen hand för lunch m.m. och på eftermiddagen beger vi oss ut på en ca tre timmar lång naturvandring i relativt plan terräng i Endalen alt. någon annan dal.
Middag på hotellet

Dag 3

Vi beger oss ner till hamnen för en båttur på Isfjorden till Barentsburg. Under utfärden kommer vi med vår båt nära glaciären Esmarkglaciären och har vi tur ser vi säl och isbjörn. Vi passerar också förbi de spännande fågelfjällen inte långt från det ryska gruvsamhället Barentsburg. I Barentsburg möts vi av en engelsktalande lokalguide och efter guideturen till fots får vi tid till att strosa omkring på egen hand och varför då inte besöka någon av souveniraffärerna för att köpa ett minne och ta med hem. Under utfärden serveras det lunch på båten där man också säljer te, kaffe och t.o.m. ”diverse starka drycker”. Middag på hotellet.

Dag 4

Efter frukost ska vi under ca tre timmar möta en del av det som gav Longyearbyen sitt existensberättigande och Gruva 3 är den sista med manuell kolbrytning på låg höjd. Vi utrustas med hjälmar och overaller och därefter ger vi oss in i gruvan till fots.Eftermiddagen fri och på kvällen äter vi vår avslutningsmiddag på hotellet.

Dag 5

Förmiddagen till eget förfogande, kl. 13.00 avresa till flygplatsen och vi flyger via Oslo till antingen Arlanda eller Kastrup.
Observera att det på den ”fria tiden” finns olika former av utfärder att boka hos de lokala arrangörerna i Longyearbyen och det behöver som regel inte göras förrän efter ankomsten dit.

Bokning

Boka din resa på www.cksresor.se eller ring 044-20 90 90

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-12-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.