Kuba – En drömresa
Seniorens reseklubb | 29 januari - 11 februari 2019

Kuba – En drömresa

Spännande kultur, hisnande vacker natur, paradisstränder, musik, salsa, qigong och yoga ­ – och rom förstås. Följ med Senioren på en rolig, hälsosam och oförglömlig resa tillsammans med svenska Carlos Luna.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-08-31

Med de kubanska vindarna i håret kryssar vi fram genom Havannas gator i 50-talsbilar. Vi provar världens bästa rom, besöker Che Guevaras hemliga grotta och grav, tar en drink på Hemingways favoritbar, besöker en cigarrfabrik i Vinjalesdalen och äter hemma hos kubanska familjer. Vi vandrar i vacker natur i nationalparken Topes de Collante och besöker världsnaturarv-staden Trinidad och sockerdalen.

Vi smakar nyfångad hummer i den ödesmättade Grisbukten. Och vi njuter av havet och solen i Ancon och Varadero, dansar salsa, gör qigong och medicinsk yoga på stranden.

Kuba är dans, musik, massor av intressant historia och kultur. I sällskap med den före detta frihetskämpen Carlos Luna blir det en oförglömlig upplevelse. Carlos, som du tidigare kunna läsa om i Senioren, är numera qigongmästare och bor i Båstad. Tillsammans med Carlos upplever vi hans Kuba och får ta del av hans minnen av åren med Che Guevara och Fidel Castro.

Med på resan är också yogaläraren och hälsoinspiratören Challe (Charlotte) Lundholm och hennes assistent/man Åke som också är massör och ser till att alla mår bra.

Spännande historier, salsa, extra ordinära upplevelser av kubansk vardag, historia och kultur varvat med qigong och yoga utlovas. DETALJERAT PROGRAM NEDAN:

I Varadero finns möjlighet att golfa på Che Guevaras favoritbana för den som vill.

Följ med på en resa utöver det vanliga. Kom hem med rytmen i blodet och sol i sinnet!

Reseinformation:

När: 29 januari-11 februari 2019.
Var: Kuba, Havanna, Varadero, Topes de Collantes, Trinidad, Bahia de Cochinos
Avresa från: Stockholm och Köpenhamn med KLM.
Pris för medlemmar i SPF Seniorerna: 29 950 kr, del i dubbelrum + visumkostnad 375 kr.
Enkelrumstillägg 3 000 kr.
Pris för icke medlemmar: För prisuppgift om du inte är medlem i SPF Seniorerna – kontakta Goodlifetravel.
Eller – bli medlem i SPF Seniorerna här:
Researrangör: Goodlifetravel.se by Featurefamiljen tillsammans med Senioren

Det här får du:

  • Flygresor med måltider,
  • Alla transporter,
  • Del i dubbelrum med frukost,
  • Alla måltider, all inclusive (mat+dryck) i Varadero och Trinidad, utom en lunch och en middag i Havanna.
  • Guidning av Carlos samt lokala engelsktalande guider med svensk översättning under hela resan.
  • Qi gong med Carlos.
  • Medicinsk yoga med Challe.
  • Alla utflykter och inträden:

– Guidad rundtur i Havanna.
– Besök på rom-museet.
– Lunch på torget vid Havanas katedral.
– Tre timmars rundtur med klassiska amerikanska 50-talsbilar.
– Besök i Hemingways hus i La Vigia och i fiskebyn Cojimar.
– Middag med levande musik och salsadans på café Habana.
– Utflykt till Vinalesdalen med besök på klassisk tobaksfabrik och ett hembesök hos cigarrmakaren Pedro.
– Besök på Che Guevaras högkvarter under Kuba-krisen i grottan nära San Diegos los Banos.
– Besök på Hemingways favortibar La Floridita i Havanna där vi får en daquiri, hans favoritdrink.
– Middag på restaurang Sevilla roof garden i Havanna.
– Besök och boende i Grisbukten.
– Avslutningsmiddag med färsk hummer hos Chichi Pescador i Grisbukten.
– Besök i kolonialstaden Cienfuego.
– Utflykt till regnskogen i nationalparken Topes de Collantes där vi åker på lastbilsflak, vandrar, besöker vattenfall, äter lunch och stannar till vid odlingen där man producerar världens godaste kaffe.
– Utflykt till Sockerkvarnsdalen, Valle de los Ingenios, för en inblick i det forna plantagelivet med lunch på restaurangen inhyst i sockerbaronens hacienda.
– Guidad tur i världsarvstaden Trinidad.
– Middag på en privatägd Paladar i Trinidad.
– Besök med musik och salsadans på lokal bar i Trinidad.
– Besök i Santa Clara där det avgörande slaget under revolutionen stod. Vi besöker Che Guevaras mausoleum och ett museum som berättar om slaget.

Dessutom:
– Föreläsningar om hälsa och kultur.
– Salsadans-klasser.
– Möjlighet att spela golf i Varadero. Greenfee ingår ej.
– Besök på Paladar La Galia, en privatägd restaurang i hemmiljö som drivs av Fina, en av det kubanska kommunistpartiets grundare. Mat på egen bekostnad.

OBS: GOD RÖRLIGHET KRÄVS!

För att resan ska bli av krävs minst 20 bokade.

Vi som följer med till Kuba:

Carlos Luna, 73,
lärare i qigong & taiji

Carlos har utövat qigong och taiji sedan 70-talet. Under några år bodde han på Kuba men bor sedan ett trettiotal år tillbaka i Sverige. Under resan kommer han att vara din guide till det vackra, spännande och historierika Kuba han känner. Carlos kommer också att leda pass och dela med sig av sin livsvisdom.
Läs mer om Carlos: www.lunataijiqigong.se

Challe (Charlotte) Lundholm, 60,
resans värd, yogainstruktör och hälsoguide

Challe är hälsoinspiratör, yogalärare och fd chefredaktör på magasinet ToppHälsa. Hon har i flera år hållit i Seniorens hälsoresor. Med en medicinsk typ av yoga och meditation som alla kan göra kommer hon att ge dig verktyg för ett friskare och gladare liv.
Läs mer om Challe: www.goodlifetravel.se

Åke Lundholm, 54,
assistent och massör

Åke är Challes man och assistent, han tar hand om oss alla under resan. Han kommer också att lära ut Duo-massage och erbjuda behandlingar.

Arrangör:

Resan arrangeras av Senioren i samarbete med Goodlifetravel.se by FeatureFamiljen.

Boka här

Boka på Goodlifetravel här eller ring Goodlifetravel på 08 – 20 15 40

OBS: GOD RÖRLIGHET KRÄVS!

Program

DAG 1, 29 jan

Sverige – Havanna

Vi flyger med KLM från Stockholm eller Köpenhamn via Amsterdam där vi alla ses och tillsammans flyger till Havanna. Carlos möter oss när vi kommer till flygplatsen i Havanna och vår buss kör oss till vårt hotell Be Live Copacabana. Välkomstmiddag äter vi på hotellet.

DAG 2, 30 jan

Havanna: Sightseeing och middag hemma hos Fina

Dagen börjar med qigong med Carlos eller yoga med Challe.

Vi gör en rundtur i Havanna tillsammans med Carlos, Challe och våra lokala guider. Vi besöker bland annat rom-museet, katedralen San Cristobal och torget Plaza de Armas där vi äter lunch på restaurang El Patios vid katedralen i det gamla Havanna, som finns med på Unescos världsarvslista med sina pittoreska hus.

På kvällen åker vi hem till Carlos goda vän och sverigeälskare Fina. Hon var en av de som grundlade det kubanska kommunistpartiet, arbetade tillsammans med Che Guevara och har också bott och arbetet på kubanska ambassaden i Stockholm. Fina driver idag tillsamman med sin familj en sk Paladar, en privatägd restaurang i hemmiljö, La Galia paladar. Vi upplever en grillafton i hennes trädgård med familjen som serverar oss och Carlos och Fina berättar om deras gemensamma minnen. Denna middag betalar vi själva.

DAG 3, 31 jan

Havanna: Amerikanska 50-talsbilar och sala till levande musik

Dagen börjar med qigong med Carlos eller yoga med Challe.

De gamla amerikanska 50-tals bilarna är ett av Kubas starkaste kännetecken. Bilarna som överlevt från tiden innan revolutionen vårdas ömt av sin ägare. Med dessa klassiska bilar åker vi på en sightseeingtur runt Havanna där vi besöker Hemingways hem Finca La Vigia, Plaza de la Revolution och njuter av utsikten på toppen av Plaza tornet och en lunch på La Torre, den högsta placerade restaurangen på Kuba

På kvällen beger vi oss till det häftiga Café Habana för en gemensam middag med levande musik.

DAG 4, 1 feb

Vinales-dalen: Cigarrer, Pedro och Che Guevaras grotta

Idag beger vi oss tidigt till den vackra Viñalesdalen som finns med på UNESCO:s lista över världsnaturarv.

Vi besöker Carlos vän Pedro Diaz, cigarrmakare, som rullar sina cigarrer för hand enligt den traditionella metoden. Hos Pedro får vi tillfälle att hälsa på i ett enkelt kubanskt hem och känna atmosfären.

Vi besöker också en större cigarrfabrik / -odling i Pinar del Rio och får en introduktion till hur man odlar tobaken som sedan används till produktion av världens bästa cigarrer. Lunch intar vi på en lokal restaurang.

På hemvägen tar Carlos med oss med till Che Guevaras högkvarter nära San Diego de los Banos, där Carlos berättar om de skälvande dygnen under Kubakrisen då Che flydde hit med delar av den kubanska regeringen.

Åter till Hotellet i Havanna för middag.

DAG 5, 2 feb

Havanna – Shopping och egna utflykter

Fri dag i Havanna.

Dagen börjar med qigong med Carlos eller yoga med Challe.

Den som vill kan åka in till stan för shopping eller bara strosa runt. Du kan också välja att åka med på en utflykt till exempelvis Fusterland, ett konstnärligt och annorlunda kvarter i Havanna (OBS: Utflykten kostar extra.)

På kvällen samlas vi på Hemingways favoritbar Floridita och bjuds på daquiri, hans favoritcocktail. Sedan tar vi oss till takterrassen på restaurang Sevilla roof garden för en gemensam middag.

DAG 6, 7 och 8, 3 – 5 feb

Varadero: Sol, bad, salsa och golfmöjlighet

Vi lämnar Havanna för några sköna dagar på stranden i Varadero på lyxhotellet Blau Varadero med all inclusive, all mat och dryck ingår.

Dag 6 + 7 startar vi med qigong med Carlos eller yoga med Challe

Den som vill kan ta en kort taxiresa till staden Varadero för ett besök och shopping. Möjlighet finns också att spela golf på Che Guevaras favoritbana, Varadero Golf Club, Kubas enda 18-hålsbana. (Golfavgiften ingår ej). På eftermiddagarna föreläser Carlos om qi gong och om sitt spännande liv, och Challe om yoga och hälsa.

Den som vill kan också få salsalektioner av lokala lärare.

DAG 9, 6 feb

Santa Clara, Topez de collantes: Che Guevaras grav och tågmuseum

Vi reser mot Trinidad och nationalparken Topes de Collantes

På vägen stannar i Santa Clara för ett besök av på mausoleet där Che Guevara är begravd. Där finns även ett museum om Ches liv. Vi stannar till vid tågmuseet i Santa Clara som berättar om hur staden befriades av Che Guevara under revolutionen 1958. Under resan berättar Carlos mer om sin vän Che Guevara och sin tid som frihetskämpe på Kuba. Vi äter lunch på vägen. På kvällen checkar vi in på hotell Los Helechos mitt i nationalparken och äter middag där.

DAG 10, 7 feb

Topes de Collantes och Trinidad/Ancon: Lastbilsflak, regnskogsvandring och vattenfall

Dagen börjar med en promenad i närområdet innan frukost.

Utflykt med vandring i Codina Park. Till och från parken åker vi på flaket till stora terränggående lastbilar. Vi gör en vandring genom regnskogen med guide där vi får möjlighet att se Kubas exotiska växter och djurliv. Vi stannar vid till ett vattenfall där vi kan bada om man vill.

Efter vandring äter vi grillad lunch i parken. Bussen kör oss sedan till Ancon utanför Trinidad för inkvartering med all inclusive på hotell Costa Sur, precis vid en av Kubas vackraste stränder och det klarblå Karibiska havet. Resten av dagen njuter av sol och bad.

DAG 11, 8 feb

Trinidad/Ancon:

Dagen börjar med qigong med Carlos eller yoga med Challe.

Vi åker till Sockerkvarnsdalen Valle de los Ingénios, besöker en före detta plantage och äter lunch på verandan till den koloniala huvudbyggnaden där sockerbaronen en gång huserade.

På eftermiddagen får vi en guidad rundtur i den historiska världsarvsstaden Trinidad, vars centrala delar i princip är oförändrade sedan kolonialtiden med färggranna hus, kullerstensgator. Här finns många mysiga restauranger och barer med musik där man dansar salsa. Några av de gamla sockerbaronernas vackra hus är idag museum som kan besökas av den som vill.

Vi äter middag på en lokal Paladar i Trinidad och efter det dansar vi salsa på Casa del la Musica eller Casa de la Trova.

DAG 12, 9 feb

Ancon, Cienfuego och Grisbukten/Playa Larga:

Dagen börjar med qigong med Carlos eller yoga med Challe.

Vi njuter av sol och bad på förmiddagen för att efter lunch ge oss av mot den legendariska Grisbukten där vi checkar in på hotell Playa Larga.

På vägen till Grisbukten stannar vi till i Cienfuegos, en stad som bevarats sedan kolonialtid. Den kännetecknas av sina breda boulevarder, stora torg och klassiska hus. Staden var en av landets viktigaste hamnar under kolonialtiden för export av socker och andra jordbruksprodukter.

På plats i Grisbukten berättar Carlos om hur det gick till vid det amerikanska invasionsförsöket i bukten och hur det stoppades.

Vi äter avskedsmiddag med färsk hummer på restaurang Chichi Pescador en paladar som ligger vid hamnen i Grisbukten och ägs av Carlos vän, fiskaren Chichi.

DAG 13, 10 feb

Playa Larga/ Havanna: Sol, bad och hemfärd

Dagen börjar med qigong med Carlos eller yoga med Challe.

Efter lunch kör bussen oss till Havannas flygplats för resan hem till Sverige. Planet avgår på kvällen 19.15.

Dag 14, 11 feb

Vi kommer tillbaka till Stockholm och Köpenhamn.

 

Boka här

Boka på Goodlifetravel här eller ring Goodlifetravel på 08 – 20 15 40

OBS: GOD RÖRLIGHET KRÄVS!

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-08-31
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.