Indien från insidan
Seniorens reseklubb | 13-25 oktober

Indien från insidan

Följ med på en rundresa till färgstarka Indien via maharadjastaden Jaipur, mytomspunna Taj Mahal, heliga staden Varanasi och Delhi. 13-25 oktober

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-04-03

Vi besöker även naturreservat, en vanlig indisk by och två humanitära projekt som stödjer både kvinnor och djur. En resa inspirerad av hållbar turism, unikt utformad för Seniorens reseklubb.

UR PROGRAMMET
Vi inväntar soluppgången i båt på Gangesfloden. Ett magiskt ögonblick mitt i livet. Precis som godnattceremonin tillägnad floden Ganges som vi även tar del av och som ägt rum sedan urminnes tider.

I Rajastan bor vi i ett köpmannahus som är en del av Indiens historiska handelsvägar.

I Rhantambore bor vi bekvämt invid det stora naturreservatet med ett rikt djurliv, bland annat många tigrar. Genom vårt besök på SOS wildlife sanctuary stödjer vi rehabiliteringen av läppbjörnar som farit illa.

Vi ser ett av världens främsta underverk, Taj Mahal, i all sin prakt. Vi lär oss om Indiens hantverk, textilier, dess kastsystem och tar del av det brokiga folklivet.

I New Delhi besöker vi sikhernas största tempel Bangla Sahib, lär oss om Mahatma Gandhis livsgärning och i Old Delhi tar vi en spännande tur i de gamla kvarteren.

Hela programmet hittar du nedan samt hos Reseskaparna:

RESFAKTA INDIEN FRÅN INSIDAN

Datum: 13-25 oktober
Pris: 24 550 kr
Tillägg: Enkelrum 5 300 kr

I PRISET INGÅR

  • Flyg Arlanda/Kastrup – Dehli t/r, inklusive flygskatter
  • Inrikesflyg Dehli – Varanasi
  • Bussresa i buss med luftkonditionering
  • Reseledare (Stephanie Johannesson)
  • Auktoriserad lokalguide
  • Del i dubbelrum 11 nätter med frukost
  • 7 luncher
  • 11 middagar
  • Tågresa i luftkonditionerad vagn Rhant –Bharatpur
  • Alla inträden, utfärder och besök enligt program

Så bokar du

Ring Reseskaparna, tel 08-94 40 40.

Hela programmet hittar du hos Reseskaparna:

Dölj faktaruta

 

Dag 1 SVERIGE – INDIEN
En bekväm eftermiddagsflygning till den fina flygplatsen Hamad International i Doha, som invigdes 2014. Lite tid för bensträckning och innan vi flyger vidare till Indiens huvudstad Delhi, vi ankommer på morgonen nästa dag. (mat ombord)

Dag 2 DELHI – CHURI AJITGARH (260KM )
Vi reser västerut mot den mytomspunna delstaten Rajastan. Vi äter lunch på vägen och stannar första natten i Shekhawatiregionen, som i historisk tid var en viktig knutpunkt och handelsplats för Marwariköpmännen.
De handlade med kryddor, bomull och opium och med sin rikedom byggde de storslagna herrgårdar och palats (havelis). Till dessa havelis bjöd de in lokala konstnärer att utsmycka väggar och innergårdar. Vårt hotell är ett sådant renoverat hus från 1800-talet. Vid ankomsten får vi chans att vila och njuta av en simtur eller ta en skön massagebehandling. Därefter tar vi en liten promenad och besöker några av de mest välbevarade och intressanta havelis, som finns här i området. Vi beundrar den välbevarade konsten i naturfärger. (F, L,

Dag 3 CHURI AJITGARH – JAIPUR (170KM)
Idag på morgonen reser vi till Jaipur, staden som planerades av Maharajan Jai Singh, som har en unik gammal stadsmiljö med basargator, turbanförsäljare och kor om vartannat. Vid ankomst äter vi lunch och under eftermiddagen besöker vi stadens Maharajapalats (delar av palatset är öppet för allmänheten) här får vi lära oss om Jaipur nu och då. Dagen avslutas med middag på vårt centralt belägna hotell. (F, L, M)

Dag 4 FÄRGSTARKA JAIPUR & GAMLA HUVUDSTADEN AMER
Vi åker några kilometer utanför Jaipur upp i bergen för att besöka den gamla huvudstaden Amer och sista biten färdas vi med jeep. Här är den gamla byn, ringmurarna och det storslagna fortet där härskarna bodde före Jaipurs grundande. Vi ser elefanter, vackra innergårdar med utsmyckade portar som leder in de privata sovrummen i fortets harem. Åter i Jaipur får vi lära oss mer om Indiens hantverk, tyger och textilier därefter lunch. Under eftermiddagen får vi möjlighet att strosa runt på den lokala marknaden antingen för att shoppa eller bara ta del av det brokiga folklivet. Vi avslutar dagen på vårt centralt belägna hotell. (F, L, M)

Dag 5 JAIPUR – SAWAI MADHOPUR (115 KM)
Maharajan av Jaipur hade egna jaktmarker i närheten av staden Madhopur i den indiska djungeln. Tigerjakten förbjöds 1971 och tigerreservat markerades ut på flera platser i Indien. Vi bor precis utanför en av dessa nationalparker, Rhantambore, där de idag kan stoltsera med 72 tigrar, så vi har stora möjligheter att få se tiger. Vårt hotell ägs av en familj som tillhör stamfolket i Rhantambore, så allt är närproducerat. Vi äter en lunch och tar sedan en skön eftermiddagsvila i trädgården eller vid poolen. Innan kvällens middag kommer en av parkens naturguider för att hålla ett intressant och lärorikt föredrag om djurlivet i Rhanthambore. (F, L, M)

Dag 6 RHANTAMBORE
Under tidig morgon åker vi på safari in i naturreservatet där det förutom tigrar finns flera apfamiljer, hjortar, vildhundar, läppbjörnar, ugglor, krokodiler och ett mycket rikt fågelliv. Åter till hotellet för frukost och avkoppling i den vackra trädgården eller vid poolen. När vi ätit lunch kör vi åter in naturreservatet för att upptäcka ännu mer av det fantastiska djurlivet. Efter kvällens middag lyssnar vi på lokala musiker, som spelar vackert i trädgården. (F, L, M)

Dag 7 SAWAI MADHOPUR – AGRA, BYBESÖK (253KM)
I dag tar vi morgontåget till Bharatpur. Indian Railways är ett av världens största företag och tågen kallas “the lifeline of India”. Att röra sig på tågstationen och få sin resväska buren av en “coolie” samtidigt som man hör alla avgångar ropas ut högtalarna, är ett måste på en Indienresa. Väl framme i Bharatpur drar vi ut på landet och besöker en liten dammig landsby. På landet bor 70% av alla indier och som Gandhi sa” Indiens själv går att hitta i byn”. Vi ser hälsovårdscentralen, lanthandeln, senapskvarnen, djurhållningen och de olika kvarteren uppdelade enligt kastsystemet. Efter besöket i byn äter vi lunch. I kväll äter vi middag på egen hand då det vid vårt hotell i Agra finns många restauranger att välja på. (F, L)

Dag 8 AGRA, TAJ MAHAL
En indisk poet skrev en gång “Taj Mahal är som en tår på evighetens kind” och alluderade då på den dramatiska kärlekshistoria som ligger bakom uppförandet av mausoleet.

En utav världens vackraste byggnader, byggdes av en man i ära till sin älskade hustru. När vi låtit oss fascineras av denna byggnad får vi också lära oss hur man på 1600-talet byggde Taj i marmor och intarsia-arbeten med ädelstenar. I Agra äter vi sedan lunch (på egen bekostnad) på en restaurang som drivs av indiska kvinnor som blivit utsatta för syre-attacker av sina män eller sina svärmödrar 90% av attackerna sker i kvinnornas hem. Vi vill bidraga till att stärka dessa kvinnor som utsatts för väld genom att stödja deras verksamhet. Det är billigt att äta här men finns ingen prislista då man lägger det man tycker för att stödja verksamheten.

Efter lunchen kör vi ut från Agra till SOS Wildlife Sanctuary, som är ett center där man tagit hand om1.600 läppbjörnar (Baloo i Djungelboken) som varit utsatta för djurplågeri och använts som dansande björnar. Fattiga människor inom Kalandarsläktet utnyttjade björnarna för att tigga pengar. Hos SOS Wildlife finns djurvårdare och veterinärer på en anläggning där björnarna kan leva gott och skyddas för resten av sina liv. Detta besök ingår såklart i resan och på så vis donerar vi pengar till SOS Wildlifes fortsatta arbete. Efter denna fantastiska dag har vi åter igen egen tid för middag eftersom det här finns flera bra restauranger att välja mellan. (F)

Dag 9 AGRA – DELHI – VARANASI
Dagen inleds med ett besök på det mycket ståtliga Röda Fortet i Agra. Härifrån styrde Indiens stormoguler sitt enorma rike och fyllde fortet med lyx, vin, kvinnor, dans och sång. I fortet sattes Shah Jahan i husarrest efter att ha spenderat halva statskassan på att bygga Taj Mahal som grav åt sin älskade hustru. Vi tar sedan Express-motorvägen från Agra till Delhi för att sedan ta flyget till Varanasi, en av Indiens absolut heligaste städer. Varanasi tävlar dessutom med Jericho om vilken stad som är världens äldsta. Ett besök i Varanasi är verkligen ett minne för livet. Vid ankomsten kör vi till vårt hotell för att njuta av en gemensam middag. (F, M)

Dag 10 VARANASI
I tidig morgon timme vandrar vi ned till Moder Gangesflodens strand, där vi med roddbåt tar oss ut på floden i väntan på soluppgången. Vi känner av andligheten i luften, tempelklockorna ringer, hinduerna ber och doppar sig i floden för rening och man offrar blommor och ljus till den heliga Moder Ganga. Kroppar brinner på bål för att uppnå frälsning. Ett magiskt ögonblick mitt i livet. Åter till hotellet för en god frukost. Efter några timmars vila tar vi lunch och beger oss sedan till en liten silkesverkstad där det vackraste silkestyget som världen har skapat rullas upp för våra ögon. Bara njut och beundra. Indiska kvinnor reser till Varanasi för att köpa e vackraste bröllops-saris och sidentyger till hemmet, till gardiner och sängöverkast. Kom bara i håg att ta med dina mått. Efter besöket åker vi cykelrickshaw ner till Gamla Stan, vandrar genom de gamla gränderna och trängs med djur och människor. Nere vid floden sätter vi oss i en båt för att på så sätt närvara vid floden Gangas godnatt ceremoni, som har ägt rum sedan urminnes tider. Starkt, mäktigt och oförglömligt. Väl tillbaka på hotellet väntar vår middag. (F, L, M)

Dag 11 VARANASI – NEW DELHI, OLD DELHI
Efter frukost åker vi till flygplatsen för vårt flyg till Delhi (1,30 tim). Når vi landat åker vi direkt till Old Delhi för en spännande rickshawtur i de gamla kvarteren där muslimer, kristna, sikher och hinduer lever sida vid sida. Människor besöker tempel och moskeér, handlar smycken och presenter, äter snacks vid otaliga gatustånd och luften sjuder av liv och rörelse. När vi sett oss mätta är det dags att åka till hotellet för att äta en god middag. (F, M)

Dag 12 NEW DELHI
Indiens landsfader Mohandas Karamchand Gandhi bodde år 1948 hos den välbeställda familjen Birla i deras hus i New Delhi. Varje kväll höll han i husets trädgård ett offentligt bönemöte. Det var hit en hinduisk extremist smugglade in en pistol och dödade Gandhi med tre skott. Vi gör ett känslosamt men nödvändigt besök i den trädgården där vi återupplever Gandhis sista timmar i livet. Därefter gör vi ett tvärt kast och åker till sikhernas största och mest populära tempel Bangla Sahib. Sikherna är ca 12 miljoner av Indiens befolkning de tror på jämställdhet mellan man och kvinna samt man ska dela med sig till de behövande. I det tempel vi besöker utspisas varje dag 10.000 personer vegetarisk mat helt gratis. Vi besöker köket där frivilliga lagar maten, diskrummet där frivilliga män diskar och matsalen där hungriga magar blir mätta. Hela platsen utstrålar positiv energi och generositet. Detta är den perfekt platsen för att kunna avsluta en resa på möjliga sätt. Vi åker sedan till Khan Market, som är ett kvarter för den nya indiska medelklassen, där det finns trendiga kaféer och restauranger, mysiga butiker för lite “sista minuten shopping” lite lunchmat. I kväll har vi en festlig avskedsmiddag som väntar. (F, M)

Dag 13 NEW DELHI – DOHA – STOCKHOLM
Efter frukost åker vi ut till Delhis flygplats för vår hemresa med Qatar Airways via Doha till Stockholm. (F, M)

Så bokar du

Ring Reseskaparna, tel 08-94 40 40.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-04-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.