Långtidsvistelse på Bali
Seniorens reseklubb | Seniorens reseklubb

Långtidsvistelse på Bali

Njut av Balis varma klimat och fascinerande kultur under mer än tre avslappnande veckor. Vi bor i lugna och avspända Sanur Beach med många små restauranger och en härlig långgrund strand.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-08-24

Fly mörkret och kylan till sydöstra Bali. I tropiska Sanur Beach är stranden över en halvmil lång med trevlig strandpromenad. Här erbjuder vi två olika hotell, flera gemensamma måltider, utfärder och olika aktiviteter.
Vår reseledare Henrik Helin kan verkligen sitt Indonesien. Han visar sina favoritöar Bali och Flores med stor kunskap samt är er värd under hela vistelsen.

UR PROGRAMMET

 •  I Mambal Village möter vi det balinesiska vardagslivet, när vi besöker Komang, som visar byns skola, ett traditionellt hus, marknaden och risfälten.
 • Uluwatu-Templet, det vackraste och ett av de mest betydelsefulla templen på Bali. Beläget på de höga klipporna på västkusten av halvön Nusa Dua. Här dansas Kecakdansen och därefter njuter vi en god middag med vacker solnedgång.
 • Heldagsutfärd till västra Bali där vi besöker omtalade templet Watukaru, de vackra landskapet runt Jatiluwih samt Taman Ayun templet och de varma källorna vid Penatahan.

Tillvalsutflykter

 • Ön Flores med Komodovaraner i nationalparken
 • Konstnärsbyn Ubud, kungliga palatset och balinesisk dansshow

Resfakta

RESLÄNGD: 24 dagar
AVRESA: 10 feb 2019
PRIS FÖR MEDLEMMAR: från 22 450 kr

I PRISET INGÅR

 • Svensk reseledare Henrik Helin
 • Flyg Arlanda/Kastrup-Bali via Doha t/r, Qatar Airways
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum på 3-stjärniga Sanur Sativa Cottages med frukost, 22 nätter
 • 11 middagar och två luncher
 • Utfärd Dag med balinesisk familj
 • Utfärd Uluwatutemplet & Kecakdans
 • Utfärd Batukaru, Watukaru och varma källor
 • Entréer och besök enligt program

TILLÄGG

 • Boende på 4-stjärniga Puro Santrian 3 000 kr
 • Enkelrum Sativa Cottage 6 100 kr
 • Enkelrum Puri Santrian 9 750 kr

Vår reseledare:

Henrik Helin har besökt många av Indonesiens öar och har stor erfarenhet av landet. Två av hans favoriter är Bali och Sulawesi, som han tycker är en bra kombination av öar att upptäcka. Henrik talar Indonesiska och ser fram emot att få visa landets mångfald av kulturer och människor. Hans fru Lestari kommer från Java men de bor nu båda i Sverige.

Bokning

ReseSkaparna 08 – 94 4040 eller https://reseskaparna.se/resor/langtidssemester-bali/

Reseprogram

Dag 1-2
Resa till Bali
Resa via Doha till Bali med Qatar Airways. Henrik möter upp på Arlanda för gemensam resa till Bali.
Väl framme på eftermiddagen dag 2 möts vi av Henriks kollega som tar oss med buss till Sanur Beach och våra hotell Puri Santrian Beach Resort, som ligger invid den långa vackra sandstranden eller Sativa Cottage, som ligger 5 min från stranden.
Gemensam välkomstmiddag på Puri Santrian resort.

Dag 3
Sanur – promenad
Välkomstmöte samt promenad i området. Henrik visar oss Sanur till fots och introducerar hotellen och dess omgivningar.
Vila och gemensam middag.

Sanur är ett avspänt resmål med en härlig strand och gott om bra restauranger. Stranden är långgrund och skyddas av ett rev, vilket ger lägre vågor.
Stranden är en halvmil lång, med en vacker strandpromenad och ett bra utbud av restauranger.

Dag 4
Besök hos familjen Komang
Vi besöker Lestaris vän Komang som bor med sin familj i Mambal Village. Här möter vi det balinesiska vardagslivet.
Vi startar dagen tidigt för att besöka den lokala marknaden där man säljer egenodlat och lokala produkter. Därefter besöker vi byns skola. Vi får möta eleverna och lära oss mer om den balinesiska skolan. Ta gärna med pennor eller böcker till skolan.
Kam tar oss med till sitt hus, ett traditionellt balinesiskt hus. Hon berättar hur man lever till vardags och om olika familjetraditioner. Vi är inbjudna till en traditionell lunch i hennes hus. Efter lunch gör vi en promenad runt byn och med lite tur får vi möjlighet att ta del av någon lokal tradition som sker just denna dag.
För de som orkar och om tid finns gör vi en längre promenad bland risfälten.

Dag 5 – 7
Egen tid och frivilliga utfärder
Egen tid, Henrik kommer ordna frivilliga utfärder och aktiviteter.

Dag 8
Uluwatu-templet och Kecakdans
Uluwatu-templet är ett av de vackraste och anses vara ett av de sex mest betydelsefulla templen på Bali. Det är beläget på de höga klipporna på västkusten av halvön Nusa Dua. Här dansas Kecakdansen, som berättar en historia från Ramayana’s prosaverk, av män med bar överkropp och svart- och vitrutiga dukar runt midjan. De sitter i en cirkel och dunkar ”Chack a – chack – Chack” och höjer armarna i luften.
Efter Kecakdansen avnjuts en god middag med romantisk atmosfär på Jimbaranstranden i solnedgången.

Dag 9 – 14
Egen tid, frivilliga utfärder – Ubud
Egen tid, Henrik kommer ordna frivilliga utfärder och aktiviteter.

Ubud och balinesisk dansshow
På förmiddagen finns egen tid att koppla av på hotellet eller ta en promenad bland risfälten.
Lunch på hotellet innan vi reser för att utforska den vackra konstnärsbyn Ubud, känd för sina målningar och gamla traditioner.
Ubud ligger i ett bördigt bergsområde mellan floderna och är särskilt känt som ett centrum för konstvärlden. Målaren Walter Spies levde här i början av 1900-talet, och sedan dess är Ubud mycket populärt.
Vi besöker de vackra risterrasserna vid Tegallalang, det kungliga palatset – Puri Saren – där Ubuds siste regerande monark bodde. Palatset ägs fortfarande av den kungliga familjen, men är öppet för besök. Här hålls både ceremonier och dansuppvisningar. Här finns även ett antal hinduiska tempel väl värda ett besök.
På Puri Lukisan-museet ser vi lokal traditionell konst och lokalt hantverk samt modern balinesisk konst.
Vi får lite egen tid att besöka marknaden. Här finns allt från t-shirts till lokalt hantverk. Den som önskar besöker de många affärerna där man både tillverkar och säljer konsthantverk och tavlor.
Vi möts för middag och avslutar dagen med en balinesiskt dansshow, den så kallade Legong-dansen.
Åter till hotellen.

Dag 15
Batukaru, Watukaru och Jatiluwih
En heldagsutfärd i vacker natur till västra Bali där vi besöker det omtalade Batukaru-templet eller Luhur Watukaru-templet som det också kallas för. Det är ett av de största hinduiska templet på Bali och ligger vid foten av berget Batukaru, som är Balis näst högsta vulkan, omgiven av tropisk regnskog. Templet grundades under 1100-talet av Empu Kuturan, en stor hinduisk vis man, för att vörda gudar över berg och sjö. På den tiden var templet en fristad för eremiter.

Vår tur fortsätter längs de vackra risfälten runt Jatiluwih samt Taman Ayun-templet. De varma källorna vid Penatahan, också kända som Yeh Panes, är ett antal heta källor runt byn Penebel, vilka tros ha en helande effekt genom sitt mineralrika vatten. Vi stannar och tar ett uppiggande bad.

Under dagen serveras en god lunch.

Dag 16 – 22
Egen tid
Egen tid, Henrik kommer ordna frivilliga utfärder och aktiviteter.

Dag 23
Avslutningsmiddag
Gemensam avslutningsmiddag på hotellet.

Dag 24
Hemresa

Bokning

ReseSkaparna 08 – 94 4040 eller https://reseskaparna.se/resor/langtidssemester-bali/

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-08-24
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.