Minnesota – I Utvandrarnas fotspår
Seniorens reseklubb | 15-23 september

Minnesota – I Utvandrarnas fotspår

Följ med på en rundresa i de vackra svenskbygderna i Amerika. Vi besöker bland annat Mora, Lindström samt Little Falls och träffar ännu svensktalande ättlingar till utvandrarna. Ett minne för livet.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-01-27

Vill du veta mer om hur våra landsmän klarade sig som nybyggare i det stora landet i väster? Eller vill du kanske helt enkelt göra något utöver det vanliga? Då ska du följa med oss till Minnesota, den svenskaste av USA:s alla stater. Här får vi veta mer om emigranterna och denna del av vår svenska historia och därmed också en hel del om den amerikanska.

Vi gör spännande besök på olika platser i svenskbygderna och får se flera av platserna som Vilhelm Moberg gjort kända i sina romaner om Kristina och Karl-Oskar. (Dem stöter du förresten också på i staden Lindström).

RESFAKTA MINNEAPOLIS

Datum: 15-23 september
Pris för medlemmar: 29 985 kronor
Pris för icke medlemmar: 31 985 kronor
(Bli medlem här)

TILLÄGG: 
Enkelrum: 5 200 kronor

I PRISET INGÅR

(obs: priset är baserat på maxkursen 10.00 kr  för en dollar):

  • Flyg t/r Arlanda och Kastrup (alt Gardemoen mot tillägg) – Minneapolis via Island + transfer
  • Del i dubbelrum på Best Western Normandy Inn
  • Kontinental frukost, sex luncher, sju middagar
  • Svensk reseledare
  • Alla utfärder enligt program
  • Lunchkryssning med hjulångare
  • All dricks

Din guide

Ewa Rydåker har bott 25 år i Minneapolis och tar väl hand om oss.

Vårt hotell

Best Western Normandy Inn & City Place Suites ligger i Minneapolis centrum, nära restauranger, shopping och nöjen. Hotellet har stora gemensamma utrymmen med bland annat inomhuspool. I anslutning finns också ett litet fitness center.

Dölj faktaruta

Utöver alla dessa besök som vi gör med svensktalande lokalguide kommer vi även att göra ett besök på USA:s största köpcentrum, Mall of America. Minnesota är den stat i USA där man billigast köper kläder och skor, eftersom där inte finns någon moms på just dessa varor.

Det är verkligen nu man ska resa hit, medan svenskättlingar som har egna minnen av svensk kultur och talar svenska,  i något fall på svenska med grammatik från förra sekelskiftet, fortfarande finns i livet. Vi möter flera av dem, bland annat Gordon Hallström i Mora, som tillsammans med vår underbara guide Ewa Rydåker (som tidigare bott i Minneapolis i ca 25 år) sätter färg på resan.

Boka här:

Boka din resa på www.cksresor.se
(Klicka på ”Boka” längst ner på sidan om Minnesotaresan hos CKs resor)
alternativt: mejla christer@cksresor.se
eller ring 044-209090

Preliminärt program för resan:

Dag 1
Avresa sker med Icelandair från Arlanda kl. 13.50 eller Kastrup kl. 14.00 (alt. Gardemoen 14.45 mot tillägg). Flygtiden till Island där vi mellanlandar är ca 3 timmar och här får vi möjlighet att sträcka på benen ca en timma innan vi bordar Icelandairs direktflyg till Minneapolis. På båda sträckorna säljs det enklare måltider under flygningen. Flygtiden till Minneapolis är ca 6 timmar. I USA möts vi av Ewa Rydåker som tar oss den korta sträckan till vårt hotell i Minneapolis. Efter incheckning är ni välkomna till hotellets restaurang för vår ankomstmiddag.

Dag 2
Vi börjar dagen med en rundtur tillsammans med Ewa (som flyttade hit från Uppsala för ca 25 år sedan). Under en halvdag guidas vi i Tvillingstäderna Minneapolis och St. Paul, två rena, säkra och gröna städer med totalt 162 parker och 22 sjöar.
Eftermiddagen är fri för shopping i världens största shoppingcenter, Mall of America.
Lunchen äter vi i St. Paul och middagen på hotellet.

Dag 3
Inte långt från Minneapolis finns historiska Stillwater som ligger i det populära området St. Croix River Valley. Många av de ståtliga husen som finns här byggdes av ”timmerbaroner”, varav några var från Sverige. På morgonen kör vi hit och gör en guidad rundtur i Stillwater, som är en av delstatens äldsta städer och även födelseplatsen för Minnesota Territorium 1849. Grekiska och viktorianska 1800-tals hus ligger sida vid sida på södra sluttningen och dessa ser vi under vår rundtur i den kuperade terrängen.
Här gör vi en lunchkryssning på floden med en äkta hjulångare. Det finns här också mängder av antikaffärer i denna stad som kallas USA:s antikcentrum och dessa och många andra spännande butiker blir det tid att besöka.
Middag på hotellet.

Dag 4
Vi ska idag bland annat besöka staden Lindström, som fått sitt namn efter Daniel Lindström, en immigrant från Hassela. Vi ser statyn över Karl-Oskar och Kristina som står vid huvudgatan samt ”Glader”- kyrkogården, som fått sitt namn efter Anders Peter Nilsson Glad (från Furuby 1853). Här på gravstenarna finns namn på tidiga nybyggare. Just dessa gravstenar är också med på film, i slutet av ”Det nya landet” som är baserad på Vilhelm Mobergs bok (Moberg själv bodde på en närliggande gård).
Under dagen kommer vi att köra på ”Mobergleden”. Vi besöker bland annat Taylor Falls och Chisago, som ursprungligen var en by på sex hus när de svenska nybyggarna flyttade hit på 1850-talet.
Inne i dagens ”bycentrum” finns Chisago Lake Church som byggdes 1854. På kyrkogården bär nästan varje gravsten ett svenskt namn. Här kan man också läsa mer om kyrkans historia.
Sist men inte minst besöker vi Nya Duvemåla-huset där vi träffar några av de entusiastiska ”tjejer & grabbar” (i 70-90-årsåldern) som restaurerat detta immigranthem och som på utmärkt svenska berättar och visar oss runt.
Lunchen äter vi i Lindström och middagen på hotellet.

Dag 5
I dag lämnar vi Minneapolis för att köra till Little Falls där vi besöker Charles Lindberghuset. Här finns en utställning där vi får veta det mesta om denne svenskättade flygpionjär som blev den förste som flög ensam över Atlanten.
Efter lunch i Little Falls åker vi vidare till Mora som har Nordamerikas största Dalahäst, symbolen för systerskapet mellan de båda Mora-städerna i Sverige och Minnesota. Varje år reses här midsommarstången bredvid den åtta meter höga dalahästen. Vi ska också se Moraklockan som står mittemot Vasaloppets högkvarter i centrala Mora.
Det årliga Vasaloppet i Mora lockar massor av deltagare, inte bara från USA utan från hela världen och när åkarna närmar sig målet passerar de en 12 m hög klockstapel som vi ser under vårt besök.
Vi får en intressant guidning av Gordon Hallström som är en av de svensktalande profilerna i Mora och ser bland annat statyn av Mora Nisse som står i Vasaloppsparken.
Efter stadsrundturen äter vi middag tillsammans med Gordon innan vi kör tillbaka till Minneapolis.
Lunch och middag ingår i resans pris idag. Lunchen äter vi i Little Falls och middagen i Mora.

Dag 6
Efter frukost i lugn och ro åker vi till det största shoppingcenter som finns i USA, Mall of America, en av Minneapolis-/Saint Paul-områdets absolut största ”attraktioner”. Här kan vi shoppa till lägsta tänkbara priser i USA, bland annat beroende på att man i staten Minnesota inte har moms på kläder och skor.
Vi är till baka på hotellet ca 13.30 och därefter är eftermiddagen fri för att kanske upptäcka Minneapolis med museibesök, mer shopping eller att bara strosa omkring.
Alternativ, om någon eventuellt inte skulle vilja följa med på utfärden till Mall of America, är att ta denna dag i anspråk för egna aktiviteter.
Middag på hotellet.

Dag 7
Ännu en svenskinspirerad dag men med ett typiskt Amerikanskt inslag. Vi kör först till staden Wabasha och ”The National Eagle Center” som är ett spännande upplevelsecenter för örnar som ligger mycket vackert beläget i sydvästra delen av Minnesota, alldeles vid stranden av Mississippifloden. Norra delen av Mississippis floddal är hem för hundratals örnar och många väljer att bygga sina bon i de höga träden längs dalen. På centret får vi se den örn som är USA:s nationalsymbol – ”The Bald Eagle” – och som symboliserar Styrka, Vision och Frihet.
Härifrån kör vi till Stockholm där vi äter lunch och får möjlighet att shoppa samt besöka deras lilla svenskmuseum. Från Stockholm kör vi till Vasa där vi träffar svenskättlingar (och dricker kaffe med hembakade kakor) innan vi vänder tillbaka till hotellet.
Lunch och middag ingår i resans pris idag. Middagen på hotellet.

Dag 8
Vi besöker idag Scandia där Gammelgarden Museum ligger. Museet har flera timmerbyggnader från perioden 1850-1860, bland annat det äldsta sjukhemmet, en prästbostad, en kyrka, en redskapsbod och immigrantbostäder.
Vi beser också ett monument med inskriptioner av de första svenska nybyggarna samt blir guidade i det röda tegelhuset som nu tjänstgör som skolmuseum.
Strax intill ligger också Johannes Erikssons timmerhus, som var ett typiskt immigranthem.
Efter dessa besök och efter en lunch som ingår i resans pris åker vi till flygplatsen för avresa med Icelandair.

Dag 9
Efter mellanlandning på Island (där allt är öppet och där vi kan handla taxfree) kommer vi till Arlanda ca 12.35.

Boka här:

Boka din resa på www.cksresor.se
(Klicka på ”Boka” längst ner på sidan om Minnesotaresan hos CKs resor)
alternativt: mejla christer@cksresor.se
eller ring 044-209090

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-01-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas