Slovenien-Istrien-Italien
Seniorens reseklubb | 5-12 oktober

Slovenien-Istrien-Italien

Följ med på en rundresa till Adriatiska kustens vackraste och minst kända hörn. Vi besöker pittoreska medeltida idyller, dramatiskt ståtliga slott, världens minsta stad, samt äter och dricker gott. 5-12 oktober.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-02-27

Vad har Slovenien, norra Kroatien och nordöstra Italien gemensamt? Ja. De är tre grannländer med kulturarv från habsburgska riket och romarrikets imperium. De delar Adriatiska havets läckerheter. Minnesrika dagar fyllda med spännande historia, vackra platser och smakrika upplevelser. Följ med och låt dig förälskas i några pärlor!

Boka här:

Telefon: 018-444 10 99
Webb: krores.se
Mejl: katarina@krores.se

Resfakta Slovenien-Istrien-Italien

Datum: 5-12 oktober
Pris för medlemmar: 15 590 kr
Pris för ICKE medlemmar: 16 290 kr
Enkelrumstillägg: 2 800 kr

I PRISET INGÅR

 •  Flyg t/r från Arlanda, Landvetter och Kastrup samt transfer
 • 7 nätter med frukost på tre- & fyrstjärniga hotell i Slovenien & Kroatien
 • Rundresa i 8 dagar med egen buss
 • 4 luncher (inklusive dryck)
 • 5 middagar (varav 2 inklusive dryck)
 • Kvällssandwich vid ankomst
 • 1 vinprovning (slovenska viner)
 • Alla rundturer och utflykter i programmet ingår.
  MOT TILLÄGG:
 • Utflykter till Porec och Pula, ca 500 kr per person.
Dölj faktaruta

En av Sloveniens många pärlor är sjön Bled som bjuder på sagolika vyer. Här finns 1200-talsslottet Predjama, ett av världens största grottslott, och den omtalade Postojnagrottan.

Vi besöker Kroatiens hjärta, Istrien, som påminner om ett Toscana i miniatyr. Böljande vinfält och charmiga bergsbyar, däribland Hum, världens minsta stad.

Kroatiens huvudstad Zagreb är en spännande mix av Europa och Balkan, med färggranna kyrkor och spännande arkitektur. Ett kort stopp på Nikola Tesla tekniska museum innan förtrollande Ljubljana, med vindlande gränder, romantiska broar och arkitektur med spår från det Habsburgska riket.

Italienska Trieste har landets största torg, Piazza Unita, och är en spännande stad präglad av ståtliga byggnader. Vi lär oss dess spännande historia.

I den slovenska badorten Portoroz har vi en ledig dag för att njuta av kaffe och bakelser, strosa i hamnen eller promenera till charmiga Piran och dess trånga gränder.

Hela programmet:

DAG 1: MÅNDAG

Ankomst till Zagreb på kvällen

Vi flyger till Zagreb i Kroatien och landar på kvällen. Efter cirka 30 minuters bussresa når vi hotellet. Efter incheckning får vi en kvällssmörgås och önskar alla varmt välkomna och en första god nattsömn.
(Kvällssmörgås)

DAG 2: TISDAG

Zagreb, en spännande kulturmix mellan Europa och Balkan

Efter en skön natts sömn och frukost beger vi oss för att upptäcka Zagreb. Längs vår vandring i övre och nedre stadsdelen finner vi den vackra romersk katolska katedralen från 1200-talet, den färggranna kyrkan St. Markus, det stora torget och annan imponerande arkitektur.
Djurdja som själv kommer från Zagreb, tar oss till en av sina favoritkrogar för lunch. Vi äter en typisk lokal lunch (”marenda”), före bussen tar oss vidare för ett kortare besök på Nikola Tesla-museet. Därefter väntar Sloveniens pärla Ljubljana att välkomna oss för två nätter. Middag på hotellet i Ljubljana, och för de nyfikna tar vi en smygtitt på stadens skönhet i aftonljus.
(Frukost, Lunch, Middag)

DAG 3: ONSDAG

Ljubljana, en grönskande småstadsidyll med kunglig karaktär

Idag väntar Ljubljana på att visa upp sina många vackra byggnader och de sex broarna, bland annat ”Dragon Bridge”och ”Triple Bridge”. Franciskanerkyrkan är ståtlig och det vackra medeltida slottet ger en fantastisk vy över staden. Vi kommer helt säkert att förtrollas av Ljubljana, som nästan låter som ”förälskad” (=ljubljena). Efter den guidade turen har vi egen tid att njuta av staden. Till kvällen äter vi middag tillsammans i staden.
(Frukost, Middag)

DAG 4: TORSDAG

Sjön Bled och Predjama – ett av världens mest faschinerande slott & grottsystemet Postojna

Sloveniens absoluta guldkorn:
Vi lämnar denna förtrollande stad för att uppleva en av Sloveniens vackraste platser, sjön Bled som är magiskt vacker med en liten ö mitt i sjön, och det medeltida slottet som blickar ut över de Julianska alpernas toppar och gröna skogar. Vi promenerar tillsammans utmed sjön och upp till slottet, för att belönas med sagolika vyer.
Efter mötet med denna friska alpluft äter vi en lättare lunch, för att senare resa mot Postojna grottan som är Sloveniens näst längsta grotta. Ovan mark ligger ett av världens mest faschinerande slott; imponerande, ståtligt och beläget på en romantisk plats som lockat till många bröllop, men även inspelningar av ”Games of the Thrones”. Till kvällen checkar vi in på vårt hotell i Portoroz, där vi kommer att övernatta våra fyra sista nätter. Middag på hotellet.
(Frukost, Lunch, Middag)

DAG 5: FREDAG

Portoroz och staden Piran, kanske Adriatiska kustens vackraste

Denna dag har vi helt för oss själva, som vi kan spendera hur vi önskar. Varför inte ta en skön promenad längs med kusten, till den pittoreska kuststaden Piran? Mingla bland lokalbefolkningen, strosa längs hamnen och det kanske ligger några fiskebåtar med färsk fisk för helgens lokala festligheter. Eller botanisera på stadens öppna marknad. Alla städer vid kusten kantas av kafeer och barer. Att sitta och samtala över en eller två koppar kaffe, och goda bakelser några timmar, det är inte en ovanlighet i denna del av Europa. Tvärtom. Gemensam middag i Piran på kvällen.
(Frukost, Middag)

EXTRA TILLVAL FREDAG:
Staden Porec är en före denna romersk koloni med vacker arkitektur och venetianska gotiska palats som gör vår promenad i staden till en minnesvärd upplevelse. Euphrasius basilikan har tagits med i UNESCO: s världsarvslista och är otroligt vacker. Efter vårt besök här med vår guide Djurdja, reser vi genom en del av Kroatien med italienska influenser och tydliga spår av romarriket – vår nästa plats är staden Pula med en av världens mest välbevarade Amfiteatrar, och den sjätte största i världen. Gemensam lunch i staden, och egen tid att strosa omkring. Hemfärd (via ypsilon vägen).

DAG 6: LÖRDAG

Kroatiens gröna Toscana bjuder på smaker av tryffel och goda viner

Idag får vi uppleva Kroatiens hjärta, den istriska halvöns inland som påminner om ett Toscana i miniatyr. Vi besöker bergsbyn Motuvun, mest känd för sina närliggande områden med tryffel. De grönskande och böljande vinfälten är en fröjd för ögat, och de små bergsbyarna fantastiskt charmiga. Om det finns en minsta by i världen, så hittar vi den här. Det är Hum, helt oemotståndlig i all sin litenhet. Det är en självklarhet att vi till lunch provar några smaker från denna kulinariska region Istrien. En vinprovning med mättande tilltugg till lunch före vi beger oss till vårt Slovenien. Middag på egen hand. ALTERNATIVT MIDDAG I TILLÄGG I STADEN PIRAN.
(Frukost, Lunch)

DAG 7: SÖNDAG

Staden Trieste – porten till Balkan och Italiens nästa populära resmål

Framför oss har vi en heldag i den italienska kuststaden Trieste, (endast 34km från vårt hotell). Staden brukar kallas porten till Balkan och är en spännande gammal hamnstad präglad av vackra ståtliga byggnader. Vi hittar Katedralen San Giusto från 1300-talet, stadshuset från 1875 och torget Piazza Unita, som är Italiens största. Det vackra slottet vid havet, Miramare byggdes av hertigen av Österrike, Maximilian, som även satt många spår i Kroatiens arkitektur. Vi imponeras av den italienska atmosfären och en stad som resemagasinet ”Lonely Planet” spår vara ett nytt populärt resmål i Italien (21 oktober 2019). Vi har vår lokalguide som ger oss stadens historia. Egen lunch i Trieste och tid under eftermiddagen. Hemfärd. (Frukost, Middag)

DAG 8: MÅNDAG

Hemfärd: Byn Otocac och staden Samobor bjuder på kulinariska läckerheter

Tidig frukost och hemfärd. Resan från Portoroz till Zagreb flygplats tar cirka 3 timmar. Längs resan mot flygplatsen stannar vi i den kända medeltida staden Samobor, känd för inte minst sina kulinariska läckerheter. Vi avslutar vår vecka med en rustik lunch och säger adjö till åtta härliga dagar, med nya möten och kunskap. (Frukost, Lunch)

Resfakta Slovenien-Istrien-Italien

Datum: 5-12 oktober
Pris för medlemmar: 15 590 kr
Pris för ICKE medlemmar: 16 290 kr
Enkelrumstillägg: 2 800 kr

I PRISET INGÅR

 •  Flyg t/r från Arlanda, Landvetter och Kastrup samt transfer
 • 7 nätter med frukost på tre- & fyrstjärniga hotell i Slovenien & Kroatien
 • Rundresa i 8 dagar med egen buss
 • 4 luncher (inklusive dryck)
 • 5 middagar (varav 2 inklusive dryck)
 • Kvällssandwich vid ankomst
 • 1 vinprovning (slovenska viner)
 • Alla rundturer och utflykter i programmet ingår.
  MOT TILLÄGG:
 • Utflykter till Porec och Pula, ca 500 kr per person.
Dölj faktaruta

Boka här:

Telefon: 018-444 10 99
Webb: krores.se
Mejl: katarina@krores.se

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-02-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas