Nyheter

”Fattigpensionärerna glöms bort”

SPF Seniorerna kommer att tillfrågas om höjd pensionsålder, en fråga som för närvarande utreds av Göran Persson och Göran Hägglund.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-04-26

Det sa förbundsordförande Christina Rogestam till de 27 representanterna från SPF Seniorernas alla distrikt som samlats till konferens på Lidingö. Hon hade tidigare under dagen deltagit i ett pensionsseminarium arrangerat av Veckans affärer, och gav en rapport därifrån.

På seminariet deltog tidigare metallordförande Göran Johnsson och förre partiordföranden för KD, Göran Hägglund, som har fått uppdraget att snabbutreda en höjd pensionsålder. I maj kommer de att diskutera detta i skarpt läge med arbetsmarknadens parter och därefter representanter för de största pensionärsorganisationerna, däribland SPF Seniorerna.

Det är bara två år tills nästa val och därför behöver frågan lösas snabbt, helst inom ett år, påpekade Göran Hägglund på seminariet.
I annat fall befaras frågan bli olöst tidigast efter nästnästa val.

Mer jämställt system

Nuvarande pensionssystem må vara stabilt finansiellt – men inte socialt, konstaterar Christina Rogestam och hänvisade till Ole Zettergren från Pensionsmyndigheten som beskrev skillnaden i beräknade pensioner för låg- och höginkomsttagare och särskilt mellan män och kvinnor.
Pensionsgruppen med representanter från S, M, C, L, KD och MP ska komma med ett förslag om ett mer jämställt pensionssystem som ska gynna kvinnor.
– Men även om pensionsgruppen kommer till rätta med det så gör det inte någon effekt förrän om tidigast 20 år, sa Christina Rogestam och tillade:
– Idag har en miljon pensionärer en pension på 16 000 kronor månaden eller mindre. Av dessa är det drygt 300 000 personer som lever under Eus fastighetsgräns på motsvarande 15 000 kronor. Är det rimligt?
– Fattigpensionärerna glöms hela tiden bort, sa Christina Rogestam.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-04-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas