Nyheter

”Låt unga jobba i äldreomsorgen”

Publicerad 2011-05-12

– Det är framförallt inom vård- och omsorgsyrkena det kommer uppstå stora personalbehov när den stora 40-talistgenerationen går i pension och snart själva behöver vård. Det är också här det skulle behöva skapas fler sommarjobb, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.

– Rent konkret måste de som pluggar på vård- och omsorgsprogrammet ges företräde till sommarjobb. På så vis ökar attraktionskraften att läsa på detta program vilket är viktigt. Ungdomarna skolas också in tidigare i yrket vilket är bra, säger Annelie Nordström.

Dramatisk minskning

Tidigare under våren gav Kommunal ut rapporten ”Vem ska ta hand om mina föräldrar när de blir gamla?” Den visar att intresset för att jobba inom omsorgsbranschen har minskat dramatiskt på trettio år.
Läsåret 1980/1981 sökte 18 281 behöriga elever i första hand till vård-/omvårdnadslinjen. Läsåret 2009/2010 var antalet sökte till utbildningen enbart 3 041.

Enligt en annan rapport från Kommunal – Välfärdstjänsternas framtida finansiering – säger att behovet av utbildad arbetskraft kommer att öka kraftigt framöver som en följd av att det blir allt fler äldre i befolkningen.

Måste ta ansvar
– Kommunerna och landstingen måste ta sitt ansvar och höja statusen på vård- och omsorgsyrkena. Endast så kan vi locka unga människor att utbilda sig för jobb inom omsorgssektorn. Annars kommer vi om några år ha en explosion av äldre med omsorgsbehov men ingen utbildad personal att ta hand om dem, säger Annelie Nordström.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranan.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas