Vill bjuda allmänheten till begravningar
Nyheter | ensamhet

Vill bjuda allmänheten till begravningar

Begravningar utan andra deltagare än den avlidne och officianten har blivit vanligare, menar en begravningsbyrå som vill att personer utan egna anhöriga ska slippa begravas i tomma kapell.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-16

För inte så länge sedan var begravningar en angelägenhet för hela byn. En inbjudan till minnesstunden publicerades i tidningen som mer eller mindre alla hade tillgång till. Men med tiden har begravningen allt mer övergått till att vara en ceremoni för närmaste familjen.

Dödsannonser innehåller numera ofta formuleringar som ”begravningen sker i enskildhet” eller ”begravningen har redan ägt rum”.

För den som saknar ”närmast sörjande” kanske det inte kommer någon alls. Det vill begravningsbyrån Fenix Begravning ändra på.

– Ensamhet är ett samhällsproblem som vi verkligen bara kan lösa tillsammans. Dagens teknik ger oss större möjligheter än någonsin att knyta samman människor – det är något som bör tas till vara, säger Charlotte Runius som grundat Fenix Begravning.

Dels ska frivilliga kunna anmäla intresse för att närvara vid annars tomma begravningar. Dels ska man samarbeta med lokala organisationer mot ensamhet.

– Ingen ska behöva begravas ensam, säger Charlotte Runius.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas