Omvärld & ekonomi

”Jag blev så mallig att jag höll på att kantra”

Gunilla Ekelöf tvekade inte när hon ombads bli kommunfullmäktiges ordförande i Karlskrona.

Jan Arleij
Publicerad 2019-02-25

Gunilla Ekelöf tvekade inte när hon ombads bli kommunfullmäktiges ordförande i Karlskrona.
– Jag blev mycket glad och stolt när de bad mig. Det hade jag inte trott. Men får man en sån fråga vid 74 års ålder måste man nästan tacka ja.
Varför då?
– Jag har varit aktiv i kommunpolitiken sedan 1968 och har suttit i ledningen för flera olika nämnder. Att jag får frågan betyder att man vill ha en erfaren person som leder fullmäktige. Då känner jag en skyldighet.
Erfarenhet kommer att behövas den stundande mandatperioden. Karlskrona med cirka 66 000 invånare ska styras av en blocköverskridande minoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

Tvåa på listan

– Det blir såklart spännande, inte minst när budgetar ska beslutas. Men vi i de borgerliga partierna har varit i minoritet en gång tidigare, och det fungerade till slut, säger Gunilla Ekelöf, själv liberal.
Egentligen hade Gunilla Ekelöf tänkt lägga politiken på hyllan. Annat skulle få större utrymme. Som engagemanget för kyrkan, att läsa språk och ägna mer tid åt fågelskådning.
Men trots att hon inte ställde upp i partiets provval blev hon övertalad, nominerad och framröstad som tvåa på listan.

Gunilla Ekelöf

Gick med i Folkpartiet 1965. Har bland annat varit ordförande i miljönämnden, vice ordförande i byggnadsnämnden, tekniska nämnden och servicenämnden. ”Men bara som fritidspolitiker, annars tappar man lätt kontakten med vanligt folk”.
Yrke: Lärare och rektor, gick i pension vid 67.
Läser: Bland annat alla pensionärsorganisationernas tidningar. ”Jag lär mig mycket på det”.

Dölj faktaruta

Fler perspektiv

Gunilla har arbetat mest med de hårda frågorna, vägar, gator, byggen, planering. Hennes långa erfarenhet gör att hon kan se sådana frågor från fler perspektiv än vad en 25-åring gör, tror hon.
– Till exempel när vi ska besluta om ett torg så ser vi till att göra det framkomligt för alla. Så det inte blir kanter, avsatser och annat ogenomtänkt.
Unga människor har friska, nya idéer och ska naturligtvis slåss för dem, understryker Gunilla Ekelöf.
– Men det har då stor betydelse för helheten att vi är flera seniorer som också är med och säger vad vi tycker. Då får man inte vara ängslig att yttra sig och det har jag aldrig varit.

Jan Arleij
Publicerad 2019-02-25
senioren-nr-1
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 1 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas