Roliga men arbetssamma år
Kongress 2017 | Kongress 2017
Foto: Tomas Södergren

Roliga men arbetssamma år

SPF Seniorernas avgående ordförande Christina Rogestam inledde SPF Seniorernas kongress med att tala om förbundets stora genomslag.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-06-14

– Det har varit tre roliga men arbetssamma år, sammanfattade Rogestam.

I sitt tal under kongressens första dag lyfte hon upp framgångarna med SPF Seniorernas genomslag i debatten och i media och uttryckte glädje över att frågorna som förbundet arbetar för får större och större uppmärksamhet och att SPF Seniorerna ofta bjuds in till samtal.

Goda levnadsvillkor

– Vi har träffat fler statsråd och riksdagsledamöter än kanske någon styrelse före oss.

Som exempel gav hon att regeringen tillsatt en utredning av socialtjänstlagen, där SPF Seniorerna kämpar för att seniorer ska ha rätt till goda levnadsvillkor, istället för som idag, skäliga levnadsvillkor.

Kan inte accepteras

Hon menade att omsorgen om äldre måste få ta resurser i anspråk.

– Att det inte får kosta pengar, den uppfattningen får inte accepteras. Ett samhälle ska bedömas efter hur det tar hand om sina barn och äldre.

Kompromiss 

För aktiva medlemmar i SPF Seniorerna har den sista tiden färgats av problem med det nya medlemsregistret. Christina Rogestam menade att detta hade sin grund i den kompromisslösning som röstades igenom av förra kongressen där det blev möjligt för föreningar att välja hur medlemsavgifter ska tas in. Hon bad om ursäkt, och gav samtidigt en reprimand åt de medlemmar som behandlat personal otrevligt med anledning av detta.

Resurs

Christina Rogestam lyfte frågan om äldre som resurs, och nämnde alla de som gjort en insats för att ta emot och integrera de flyktingar som kommit på senare år. Hon sade också att hon förstår att det kan kännas tröstlöst när den man hjälpt och lärt känna sedan blir flyttad eller utvisad. Och hon hoppades på amnesti för de som varit här i över två år.

– Tillsammans kan vi göra så att Sverige blir ett bättre land att leva i för alla.

 Nu kör vi!

Avslutningsvis peppade hon kongressen inför det arbete som ligger framför dem. Tre dagar av viktiga beslut som kommer att påverka hur SPF Seniorerna kan arbeta i framtiden.

– Nu kör vi!

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-06-14
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas