Res med Veteranen till Kina!

LÄSARRESA: Följ med på en fantastisk resa till Mittens Rike – PEKING och XIAN. Arrangören Lotus Travel har tagit fram ett spännande PROGRAM för dig som är SENIOR. Res ensam – eller med din vän. Du guidas av en svensktalande CICERON genom kinesisk HISTORIA, KULTUR, KONST och MATLAGNING.

 

Har du funderat på Kina är det här ett perfekt tillfälle. Du kan resa ensam – eller med din vän – och få ett spännande och inspirerande program – med alla bekvämligheter. Med på resan finns Veteranen och en kunnig ciceron som guidar oss genom konst, kultur, synen på äldre, trädgård, antikviteter och matlagning.
Kina är världens folkrikaste land och snart världens största ekonomi. Redan idag är det den största exportnationen med världens största valutareserv. Men med ekonomisk makt följer politisk makt. Kina är en nygammal supermakt med bristande demokrati som nu återtar sin historiska position som Mittens rike. Det här vill vi veta mer om!

Ta chansen och upplev något nytt!

 

 

 

Skräddarsytt för våra läsare

* Uppfriskande morgongymnastik i gröna parker tillsammans med Pekingborna
* Vandra på Kinesiska muren, besök Förbjudna staden och avsluta med en härlig fotmassage. Flyg till staden Xian.
* Besök Antikgatan Liu Li Chang, shoppa i Sanlitun och smaka på nattmarknadens delikatesser – grillade skorpioner.
* Lär dig laga dumplings, njut av pekinganka och upplev en traditionell teceremoni.
* Bekväma transporter, historiska utflyktsmål, trevliga middagar och umgänge, sång-, dans- och akrobatikshower.
* Inspirerande föreläsning av svenska som bott och arbetat i Kina i 20 år om hur det är att leva i Kina och besök hos en kinesisk familj. Återträff efter resan för de som vill.
* Gruppfoto från Kinesiska muren – ett minne att ta med hem!
* Veteranen är med på resan

 

Anmälan

www.lotustravel.se
eller ring: 08-545 188 40

 

RESFAKTA

Datum:
5–14 oktober OBS! Endast ett fåtal platser kvar!
6-15 november

Paketpris: Med Air China i oktober- 17 950 SEK/person med del i dubbelrum.
Med Finnair i november- 19 450 SEK/person med del i dubbelrum.
Enkelrumstillägg: 2250 kronor (Gäller båda avresorna).

I Paketet ingår bland annat:
Flyg: Peking t/r, ekonomiklass, inrikesflyg Peking – Xian t/r i ekonomiklass.
Hotell med god standard (del i dubbelrum). Du som reser ensam kan välja del i dubbelrum. Om ingen annan av samma kön valt detta får du ett enkelrum utan extra kostnad, annars kostar enkelrum 2230 kr/hela perioden.
Helpension inklusive måltidsdryck.
All transport- och bagagehantering.
Svensktalande färdledare.
Utflykter enligt program, entréavgifter, dricks till chaufförer och guider.
Visum för svenskar.
Flygskatter och säkerhetsavgifter.

Extra: Mingel och informationsträff inför resan med vin och tilltugg hos Lotus Travel på Kungsgatan 36, Stockholm. Datum och tid meddelas personligen till samtliga som bokat sig på resan. Resa till och från Stockholm sker på egen bekostnad.

Möjlighet till återträff med reseminne på Veteranens redaktion efter resan för de som vill till självkostnadspris.

 

_____________________________________________________________

 

De 20 första som bokar för ett resekit med stödstrumpor och hopfällbara gångstavar från Etac,
samt boken ”Resa till Kina ” av Ingrid Booz Morejohn.

____________________________________________________________

 

 

PROGRAM

 

 

DAG 1
Avresa från Sverige.
Måltider och dryck serveras ombord.

DAG 2, Peking
Vi landar i Peking och möts av vår svensktalande färdledare som tar oss med på en utflykt
till det vackra Sommarpalatset, Yi He Yuan – trädgården där man vårdar harmonin. I slutet av 1700-talet byggde Qing kejsarna denna enorma anläggning för att komma undan Pekings tryckande sommarvärme. Hantverkare gav trädgården sin arkitektoniska stil utifrån olika palats i Kina. Det är ett behagligt utflyktsmål i stadens utkanter och det förnämsta exemplet på kejserlig trädgårdskonst i Kina. Vi promenerar genom den över 700 meter Långa gången, som är dekorerad med över tusen vackra målningar. Vi njuter av skönheten i templen och paviljongerna. Efter lunch passerar vi Fågelboet, platsen för de olympiska spelen 2008. Vi installerar oss på vårt hotell och får vila en stund innan vi möts upp för en välkomstmiddag.
Lunch och middag ingår

DAG 3
Mitt i Peking ligger Himmelska fridens torg. Vi promenerar över det enorma torget, korsar Långa fridens aveny och kommer fram till Förbjudna staden – världens största kejsarpalats. Innanför palatsets tio meter höga murar levde de kinesiska kejsarna, totalt isolerade från omvärlden, under mer än 500 år. I palatsets hjärta står den förnämliga draktronen. Härifrån styrdes Kina ända fram till 1911, då kejsardömet störtades. Efter lunch beger vi oss sedan med cykelriksha in bland stadens gamla gränder, hutongerna, där vi också hälsar på hemma hos en kinesisk familj. Kina är världens största producent av sötvattenspärlor och i en pärlaffär får vi denna dag också se vackra pärlor i otaliga färger, former och storlekar.
Lunch och middag ingår.

 

DAG 4
Idag reser vi över 2000 år tillbaka i tiden när vi får vandra på historiens största byggnadsverk, Kinesiska muren. Det var Kinas förste kejsare som på 200-talet f.Kr. beordrade hundratusentals män att sammanfoga små, befintliga murar, till en jättelik försvarsanläggning. Byggandet pågick dag och natt, i brännande sommarhetta och isande vinterkyla. Muren finns sedan länge med på Unescos världsarvslista och 2007 blev den utsedd till ett av världens sju nya underverk. På vägen tillbaka till centrum promenerar vi längs Andarnas väg, en vacker allé som löper mitt på en av jordens geometriska kraftlinjer. Den är kantad med magnifika marmorfigurer, samtliga placerade på en korspunkt där energilinjerna skär varandra. Väl tillbaka i Peking på eftermiddagen får vi en välbehövlig fotmassage!
Lunch och middag ingår.

 

DAG 5
Vi tar morgonflyget (ca 2 timmar) till Xian i provinsen Shaanxi sydväst om Peking. Xian var under tangdynastin på 600-900 talet världens största stad med över en miljon invånare. Långa tider var staden Kinas port västerut, den plats där öst möter väst möttes och kulturer blandades. Idag får vi se ett av världens märkligaste arkeologiska fynd: Den förste kejsarens underjordiska armé av terrakotta, skapad i syfte att skydda hans framtida grav. Kejsaren var bara 13 år gammal när han på 200-talet f.Kr. lät bygga mausoleet med de över 8000 lerfigurerna, föreställande hans elitgarde med officerare och soldater, bågskyttar och fotfolk. Vi ser en film om arméns tillkomst och tittar sedan på de fascinerande figurerna. Till middag bjuds det på den traditionella specialiteten Jiaozi, följt av en sång- och dansföreställning från Tangdynastin.
Lunch och middag ingår.

DAG 6
Vi börjar dagen med att besöka den Stora Vildgåspagoden, som är en av de mest kända buddhistiska pagoderna i Kina. Sedan gör vi ett besök på en lokal matmarknad, följt av lunch. Vi avslutar vårt besök i Xian genom att gå en promenad uppe på den 12 meter höga stadsmuren. Xians stadsmur hör till de största och bäst bevarade i världens. Staden är en av de få kvar i Kina med intakt stadsmur. Den mur vi ser idag är en del av en ringformad park kring Xian. Sen eftermiddag tar vi ett flyg tillbaka till Peking.
Lunch och middag ingår.

 

DAG 7
Tidigt på morgonen tar vi oss till en park för att uppleva den traditionella morgongymnastiken. Här samlas hundratals människor i gryningen för att under hela förmiddagen utöva kampsport, taichi, kalligrafi och kinesisk operasång. Många tränar i grupp medan andra går runt med en musikspelare och tränar själva. Vi möter en grupp gymnastiserande Pekingbor och deltar om vi önskar!
Vi tar oss vidare Himmelens tempel, med dess magnifika bönehall. Templet anses vara Kinas vackraste byggnad. Himlen ansågs vara den högste härskaren och kejsaren kallades ”Himlens son”. Templet byggdes i början på 1400-talet och hit kom kejsaren varje år, dagen före vintersolståndet för att offra till gudarna och be om goda skördar. Vid bönehallens blåskimrande tak offrade kejsaren vackra sidentyger, djur och olika grödor till himlen.
Efter lunch promenerar vi längs med på antikgatan Liu Li Chang som Pekings klassiska konst och antikvitets gata. Här kan du hitta kinesiska målningar, böcker, fina konstföremål och kalligrafipenslar.
På eftermiddagen får vi en kurs i att laga kinesiska knyten, sk dumplings. Vi får också lära oss mer om kinesisk matkultur. Självklart äter vi den mat vi själva lagat! På kvällen beger vi oss till Pekings spännande nattmarknad, där grillade skorpioner och tusenfotingar bjuds ut till försäljning tillsammans med andra delikatesser.
Lunch och middag ingår.

DAG 8
Vi börjar dagen med ett återbesök i parken för morgonträning för dem som vill. Vi väljer Jingshan parken denna morgon, som är en liten kulle norr om Förbjudna staden. Den är även känd som Utsiktsberget, för med sina 48 m över havet utgör den stadens högsta punkt och är det bästa stället att få en överblick över Förbjudna Staden och Peking.
Efter lunch får vi möjlighet till egen tid och shopping i det trevliga kvarteret Sanlitun, men bra shopping och många fina caféer.
Vi träffar också Eva Biörck i Sanlitun, en svenska som bott och arbetat i Peking i 20 år. Hon berättar sin historia och vi kan ställa frågor hur det är att leva i Kina.
På kvällen ser vi en brilliant akrobatikshow av de berömda akrobaterna Jinsha Acrobatic Group.
Lunch och middag ingår.

DAG 9
Vi får en lektion i kinesisk teceremoni. Te har druckits i över 4000 år och är landets nationaldryck. Att bjuda gäster på te är ett absolut måste och att dricka en kopp te tillsammans är både angenämt och hälsobringande.
Eftermiddagen är fri för egna upptåg! Lotus Travel tipsar, och vi kommer också kunna skjutsa gruppen till en marknad för shopping om så önskas.
Vi möts i hotellobbyn på kvällen för att tillsammans ta oss till en restaurang och äta den delikata Pekingankan.
Lunch och middag ingår.

DAG 10
Hemresa. Ankomst Sverige samma dag.

 

Anmälan

www.lotustravel.se
eller ring: 08-545 188 40

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas