Njut av Sverige i sommar
Resereportage | Resa

Njut av Sverige i sommar

Tänk att det skulle behövas en pandemi för att få svenska folket att uppskatta Sveriges fantastiska natur, kultur, arkitektur, mysiga boenden, våffelkaféer och mäktiga stränder. Här kommer tips på elva fina platser att besöka där du inte behöva trängas med andra.

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-05-24

1. Knäbäckshusen, Simrishamn, Skåne

Fantastiska Knäbäckshusen på skånska Österlen är en av Sveriges vackraste stränder som sträcker sig hela vägen från Lilla Vik till nationalparken Stenshuvud. Vattnet är vanligtvis svinkallt utom under de dagar då Skåne kan glädjas åt pålandsvindar vilket ger ett varmare ytvatten. Är det mycket folk på stranden kan det vara smart att fortsätta längre norrut mot nationalparken, förbi mäktiga träd som sträcker sig likt palmer över stranden precis som i tropikerna.
Boende: Elisetorp bed & breakfast www.stenshuvud.com
Missa inte: Ett besök i Stenshuvud nationalpark. ”En bit magi på Österlen”, känd för sina ädellövskogar, kustberg, hedar och vackra stränder.

 

 

 

2. Våfflor på Listerlandet,  Sölvesborg i västra Blekinge

Brygghuset Café & Art strax utanför Krokås på Listerlandet har allt som krävs för ett härligt trädgårdskafé. Här har Anna och Chego förvandlat Annas barndomshem till ett utflyktsmål, mitt emellan åkrar och hav, just där Mjällbyåsavägen sluttar rakt ner mot havet.
Med fåren på ena sidan trädgården, skogen på den andra och åkrarna i väster är det lantliga läget optimalt. Här kan man njuta av matiga sallader, smarriga våfflor, svart kaffe och hemgjord saft. Den som är konstintresserad kan dessutom köpa med sig keramik av Anna Malmsjö och Ulrika Radeklev och brickor, handdukar och underlägg av mönsterdesignern och illustratören Hanna Emenius.
– Det känns fantastiskt att kunna bjuda in våra gäster till vårt eget paradis. Här har jag växt upp och nu går min dotter barfota på samma gräsmatta där jag gick som barn, säger Anna Holgersson som efter flera år i Mexico, där hon träffade Chego, har återvänt till Sverige.
Tack vare den stora trädgården är det lätt att hålla avstånd och borden är väl utspridda i grönskan. Den som inte vill sitta utomhus kan mycket väl njuta av våfflor bakom glasväggen i Brygghusets hjärta eller gå en trappa upp och slå sig till ro i hängmattan.
Fakta: Brygghuset Café & Art  www.facebook.com/Brygghusetcafe-ochart
Mjällbyåsavägen 59, strax utanför Krokås. Tfn 070-609 61 44.
Boende: Det finns en lägenhet att hyra på Brygghuset Café & Art som hyrs ut via Airbnb.
Missa inte: En promenad i närbelägna Listershuvud naturreservat. Tillsammans med Hanö (du har säkert hört talas om ön i sjöväderrapporten) föreslås Hanö och Listershuvud bli Blekinges första nationalpark.

 

 

3. Björketorps Gård, Ronneby, Blekinge

Att köpa glass av Sveriges gladaste bonde Per Brunberg är en fröjd i Sommarsverige. Här kan du njuta av landsbygdens charm, kossornas närhet och smaker av glass du aldrig provat förut. Favoriterna är saltlakrits och kokos, gjorda på råvaror från byn, mjölk och grädde från gården och ägg från Äggaboden tvärs över vägen. Det finns också läckra varianter av polkagris, vanilj med basilika och lime, Daim, kokos, röda och svarta vinbär. Givetvis finns sittmöbler i den mysiga trädgården.
Fakta: Björketorps gård, Björketorpsvägen 17, Johannishus www.bjorketorpsgard.se
Boende: Villa Flora Viola bed & breakfast i Ronneby Brunnspark med frukost på fantastiska Mandeltårtan. www.mandeltartan.se
Missa inte: Naturreservatet Gökalv 10 km söder om Björketorps gård. Här finns fina promenadstråk och gamla betesmiljöer i ekhagarna.

 

 

4.  Böda Ekopark, Öland

Böda Ekopark längst upp på norra Öland är en av statliga Sveaskogs 37 olika ekoparker runt om i landet. Här kan du vandra genom den mäktiga Trollskogen vars knotiga tallar formats under decennier av hårda pålandsvindar och njuta av ett varierat skogslandskap som präglats av sanddrift och en lång kulturhistoria.Det finns gott om välbevarade fornlämningar från järnåldern med nästan helt intakta byar där husgrunderna fortfarande syns. Nere på stranden på den östra sidan ligger resterna av den tremastade åländska skonaren Swiks som förliste utanför Ölands nordöstra spets år 1926.
Boende: Byxelkroks Marina Sea Resort. www.byxelkroksmarina.se
Missa inte: Ett besök vid fyren Långe Erik på Ölands norra udde.

 

 

5. Store Mosse Nationalpark, Småland

Sydsveriges största mosse bjuder på unika möjligheter att upptäcka viddernas storslagenhet helt utan störande stimuli utifrån. Genom att starta i Andersberg och vandra norrut kan du njuta av mossens storslagenhet och Blådöpets vattenspeglar året om. Du vandrar på spänger nästan hela vägen (cirka 7 km) och avslutar vid vandrarhemmet i Lövö. Samma väg tillbaka. Vill du hellre gå en rundtur kan man starta vid Lövö och kombinera lederna Lilla Lövö Runt och Lövö Runt och börja och sluta på samma plats vid Lövö (11 km).
www.sverigesnationalparker.se/park/store-mosse-nationalpark
Boende: Hotell i centrala Värnamo eller Hestravikens Hotell & Restaurang i Hestra www.hestraviken.se
Missa inte: Ett besök på Vandalorum Museum för konst och design i Värnamo. www.vandalorum.se

 

 

6. Världsmästargröt på Steninge Kuststation, Halland

Att tillbringa en natt eller två hos Catarina och Per på Steninge Kuststation i Halland är en fröjd för sinnet. Här bor du bekvämt och kan kombinera härligt bad i havet med sköna vandringar, cykelturer och enkel avslappning i trädgården. Grötfrukosten är magisk med två olika sorters gröt som kokas av den tvåfaldige världsmästaren i grötkokeri, Per Carlsson.
Hela frukosten, det ingår en rad godsaker, är One Planet Plate certifierad (enligt världsnaturfondens certifieringssystem för klimatsmart mat och ökad biologisk mångfald).www.kuststationen.se
Missa inte: Njut av solnedgången med en picknickkorg på de kala klipporna söder om Steninge Strand på promenadavstånd från Kuststationen.

 

 

7.  Omberg, Östergötland

Härliga Omberg reser sig rakt upp ur Vättern vid kanten av den bördiga Östgötaslätten där Ombergs klippbranter, urskogsartade skogar och odlingslandskap ger fina miljöer för en rad hotade växter, djur och svampar.
Alldeles söder om Omberg hittar du Ombergs Turisthotell där Pernilla med personal får dig att slappna av i klassiska miljöer precis som på vilket danskt badhotell som helst. Njut av fina rum, god mat och närheten till Alvastra Klosterruin. www.ombergsturisthotell.com
Missa inte: Den magiska glassen på 31:ans Glass & Kök i Hästholmen alldeles söder om Omberg. Undvik rusningstid ta en tidig eller sen glass.

 

 

8. Göta kanal, Västergötland och Östergötland

Mäktiga Göta kanal kan få vem som helst att stånka inför vetskapen om att hela sträckningen grävts för hand. Men så tog det också 22 år att gräva den mäktiga kanalen som sträcker sig från Sjötorp vid Vänern ända ut till Mem vid Slätbaken i öster.
En 190 km lång kanal med 58 olika slussar som passar att njuta av till fots eller på cykel. Det går nämligen en fin led parallellt med kanalen (användes ursprungligen som dragväg) som går utmärkt att både gå och cykla. Börja vid Vänerns kant och cykla österut mot Karlsborg eller upplev några av Göta kanals mest populära sträckor mellan Motala och Berg i Östergötland. Vill du inte ta med egen cykel kan man mycket väl köpa färdiga paket via AB Göta Kanalbolag. www.gotakanal.se
Missa inte: De pampiga hotellen Göta Hotell i Borensberg www.gotahotell.se och Kanalhotellet i Karlsborg www.kanalhotellet.se

9. Fryksås Fäbod, Orsa i Dalarna

Vackra Fryksås fäbod utanför Orsa har anor ända från 1500-talet. Från toppen av fäbodvallen (503 m.ö.h) har man en fantastisk utsikt över Orsasjön och Siljansbygden.
Här kan du somna och vakna till ett magiskt ljus som bara går att finna i Dalarna omgiven av odlingslandskapets alla fantastiska växter och djur. Du som vill ut och vandra kan promenera längs omväxlande spår i en mäktig natur runt Orsa Grönklitt och eller gå delar av den 34 mil långa Siljansleden som passerar genom byn. Missa inte de frasiga våfflorna på Smidgården. www.smidgarden.se
Boende: Fryksås Hotell och Gestgifveri www.fryksashotell.se

10. Hamnmagasinet i Mellanfjärden, Hälsingland

Supermysiga Hamnmagasinet i lika trevliga Mellanfjärden i Hälsingland är ett hett tips för dig som söker efter genuint hantverk i en mysig miljö, där femton olika konsthantverkare delar på arbetet med att bemanna sommarbutiken i Hamnmagasinet. Lunch och middag äter du på restaurang Sjömärket alldeles bredvid.
Boende: Hotell Mellanfjärden www.mellanfjarden.se
Missa inte: Vandringen till Koffsand (skyltat Kustleden) förbi Saltspannviken, Koharet och Malen rakt över höjden till Koffsand, den närmaste sandstranden i Mellanfjärden med bra vindskydd av både Vitskatudden och Knökshäll.

 

 

11. HallåMi (eldost) i Undersvik, Hälsingland

Du som gillar den cypriotiska halloumiosten från Medelhavet kommer att älska den krämigare kusinen från Hälsingland där fyra olika vänner tillverkar egen stek- och grillost som håller ihop på ett helt annat sätt än klassisk halloumi från Cypern. Bortsett från HallåMi (med stort M) tillverkar kvartetten också Hälsinge-ostkaka. Kiosken är självbetjänad.
Var: Bultens Offerberg 9282, Vallsta.
Boende: Järvsöbaden www.jarvsobaden.se
Missa inte: Att äta hos Tobias Annerhult på Järvsö Lanthandel. www.jarvsolanthandel.se

Text och foto Niklas Kämpargård

Läs också
Tidningen Senioren
Publicerad 2021-05-24
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas