Resa: Paris, mais oui!
Resereportage | BELLEVILLE:

Resa: Paris, mais oui!

Här finns hela världen mellan två metrostationer. Följ med på en promenad i Paris mest kosmopolitiska och genuina kvarter.

Publicerad 2010-09-08

I Belleville samsas araber, judar, afrikaner, asiater – och fransmän. Kom en tisdag eller fredag. Då är det stor marknad mellan metrostationerna Belleville och Menilmontant.

1 anrikt kafé
Ta metron till Belleville, gå upp i hörnet av gatorna rue och boulevard de Belleville. Ta ett bord på ett av Paris äldsta kaféer, La Vielleuse. Det är bästa platsen när man vill titta på folk och känna av atmosfären. Kaféet har också en spännande historia. 1918, under första världskriget, blev kaféets spegel träffad av tyskarnas kanon Tjocka Berta. Den spruckna spegeln finns kvar för beskådande.

2 doftande stånd
På marknaden doftar det kryddor, frukt och grönt. Försäljarna är generösa och bjuder gärna på sina varor.Så ta en smakbit eller två. Är du kvinna blir du dessutom kallad för både »gasell« och »prinsessa«.

3 Ät hos kannibalen
Vi gör ett lunchavbrott på trevliga Cannibal (93, rue Jean-Pierre Timbaud) ett kvarter från marknaden. Här kan man välja på smårätter eller meny. En annan rekommendation, för den som vill vara kvar på boulevarden, är Chez Hunza (78, bd de Belleville) en bra indisk-pakistansk restaurang.

4 Köpa apa?
Belleville är mytomspunnet. Det sägs att man fortfarande kan köpa djupfryst apa i »rätt« affär. Att världsstjärnor som Madonna och Prince kommit till Bellevilles kaféer för att få vara ifred. Men det mest envisa rykte är den kinesiska maffian som ska vara stor och stark i kvarten. Allt händer mycket diskret.
Sant eller inte … men när man möter människorna här förstår man att alla har en intressant historia att berätta.

5  judiska kvarter
Efter lunchen går vi till rue Ramponeau, en gammal judisk gata med kosherbutiker och restauranger, i dag elegant med gallerier och arkitektkontor.

6 Vila i parken
Vi svänger höger in på rue Julien Lacroix. Målet är Parc de Belleville, som är ligger på en kulle. Parken är liten och spännande med små vattenfall, bambusnår, vinplantor, blommor… Och stora gröna gräsmattor – som man får ligga på! (Vilket brukar vara förbjudet i Paris parker.)
När vi gått runt i denna lilla oas och kommit högst upp i parken blir vi rikt belönade med en makalös utsikt. Hela Paris ligger i soldiset framför oss. Eiffeltornet, Notre Dame, Centre Pompidou – allt!

7 Enda kaféet
Här uppe finns bara ett kafé, La Mer à Boire (1/3 rue des Envierges) på den sötaste lilla plats man kan tänka sig. Här kan man beställa något att dricka och fortsätta njuta av utsikten. Platsen brukar jämföras med Sacre Coeur. Utsikten är densamma – utan turistgrupper och krimskrams-försäljare.8 
På Piafs gata
När vi lämnar kaféet, tar vi höger på rue Piat, fram till rue de Belleville och går nerför backen. Nummer 72 är viktigt! Där ska den legendariska sångerskan Edith Piaf ha hittats övergiven som baby på trappan. Det finns en plakett som beskriver den kända sångerskans öde.

9 Chinatown i Paris
Nästa stopp blir 38, rue de Belleville. Här hade den svenska konstnären Madeleine Pyk en ateljé som hon har donerat till Grafiska sällskapet.
Rue de Belleville är i dag som ett litet Chinatown tills vi kommer till klassiska Bar Aux Folies, (8, rue de Belleville). Här sjöng Edith Piaf när hon bara var 14 år. Aux Folies är mycket populärt och de flesta gästerna ser ut som »poeter«.

10 Bästa vietnamesen
Vi avslutar dagen på Dong-Huong (14, rue Louis Bonnet) en enkel vietnamesisk restaurang på andra sidan boulevarden. Hit åker man från hela Paris och äter. Dong-Huong ska nämligen vara stans bästa vietnames.

Text och foto: Ulla Lene Österholm

Parisfakta

Hur komma dit?
Metron, blå linjen med slutstationerna Port Dauphine-Nation. Gå av i Belleville.

Belleville
Belleville betyder »vackra staden«, som härrör från Belle Vue (vacker utsikt). Stadsdelen är byggt på och omkring en kulle.

Historiskt har den fattiga arbetarklassen bott här men kvarteren har också varit – och är  – en tillflykt för invandrare. Armenier, greker, judar, spanjorer, afrikaner. I dag dominerar kineser och vietnameser rue de Belleville.

Edith Piaf och Maurice Chevalier är födda här och har gjort kvarteren kända. Många konstnärer har sökt sig hit, Madeleine Pyk och Jaques Werup är bara några.

En hel del filmer har spelats in i kvarteren, en känd är Trauffats Jules o Jim.

Lästips: Med livet framför sig av Émile Ajar (pseudonym för Romain Gary).

Restauranger/barer
Restaurant Lao Siam, 49 Rue de Belleville: En säker asiatisk krog som fått många utmärkelser genom åren.

Roleau de printemps, 42 Rue de tourtille: Populärt och billigt. Ibland är det kö ut på gatan och då kan man inte sitta så länge.

Les trois marmites, 8 Julien Lacroix (nära Place Maurice Chevalier): riktigt bra fransk restaurang. Trerätters lunchmeny för 11.50 euro, kvällsmeny för 22 euro.

Shopping
Chantal S., 128 rue Saint Maur: Här kan du få alla dina vackra hattdrömmar uppfyllda.

La Bague de Kenza, 106, rue Saint-Maur: orientaliska kakor, Paris bästa. Vägg i vägg ligger bageriets eleganta café.

Nina Bazar, 57, boulevard de Bellville: Tekannor, teglas, vattenpipor, orientaliska kryddor.

Nani, 104, boulevard de Belleville: Läckra bakverk (mest orientaliskt) och mycket kunder.

Centre Hong Kong, 29, rue de Belleville: Kinesiska jackor, presenter, gojibär.

Frère Tang, boulevard la Vilette och Belleville: Kinesiska specialiteter (mat med mera).

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas