Vandra på Bohus-Malmön utan packning
Foto: Ylva J Bergman
Reportage | Smultronställen | Smultronställe

Vandra på Bohus-Malmön utan packning

En okänd pärla i Bohuslän är Bohus-Malmön.

Publicerad 2013-06-27

Öns vandringsleder går förbi greklandslika laguner med finkornig vit sand, grönglittrande vatten, kärleksstigar med blommande näckrosor, vidsträckta klippor slätare än asfalt, vidare genom brutalt ansatta stenhuggarlandskap där spillrorna ännu finns kvar.
Vid slutet av 1800-talet formades den första gatstenen här, den röda graniten blev berömd och exporterades runt om i världen. Det ryktas att Hitler beställde sten härifrån under andra världskriget men att stenhuggarna inte ville leverera och högg ”fel”. Hur som är det spännande med en guidad vandring genom stenbrott och smedja, som är Sveriges äldst bevarade. Gå ut en tidig morgon, snorkla i det kristallklara vattnet, gnugga dig med tången och torka utan handduk mot en varm slät klippa. I solnedgången tar du fram något gott och ser hur den rödgula stenen färgas rosa, missa inte det!
Det finns kortare och längre vandringsstigar på ön, klippor är bra för balansen och vid horisontens dallrande streck kan du drömma dig västerut, som stenhuggaren en gång. Det finns också kurser i akvarellmålning.

Den gamla stenhuggarön besöktes en gång av Olof Palme och kallades den röda ön, men har liksom övriga Sverige förändrats och idag finns en marina med lyxiga båtar, sommargäster i randiga tröjor, tennisbana och minigolf. I år hamnade Bohuslän dessutom på CNNs åtråvärda topplista på ”tio av världens sista stora vildmarker”.

För den naturälskande finns också fridlysta arter och den karga naturen ger en sällsynt skönhet.  Kanske dags för kommunen att börja värdera en annan slags turism? Rätt i tiden ligger konceptet ”Vandra utan packing”, där du vandrar mellan olika orter medan arrangören ser till att transportera ditt bagage på dagarna, och där du bor bekvämt på nätterna. Kanske början för en ny sorts turism i Bohuslän som bör räcka året om  – för en stormig höstvandring är också något alldeles extra, dessutom sover man gott, som knockad av den friska vinden.

Text och foto: Ylva Bergman

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas