Wales – vilt och vackert
Harlech Castle byggdes på 1200-talet av Edvard I för att befästa Englands grepp över walesarna. Idag är det ett världsarv och ett välbesökt turistmål. Flera filminspelningar har skett här, bland annat Macbeth 1971. Foto: Getty Images
Reportage | wales

Wales – vilt och vackert

Varför ska man resa till Wales? Framför allt för att det är så vackert förstås. Men också för att här finns oerhört mycket att se och uppleva. Betagande natur med grönklädda berg och vidsträckta stränder, mängder med slott och charmiga byar där det alltid finns minst en pub. Se mer fakta och fler bilder nedan.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-05-09
Wright’s Food emporium är kafé och butik i ett. Hemgjord ketchup är en specialitet, heter skämtsamt Catsup!

Många kanske föreställer sig Wales som ödemark. Men här bor faktiskt över tre miljoner människor på en yta som är dubbelt så stor som Skåne. Cardiff och Swansea är de största städerna, men det är kusterna och de vackra nationalparkerna som drar besökare.
Storbritannien består av England, Skottland, Wales och Nordirland.
Det är noga med vad man kallar sig. Kommer man från Wales är man Welsh, från Skottland Scottish, från England English och Irish om man är från Nordirland.

Många här är tvåspråkiga och pratar både walesiska och engelska. Skyltar är på bägge språken, det är främst i norra och mellersta delen av landet som walesiskan är mer förekommande. Alla pratar engelska så det går alltid att göra sig förstådd.
En sak Wales har gemensamt med Sverige är att man älskar att sjunga. Att sjunga i kör är mycket vanligt och populärt, framför allt manliga körer.
När det kommer till sport är det rugby som är sport nummer ett. Till och med de som inte är särskilt idrottsintresserade sitter klistrade vid teven när Six Nations Championship visas, en årlig rugbyturnering mellan Europas sex främsta lag: England, Frankrike, Irland, Italien, Skottland och Wales. Den har pågått sedan 1883 och gör i och med det anspråk på att vara världens äldsta turnering mellan landslag.
Klimatet i Wales är milt med oftast snöfria vintrar och evigt gröna gräsmattor och dalar. Allt tack vare Golfströmmen. Stränderna på Atlantkusten, med Gower och Rhossili beach i täten, anses vara bland de vackraste och bästa surfingstränderna i hela världen!
För den som är naturälskare finns oräkneliga vandringsleder. Längs den 140 mil långa kusten sträcker sig Wales Coastal Path, som har utsetts till en av världens vackraste vandringsleder. Många leder passerar historiska platser.
Det finns fler slott, fästningar och slottsruiner per kvadratmeter i Wales än i resten av Europa. I hela landet finns närmare 600 slottsliknande borgar. Många ligger längs kusten, en del dramatiskt hängande på klippavsatser. Walesarna är stolta över sitt keltiska arv. På walesiska heter landet Cymru.

Karakteristiskt för alla små städer och orter i Wales och för den delen också resten av Storbritannien, är att det så gott som alltid finns minst ett par pubar eller kaféer i byn. Puben är fortfarande för många en plats man besöker minst en gång i veckan. Idag serverar de flesta mat, många pubar har blivit så kallade gastropubs med utmärkt kök.
Så trots att nedlagda gruvor gjort många byar lite avfolkade, är det lätt att bli förälskad i Wales.

Nio favoriter i Wales

1 Rhossilli Beach och Worms Head på Gower-halvön

Det här är utan tvekan en av världens vackraste stränder och även med ett av världens högsta tidvatten på nästan fjorton meter. När tidvattnet är ute har man fyra timmar på sig att gå ut på den långsmala klippan Worms Head och tillbaka. Det är ett äventyr i sig. Gower Coast med Rhossilli Bay blev 1956 utsett till Storbritanniens första ”Area of Outstanding Natural Beauty”. Ett dramatiskt kustlandskap med vidsträckta hedar och branta kalkstensklippor som stupar ner i havet.

2 Llandeilo

Denna pittoreska och högt placerade lilla stad har blivit lite av en helgutflykt för stressade Londonbor. Här finns fullt av små mysiga butiker och även gott om matställen.
Är man i Wales vill man förstås gå på pub! Det är så mycket mer än att bara gå och ta något att dricka eller äta. Puben är som ett offentligt vardagsrum.

3 Portmeirion, norra Wales

Denna vackra lilla stad skapades av arkitekten Clough William-Ellis och har med sin färgstarka och italienska känsla blivit ett utflyktsmål och en semesterby av hög kvalitet.
Här finns lägenheter och hotellrum att hyra och gott om restauranger och butiker. Ovanpå det en vacker utsikt, vilket gör platsen väl värd ett besök. Cloughs dotter Susan har designat en känd servis med frukter som givetvis finns att köpa på plats.

4 Blaenavon

Souvenir från museet.

Ett före detta gruvsamhälle där kolgruvan numera är museum och även ett världsarv (World Heritage Site) för att vi inte ska glömma industrialiseringens tidevarv och hur de förändrade dessa gröna dalar i Wales.

5 Snowdonia och Snowdon

En region i norra Wales som är utsedd till nationalpark. Det finns ett tåg som tar dig en bra bit upp. Snowdon är det högsta berget och den tredje mest besökta turistattraktionen i Wales. Hela regionen Snowdonia i sig är oerhört vacker med många lite mer lättvandrade berg.
Harlech är en av de lokala kuststäderna här med det berömda slottet med samma namn (se bild på förra uppslaget). Här finns också en vackert belägen golfbana och en gullig liten stadskärna.

6 Laugharne

Poeten Dylan Thomas kommer från Wales och skrev sina mest kända alster i en skrivarstuga med vacker sjöutsikt. Både hans hem och skrivstuga är nu en del av Dylan Thomas Boathouse Museum i Laugharne. Han bodde bara här i fem år, men det har präglat platsen.
Ta gärna en drink i närliggande hotellet Browns, där Dylans var stamgäst. Ta också gärna hans kända morgonpromenad utmed vattnet.

7 St Fagans National museum of history, utanför Cardiff

Wales eget Skansen består av ett slott från 1700-talet som donerades till Wales befolkning av The Earl of Plymouth.
Den vackra slottsträdgården är omgiven av byggnader som flyttats hit från olika delar av Wales, precis som på Skansen. Från lador till stora, fina hus. Här finns också butiker och hantverkare från förr.

8 Tenby

Ännu en vacker kuststad med långa stränder och pittoreska små gator att flanera på. Mest känd för sina pastellfärgade hus, men missa inte heller fiskhamnen med flera härliga restauranger och kaféer.

9 Bluebells

Det betyder blåklockor på engelska. I början av maj är många lövskogar helt blå. Lite som våra vitsippor.
Norr om Crickhowell utanför Abergavenny finns en särskild ”bluebell walk”. Missa inte detta om ni är i Wales i början av maj.

Seniorguide Wales

Resa dit: Flyg till London, Bristol eller Birmingham. Tåg från London Paddington tar 3 timmar till Swansea. Om du hyr bil, tänk på att det nästan alltid lönar sig att boka från Sverige.
Tåg: Det finns så kallad Senior Railway Card som ger dig 33,33 procent billigare pris på tågresor inom UK. £30 för kort som gäller 1 år och £70 för 3 år.
www.senior-railcard.co.uk
En utmärkt app är Trainline.
www.trainline.com
Seniorrabatter: Så kallade ”concessions” är vanligt förekommande. Gäller från 60 år.
Att tänka på: I Storbritannien är det noga att kallas efter där man bor (eller är född). Det vill säga Welsh om man är född i Wales, English om man född i England, etc.
”The Welsh” är lätta att få kontakt med och väldigt hjälpsamma.
Vandringsleder: Wales är fullt av vandringsleder som är bra utmärkta och lätta att finna via turistbyråer eller internet. Där hittar du info om svårighetsgrad och längd.
Språket: Även om man i vissa delar av Wales pratar welsh så är engelska vanligast. Skyltar och info finns nästan alltid på bägge språken.
Lokala maträtter: Testa gärna ”laverbread”. En slags stuvning gjord på tång.
Boende: B&B är att rekommendera. Boka gärna i förväg.
www.booking.com
Billiga och bra hotellkedjor är www.travelodge.com och
www.premierinn.com

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2023-05-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas