Robotar i vården – kan det vara nåt? Javisst
Landet runt | SPF Västmanland
Föredragshållaren.

Robotar i vården – kan det vara nåt? Javisst

SPF Västmanland
Publicerad 2019-04-01

Föreningens ordförande, Veine Eliasson, inledde mötet med att deklamera en dikt om våren, vånda, vemod, vila o vågen och berättade att det händer mycket i samhället som berör oss seniorer.

SPF Seniorerna Köpingshus hade bjudit in Christine Gustafsson, legitimerad sjuksköterska och medicine doktor i gerontologi, från Mälardalens högskola där hon arbetat inom hälso- och välfärdsteknik, äldres hälsa och välfärd samt en av skaparna av robotkatten Justo-Cat. Hennes arbete med ny teknik mm påbörjades för nästan 10 år sedan.

Mycket av tekniken som finns är bra, men vi behöver vara sunt skeptiska. Det går att utveckla våra smart-phoner, trådlösa strömbrytare, alarm som vi tycker är självklara. Samhällsdebatten tar upp frågorna, gör oss ibland osäkra och debatten är inte alltid seriös. Viktigt att fråga dem som har behoven och inte allmänt ”att äldre vill inte ha”

Befolkningsutveckling som numera liknar en överjäst muffins i stället för en pyramid gör att inom en 20-årsperiod kommer att fattas ca 65 000 personer inom äldreomsorgen. Då behöver vi tänka om nu, exempelvis behöver det vara en utbildad undersköterska som åker runt i bil och lämnar ut lunchlådor? Kan det ske med posten, drönare eller på annat sätt? Teknikutvecklingen går fort. Det tog 150 år för telefaxen att bli en produkt, mikrovågsugnen tog 30 -40 år, www tog 3 år, men Pokemon Go tog 19 dagar att nå ut i världen. Nu behövs behovsdriven utveckling, kan vara robotar som både ställer diagnos och behandlar. Redan idag finns robotkirurgi, utvecklingen går snabbt och vi behöver hänga med.

Christine Gustafsson tar upp ett exempel, en robotdusch, för många vill ju kunna duscha själva. Det finns redan men det som är svårare att robotisera är före och efter. Den som vill duscha behöver ofta hjälp innan med avklädning och efter också. Det är mera än bara teknik, men efter hennes anförande vara många av oss i salongen mer inställda på att den nya tekniken behövs och kan underlätta för äldre och ge oss stöd, service, oberoende mm. Men alltid behövs en organisation där vi tar hand om varandra. Antalet äldre ökar snabbt och med teknikhjälp med trygghet och säkerhet är att det kan frigöras personal som kan användas där de gör störst nytta. Här nämndes ett intressant projekt som genomförs i Holland med volontärer och en tidsbank, – arbetar du som volontär t.ex. 4 timmar har du ett tillgodo på 4 timmar när du kan behöva hjälp.

Leif Hoffstedt i programkommitténs avtackade vår föreläsare, därefter vidtog sedvanligt kaffe och mötet avslutades med lottdragning

 

Barbro Broman
SPF Seniorerna Köpingshus

SPF Västmanland
Publicerad 2019-04-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas