Gapet i förväntad livslängd har ökat kraftigt. De rikaste lever i genomsnitt tio år längre än de fattigaste.
Det är forskare vid högskolan i Jönköping, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering och Stockholms universitet som har analyserat sambandet mellan inkomst och livslängd i Sverige under perioden 1962–2021.
Studien bygger på data för alla svenska invånare över 40 år mellan 1960 och 2021.
Några resultat:
• Skillnaden i livslängd mellan män med lägst och högst inkomst har ökat från 3,5 år på 1960-talet till nästan elva år på 2010-talet.
• För kvinnorna har det ökat från 3,8 till 8,6 år under samma period.
Inte bara inkomster
Men det är inte inkomstskillnaderna som verkar vara det viktigaste skälet till att skillnaderna ökar.
Från början av 1960-talet fram till slutet av 1980-talet skedde nämligen en utjämning av inkomstfördelning i Sverige – samtidigt som skillnaderna i livslängd ökade.
– Även välfärdsstatens expansion under samma period där ökade offentliga utgifter i högre grad gynnade de med lägre inkomster sammanföll med en ökad hälsoojämlikhet, säger Johannes Hagen, docent i nationalekonomi vid Jönköping International Business School, Jönköping University (JU) i en presskommentar.
Livsstilen
Intressantare är hur livsstilsförändringar och hur olika grupper tar till sig hälsoinformation verkar driva på skillnaderna.
Tidigare studier har exempelvis visat att de med högre inkomster konsumerade betydligt mer tobak och alkohol än låginkomstgrupper under den första delen av den studerade perioden. Med tiden har skillnaden minskat, och i dag är rökning vanligare bland dem med lägre inkomster.

– Vår studie visar att skillnaderna i dödlighet före 75 års ålder mellan inkomstgrupper har ökat särskilt mycket för dödsorsaker som hade kunnat förebyggas genom preventiva åtgärder. Till exempel genom bättre kost, minskad rökning och fysisk aktivitet, säger Mårten Palme, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet (SU).
Studien är publicerad i den ansedda vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).