Maria Larsson föreslås som ordförande för SPF Seniorerna
Maria Larsson Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Nyheter | Kongress 2025

Maria Larsson föreslås som ordförande för SPF Seniorerna

Förra äldreministern Maria Larsson återvänder till den äldrepolitiska hetluften. Om kongressen säger ja blir hon SPF Seniorernas nya förbundsordförande.

Jan Arleij
Publicerad 2025-05-08

Valberedningen har sagt sitt. Att efterträda Eva Eriksson som profilerat SPF Seniorerna de senaste åtta åren är ingen enkel sak, men Maria Larsson har kvalifikationerna. Men som alltid är det ombuden som avgör, poängterar den erfarna politikern och föreningsmänniskan från Småland.
– Det är ett fint och ärofullt erbjudande att få leda SPF Seniorerna. Jag tycker att det skulle vara väldigt roligt, säger Maria Larsson till Senioren.

SPF Seniorernas nya stadgar innebär att mandatperioden förlängts till fyra år.
– Jag känner mig tack och lov både frisk och stark nog att få jobba intensivt med äldrefrågor igen. Efter att ha överlagt med familjen känns fyra år ändå ganska överblickbart.
Vad hoppas du kunna tillföra?
– Min erfarenhet av hur riksdag och regering jobbar tror jag blir en tillgång i det opinionsbildande arbetet. Jag gillar att driva på i viktiga frågor.
Hur är din ledarstil?
– Jag är nog ganska bra på att få med mig människor för en idé. Det gäller att skapa en bra stämning på mötena genom att inkludera människor i samtal och diskussioner med målsättningen att få alla att bidra med sina kunskaper och erfarenheter. Lagkänslan är jätteviktig.

Senioren hinner inte ställa följdfrågan om eventuella svaga sidor förrän Maria Larsson berättar att det måste vara hennes otålighet.
– Jag tycker lite för ofta att det mesta skulle vara gjort igår… Jag måste fortfarande lära mig att vänta in. Å andra sidan betyder väl det att jag har ett driv.

Att fortsätta SPF Seniorernas strid mot ålderismen är det första hon nämner på frågan om vilka frågor som ligger henne närmast om hjärtat.
– Jag ser fram emot att tillsammans med alla medlemmar ställa mig på barrikaderna för att bekämpa den åldersdiskriminering som är så tydlig i vårt land. Det finns väldigt mycket att höja rösten mot.

Hon skyr åldersgränser, i många fall borde de kunna ”skippas helt”.
– Det är bra att man har börjat flytta åldersgränserna för pensionering uppåt. Människor är olika, vi åldras olika och därför måste det finnas en mycket större flexibilitet på arbetsmarknaden.
Övre åldersgränser för screening av bröstcancer är oacceptabelt. Seniorers svaga representation i riksdagen är ett annat rött skynke. Här utlovar hon fortsatt intensivt påverkansarbete.

Som första äldreminister i alliansregeringen 2006 satte Maria Larsson sin signatur på politiken med införandet av en lag om valfrihetssystem i välfärden, ofta kallad ”loven”.
– Syftet är att stärka seniorers makt genom att kunna välja en utförare med en inriktning man själv efterfrågar. Men också att välja bort en dålig hemtjänstutförare. Den frågan är fortsatt jätteviktig för mig.

En annan reform var införandet av en värdighetsgaranti i socialtjänstlagen, en bestämmelse som formulerade äldre personers rätt att få leva ett ”värdigt liv och känna välbefinnande”.
– Den förändringen är jag stolt över. Äldre som inte är nöjda med den äldreomsorg de får kan peka på vad som faktiskt står där i lagen. Det är ganska kraftfullt även om det inte är förpliktigande till vilket pris som helst. När äldreomsorgen brister tycker jag också att pensionärsråden ska ta med sig lagen och knacka på hos socialtjänsten i kommunen och påpeka att äldre faktiskt ska ha inflytande över när och hur omsorg ges.

Maria Larsson

Född 1956. Gift med Gunnar. Tre barn och åtta barnbarn. Bor i Jönköping.

Gör idag: Ordförande för Linnéuniversitetet, Skandias fullmäktige, Hushållningssällskapet, Erikshjälpen.

Karriär: Lärarhögskolan i Växjö 1975-1978, arbetade som mellanstadielärare i Mariestad 1978-1981. 1981 flyttade hon till Gnosjö. 1988 invald i Gnosjö kommunfullmäktige för Kristdemokraterna.
Startade eget småföretag 1995.
Förste vice partiordförande för KD 2003–2015. Riksdagsledamot 1998–2006.
2006–2010 äldre- och folkhälsominister i alliansregeringen, barn- och äldreminister 2010–2014.
Landshövding i Örebro län 2015–2022.

Måtto: ”Det omöjliga gör vi genast. Underverk tar något längre tid.”

På nattduksbordet: Hans Dahlgrens I fem statsministrars tjänst, Barbro Westerholms och Ingrid Lindgren Kinnes Bort med ålderismen och Lisa Ridzéns Tranorna flyger söderut.

Oanad talang 1: Är en hejare på att tapetsera och måla. ”Barnen skaffar nya bostäder hela tiden och jag och min man åker runt som ett teatersällskap och slipar och målar och tapetserar åt dem… Det är jättekul.”

Oanad talang 2: Har skrivit dagbok hela livet men också lyrik, varav en del har tonsatts. ”Men det var i mycket liten skala. Numera blir det mest noteringar i femårsdagboken.”

Dölj faktaruta

Under åren som minister fick Maria Larssons föräldrar behov av vård och omsorg.
– Det gjorde att jag kunde se var brister fanns. Jag såg att mycket behöver göras för detta viktiga och avgörande att man som äldre ska kunna få fortsätta vara den unika person man är.
Maria Larsson växte upp på en liten bondgård med flera generationer under samma tak. Det har format henne.
– Min farfar bodde hemma under min uppväxt. På en gård på den tiden fanns alltid sysslor för både barn och äldre. Just det där med att ha en uppgift också när man blir äldre, att delta i ett sammanhang och vara till nytta är så viktigt eftersom det är behov man har hela livet.
Maria Larsson själv blev ”bra på att fösa kor och hässja hö” och lära sig vikten av att hjälpa till. Den kärleksfulla uppväxten gav en grundtrygghet.
– Det har nog gjort att jag inte är så ängslig som person. Får man en uppgift gör man sitt bästa utifrån de möjligheter man har.

Intervjun görs på förbundskansliet i Stockholm, i ett sammanträdesrum med utsikt över Årstaviken.
På bordet ligger ett uppslag i Veteranen (som Senioren hette då) från hösten 2006. Alliansen har nyligen bildat regering och Maria Larsson utnämnts till äldre- och folkhälsominister. Hon ger en av sina första intervjuer till SPF Seniorernas medlemstidning.

– Det var verkligen en hård kamp att få till stånd den där titeln. Men eftersom vi hade tagit fram så många äldrepolitiska förslag blev det viktigt som minister att ha äldretiteln med sig.
– Sedan dess har jag noterat att titeln levt kvar när nya regeringar har tillträtt. Ingen vågar göra sig av med den, säger Maria Larsson nöjt.
Det blev åtta år som KD-minister i alliansregeringen. Maria Larsson var också partiets förste vice ordförande under tolv år.
Kan du vara lika fri i din kritik mot alla riksdagspartier?
– Det blir inga problem, försäkrar Maria Larsson. Jag har inte haft något politiskt uppdrag de senaste tio åren så jag befinner mig på minst armlängds avstånd från partiet.
– Sen har jag alltid haft vänner i alla partier. Det har varit en medveten tanke för att förstå hur olika företrädare tänker.

Efter politiken blev det sju år som landshövding i Örebro. Nu har hon en lång rad styrelseuppdrag, men också mer av fri tid. 24 år av pendlande och arbetsveckor på 70 timmar är till ända.
– Det är spännande att gå in i en ny fas av livet när man inte längre har vanliga arbetsdagar. Nu kan jag pricka in de flesta av mina åtta barnbarns födelsedagar, skrattar Maria Larsson.
Det har också blivit mycket mer tid i fritidshuset nära Långasjö socken i Emmaboda där Maria Larsson är född. Trädgårdsodling är ett nytt intresse.

Jan Arleij
Publicerad 2025-05-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas