Vaccinskyddet för covid blir alltmer ojämnt fördelat i Sverige. En ny studie visar på både geografiska och sociala skillnader.
Sedan vaccination mot covid infördes i Sverige har det utvecklats vissa regionala skillnader i vaccinationstäckning hos äldre medborgare. Det visar en ny svensk studie som nyligen publicerades.
När insatserna inleddes i december 2020 vaccinerades 95 procent av de äldre, med likvärdig uppslutning inom landets regioner. Detta har dock förändrats enligt studien som utförts av forskarna från Göteborgs universitet, Karolinska Institutet och Folkhälsomyndigheten.
I studien syns en sjunkande andel som valt påfyllnads- och säsongsdoser, särskilt i Skåne, Stockholms och Västra Götalands län samt i åldersgruppen 65-80 år. I dessa tre storstadslän fanns de lägsta andelarna vaccinerade överhuvudtaget, under 60 procent, och de gällde just 65-80-åringar
En förklaring till de regionala skillnaderna kan enligt forskarna vara bristande nationell samordning och prioriteringar, och de framhåller att resultaten ”understryker vikten av att minimera regional variation genom riktade insatser”.
Ännu större skillnader syntes vid socioekonomiska jämförelser. Bland personer med låg inkomst och låg utbildning, samt de som är födda utanför Sverige var andelen som vaccinerade sig markant lägre, enligt studien.
Både de regionala och socioekonomiska ojämlikheterna beskrivs av forskarna som ett hot mot vaccinationsinsatserna.
– Den ojämna vaccinationstäckningen ökar sårbarheten för allvarlig covid-19-sjukdom och postcovid, särskilt bland äldre. Nationell samordning är fortfarande viktig för att säkerställa jämlik vaccination och fokus bör vara på socioekonomiskt utsatta gruppen som konsekvent uppvisar lägre upptag, säger Yiyi Xu som är docent i arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Hon fortsätter i samma uttalande:
– Att koppla covid-19-vaccinationer till rutinmässiga hälsoinsatser, som exempelvis influensavaccinering, skulle kunna öka andelen covidvaccinerade, minska de barriärer som tycks finnas och sänka folkhälsokostnaderna.