Äggtider i påsk – eller Konsten att koka ägg
Annat
Foto: Colourbox

Äggtider i påsk – eller Konsten att koka ägg

Hur länge ska ägget koka? Ska det läggas i kallt eller kokande vatten? Ska det vara rumstempererat eller kylskåpskallt? Ack, dessa ständigt lika viktiga frågor väckte häftig debatt på fikarasten häromdagen. Svaren visade sig vara lika många som äggkokare – personer alltså.

Publicerad 2015-04-03

Vad är rätt? Efter tips från matoraklet Mats-Eric Nilsson i SvD laddade jag ner gratisappen Perfekt äggklocka. För säkerhets skull fick Kalles äggklocka slinka med också.

Kalles äggklocka ville först att jag skulle mata in koden som är stämplad på ägget. Så gjordes och svaret blev: ”Det här ägget är värpt av en frigående höna i Sverige. Perfekt till Kalles kaviar.” Frigående höns i Sverige, det hade jag ju faktiskt räknat ut alldeles själv – när jag valde äggkartong i matbutiken.
Jag lämnade Kalle och lade mitt öde i händerna på den perfekta äggklockan, Egg timer kallad i App-store. Först ombads jag ange hur stort ägget är genom att dra i ett ägg på ett rutmönster. Lite svårt att få till dimensionerna faktiskt. Men säkert viktigt för processens utgång.
Därefter ställde appen in höjden över havet, nu började det kännas riktigt seriöst – och tryggt. Och naturligtvis fanns en visare där jag skulle ange vilken temperatur ägget hade (kylskåps- eller rumstemp alltså).
Nästa steg: löst, mellan- eller hårdkokt? Tre genomskurna ägg med en liten visare under där jag skulle ställa in tiden. Slutligen anmodades jag att ange om jag ville lägga i ägget i kallt eller kokande vatten. Nu började jag bli hungrig.
Som tur var var det dags att trycka på OK och låta ägget tillagas. Jag kände mig mycket tillfreds och såg fram emot att få ett perfekt kokat ägg till lunchen.
MEN varning, varning! Nånstans på vägen bland alla inställningar gick något väldigt mycket på tok! När klockan plingade för att därefter ringa ihållande och äggspionen visade att mitt ägg var klart (en liten bild som visar vad som händer inuti skalet under kokningens gång. Mycket sevärt!) så var det inte alls klart. Jag kunde hälla ut ägget ur skalet! Ridå!
Antingen får jag träna mera (när jag inte är hungrig) eller också återgå till mitt tidigare inlärda recept: picka ett hål, lägg i kokande vatten och koka knappt 7 minuter.
Nää, på tok för länge, hör jag kollegorna från fikarummet!

Anna Rask, ansvarig för Veteranens layout

anna.rask@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas